Slavia má pořád navrch, ale Sparta jde pod Kotalem nahoru, míní Jakub Burian

Reportér CNN Prima NEWS zhodnotil konec nejvyšší fotbalové ligy

Ve středu skončila nadstavbová část o titul nejvyšší české fotbalové soutěže. Mistrem se podruhé za sebou stala pražská Slavia, která v posledním kole bezgólově remizovala se Spartou. Celkově druhá Plzeň si poté čtyřbrankovým rozdílem poradila s Libercem a Jablonec remizoval 1:1 s Ostravou. V pořadu Nový den zhodnotil již skončenou část sezóny člen sportovní redakce a reportér CNN Prima NEWS Jakub Burian.

Slavia si zajistila jubilejní dvacátý ligový titul již 24. června, tedy tři kola před koncem. Mistrem se nakonec stala s náskokem devíti bodů na druhou Plzeň a pětadvaceti na třetí Spartu. „Slavia má nad Spartou momentálně navrch. I když zároveň musíme říci, že Sparta šla pod novým trenérem Václavem Kotalem nahoru, a ve dvou jarních derby ani jednou neprohrála,“ vysvětlil svůj pohled na momentální situaci mezi největšími pražskými kluby Burian.

Podle reportéra CNN Prima NEWS mělo i středeční derby klasický náboj, i když už se o umístění v tabulce vlastně nehrálo. „Zdánlivě o nic nešlo, Slavia byla první, Sparta třetí. Ale pořád je to derby, to nejde vypustit. Podle toho to vypadalo i na hřišti, byla to taková malá válka, ale myslím si, že Slavia byla lepší. Vlastně to tak nějak charakterizovalo celou sezónu,“ vysvětlil Burian.

Za fanoušky na hřišti může přijít trest

Samotné oslavy slavistických fanoušků byly ale přímo na stadionu lehce kontroverzní. „Kromě toho, že od pyrotechniky hořela část stadionu, mě zaujala ještě jiná věc. Vedení Slavie apelovalo na fanoušky, aby za žádnou cenu nevstupovali po konci zápasu na hrací plochu. Fanoušci to vydrželi nějakých patnáct minut, ale poté tam skočili,“ přiblížil středeční situaci na stadionu Burian a dodal, že by to mohlo mít fatální dopady na klub i třeba na jeho v Lize mistrů. „Jsem zvědavý, jakou to bude mít dohru,“ podotkl Burian.

Český fotbal bude v nové sezoně reprezentovat v evropských soutěžích kromě Slavie, Plzně a Sparty také Jablonec. Jeho majitel Miroslav Pelta, který je momentálně souzený například za podplácení nebo ovlivňování veřejných zakázek, podle Buriana před časem řekl, že pokud Jablonec do evropských pohárů postoupí, přivede minimálně šest až sedm nových hráčů. „Mluví se o Robertu Hrubém z Ostravy nebo Martinovi Frýdkovi ze Sparty,“ uvedl reportér CNN Prima NEWS. O pátém účastníkovi evropských soutěží z České republiky se rozhodne mezi Libercem a Mladou Boleslaví.

Dohrání brzdí koronavirus

Největší otázkou fotbalové soutěže je dohrání skupiny o udržení, která je kvůli šíření koronaviru na Karvinsku dočasně pozastavena. „Šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda chce skupinu dohrát za každou cenu, a to nejpozději do 2. srpna. Teď do 16. července by měly být známé výsledky testů na onemocnění COVID-19 u hráčů Karviné a den na to je svoláno ligové grémium, na kterém budou kluby ze skupiny o udržení hlasovat tom, jakou podobu bude nakonec konec soutěže mít. Jistotu záchrany už mají v Olomouci a Teplicích, fotbalistům Zlína stačí uhrát ve dvou kolech jeden bod. Naopak mezi Karvinou, Opavou a Příbramí by se mělo rozhodnout, který celek sestoupí přímo a kdo bude hrát ještě případnou baráž.

Tagy: