Letní seriál: Ze Lhoty do Lhoty

Chrastová Lhota má prastarou lípu a půvabnou kapličku

Chrastová Lhota je místní část obce Brněnec. Ta se nachází přibližně 15 km jihovýchodně od Svitav, v údolí řeky Svitavy.

Zatímco jádro obce Brněnec leží v Čechách, dnes k němu patří i vísky ležící na Moravě, takže se obec rozkládá po obou stranách historické zemské hranice. Do Chrastové Lhoty se dostanete odbočkou z hlavní silnice, která prochází Moravskou Chrastovou.

Údolím Chrastové Lhoty protéká „Lhotecký“ potok, který pramení v horní části obce pod úpatím vrcholu Na Drahách (547 m n. m.) Ve střední části obce na potoku vznikla menší nádrž a přítok do požární nádrže. První písemná zmínka o Chrastové Lhotě pochází z roku 1513 a píše se o ní v listině olomouckého biskupa Stanislava Thurza. Ve středu obce stojí kaplička, v roce 1993 byla vysvěcena i nově postavená zvonice, která ale působí velmi historicky. V jejich sousedství najdete pomník obětem první světové války.

O kapličku a záhonky okolo ní se dlouhodobě stará paní Marie Králová. „Náš rod pochází z Chrastové Lhoty, stejně jako rodina manžela,“ vypravuje čtyřiaosmdesátiletá Marie Králová. Společně s manželem vzpomínají na bohatý kulturní život obce i úspěchy místních hasičů, stejně jako na masopustní či velikonoční obchůzky obcí.

Interaktivní mapa: Prohlédněte si všechny Lhoty v kraji. V těch oranžových už jsme byli! Klikněte do mapy pro víc informací.

autor: BRA
Spustit audio

Související