S Chrisem Froomem se nejdříve rozloučil tým Ineos v tiskové zprávě, poté vydal Israel Start-Up Nation svou tiskovou zprávu, ve které vítá čtyřnásobného vítěze Tour de France. Ale letos ještě přestupovat nebude. Závodníkem Israel Start-Up Nation se stane až od 1. ledna 2021. Navíc smlouvu s novým týmem ještě oficiálně podepsat nemohl, protože přestupní období začíná až 1. srpna. Takže bylo oznámeno, že nový kontrakt podepíše právě 1. srpna. 

To jsou však drobnosti, podstatné je, že k přestupu došlo. Ineos už nebude spoléhat na jeho výkony a pravděpodobnost nominace na Tour de France opět trochu klesla. Možná bude lídrem na Giru, nebo Vueltě. Ale role jedničky pro Tour mu svěřena nebude. "Chrisův kontrakt končí v prosinci a rozhodli jsme se ho neprodlužovat," vysvětluje Dave Brailsford, šéf týmu Ineos. "Oznamujeme to dříve než je zvykem, abychom ukončili spekulace a umožnili týmu soustředit se na sezónu."

Froome v Ineosu skončí po jedenácti sezónách, které byly neuvěřitelně úspěšné. Čtyřikrát dokázal vyhrát Tour de France, dvakrát Vueltu a jednou Giro. Díky spolupráci se Sky a Ineosem se stal jedním z nejlepších specialistů na třítýdenní závody v historii cyklistiky a nejlepší britským cyklistou všech dob. 

"Chris s námi byl od začátku. Je to velký šampion a sdílíme spoustu skvělých vzpomínek, ale věřím, že tento krok je správný jak pro Chrise, tak i pro tým. Chris pochopitelně chce být jediným lídrem v další kapitole své kariéry a to mu nemůžeme garantovat," dodává Brailsford. 

"Byla to úžasná dekáda, dokázali jsme toho společně tolik a vždy na to budu vzpomínat. Těším se na nové výzvy, ale zatím se soustředím na páté vítězství na Tour de France s týmem Ineos," nevzdává Chris Froome své letošní ambice. 

Israel Start-Up Nation mezitím vydal vlastní tiskovou zprávu a webová stránka týmu obrovský zájem nezvládla a spadla. Froome podle izraelského celku zůstane do konce své kariéry, předpokládá se, že podepíše tříletou smlouvu. "Tohle je historická chvíle pro ISN, Izrael, izraelský sport, naše fanoušky po celém světě a samozřejmě i pro mě osobně, chvíle velké hrdosti," tvrdí Sylvan Adams, majitel týmu.    

"Chris je nejlepší závodník své generace a povede naši sestavu na Tour de France a Grand Tours. Chce společně tvořit dějiny a získat další vítězství na Tour a dalších Grand Tours. Úspěchy, které by byly důvodem, aby byl považován za nejlepšího cyklistu všech dob," zapřeháněl si Adams. 

Froomovo vyjádření bylo střízlivější. Samozřejmě nezapomněl říct, že je nadšený z nového angažmá, ale o ambicích nemluví. Pravděpodobnost, že by se v dresu ISN stal vítězem Tour je velmi malá, nejen kvůli svému věku, ale také kvůli celkové síle týmu. Israel Start-Up Nation patří k nejslabším týmům WorldTour a bez solidní podpory se Froome na třítýdenních závodech neobejde. 

Adams bude muset investovat do špičkových domestiků, především do hor. Ale k dispozici jich moc není. "Chceme tým celkově posílit různými způsoby. Chris Froome je dokonalým lídrem a jeho kariéra je výjimečná a věříme, že je psychicky a fyzicky připraven vyhrát další Grand Tours s námi. A taky bude mentorem pro naše mladé talenty," přidává svůj názor Kjell Carlstrom, ředitel týmu.

"Jsme odhodlaní postavit silnou sestavu pro Grand Tour a kolem Chrise, abychom konkurovali nejlepším a dosáhli na náš hlavní cíl, kterým je vítězství na Tour de France," dodává Adams.