Domů
Komoditní trhy
Experti: Ceny uhlí už klesat nebudou, těžba OKD i tak s otazníky

Experti: Ceny uhlí už klesat nebudou, těžba OKD i tak s otazníky

Komoditní trhy
Bez komentáře
9. červenec 2020, 14:32
ČTK

Velkoobchodní ceny černého uhlí by do konce letošního roku měly stagnovat na současné úrovni, a nebudou tak pokračovat v poklesu z prvního pololetí způsobeného především celosvětovou koronavirovou krizí. Budoucnost těžby v OKD, která je jediným producentem černého uhlí v ČR, je přesto nejistá, a záleží hlavně na rozhodnutí státu, jenž firmu vlastní. Z ekonomického hlediska se nevyplácí už dnes. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Cena černého uhlí na komoditní burze v Rotterdamu pro čtvrté čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o čtvrtinu a v posledních týdnech se pohybuje kolem 50 eur (asi 1330 Kč) za tunu. „Cena uhlí je v současnosti relativně nízká a prakticky je poloviční proti úrovni před dvěma roky. Proto se vyplatí zvyšovat produkci jenom v zemích s nízkými náklady. Naopak v rozvinutých zemích, kde je těžba dražší, bude pokračovat úpadek těžby,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Do konce roku očekává stagnaci cen. „Poptávka se sice obnovuje, ale produkce je stále vysoká. Propad těžby sledujeme zejména v USA. Na druhé straně v Číně nastal v prvním pololetí nárůst těžby, a to i navzdory pandemii. Nárůst produkce se očekává i v Indii,“ uvedl analytik.

Podobný vývoj očekává hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň. „Po zbytek letošního roku nevidím zásadní důvody pro růst ceny, ale ani pro nějaký drastický pád. Cena pravděpodobně neporoste kvůli všeobecné světové hospodářské krizi. Odběry elektřiny celkově klesají, a v takové situaci elektrárny často odpojují uhelné elektrárny jako první, kvůli vysoké uhlíkové dani,“ řekl ČTK.

Společnost OKD minulý týden uvedla, že ve svých černouhelných dolech na Karvinsku přerušuje na šest týdnů těžbu. Firma tak reagovala na výsledky plošného testování na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, kde více než 20 procent testovaných pracovníků je pozitivních na koronavirus způsobující nemoc covid-19.

„Odstávka není z ekonomického hlediska až tak hrozná, jelikož cena uhlí je tak nízká, že těžba není momentálně rentabilní. Fungování dolů OKD je už ve své podstatě jenom politické rozhodnutí s cílem udržet zaměstnanost. Pokud bude stát těžbu dotovat, tak ji lze udržet i delší dobu. Bez dotací by prakticky měla těžba už skončit. Evropskou poptávku po uhlí lze levněji pokrýt uhlím z východní Evropy,“ řekl Tomčiak.

Připomněl, že evropské těžební společnosti dlouhodobě snižují svoji aktivitu. „Od roku 1990 se v regionu propadla těžba o 80 procent. Tento trend bude pokračovat i v nejbližších letech. Zavírání dolů lze očekávat především v západní Evropě. V Polsku a na Ukrajině by se mohla těžba udržet trochu déle,“ dodal.

„Na odborné posouzení, nakolik bylo dočasné zastavení provozu OKD motivováno epidemiologicky a nakolik ekonomicky, bychom samozřejmě potřebovali důvěrná čísla o nákladech provozu, potvrzených budoucích kontraktech, skladovacích kapacitách a podobně. Nicméně lze se domnívat, že čistě epidemiologicky motivovaná odstávka by dokázala být kratší, kdyby OKD byla v situaci, že nestíhá uspokojovat zákazníky,“ dodal Bartoň.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se