Poslední měsíce na svobodě. Víme, kolik času zbývá matce Marečka, která přihlížela brutálnímu týrání

Matka týraného Marečka by se měla brzy dozvědět svůj trest.
Matka týraného Marečka by se měla brzy dozvědět svůj trest.
Foto: Archiv Simona T.
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 7. 2020

Přihlížela brutálnímu týrání vlastního syna. A nebránila ho. Matka utýraného téměř tříletého dítěte Simona T. je aktuálně na svobodě a čeká na hlavní líčení Krajského soudu v Ústí nad Labem. Podle informací, které má redakce Život v Česku, si soudce prodloužil lhůtu do konce roku, a to kvůli nastudování spisu. "Ano, to mohu potvrdit," uvedl pro ŽvČ mluvčí soudu Jiří Barč.

Že žena o brutálním týrání svého syna, který zemřel loni v únoru, věděla, nečinně mu přihlížela a nezabránila mu, se potvrdilo u soudu s otčímem ubitého dítěte. „Viděla jsem, jak ho Pepa mlátil. Jenom rukou přes zadek mi to přišlo normální, Mareček neposlouchal, zlobil. Pak se to ale stupňovalo. Vařečkou. Do obličeje. To se mi přestalo líbit, pak to už bylo moc,“ přiznala v minulosti matka.

Otčím Josef K., který minulý týden spáchal sebevraždu ve valdické cele, opakovaně prováděl dítěti činy jako sprchování pod studenou vodou, nutil ho klečet na kolenou, fackoval ho po celém těle, pálil ho cigaretou a žehličkou, minimálně dvacetkrát ho kousl. Tím chtěl podle svých slov docílit převýchovy. Matka se situací nic nedělala.

"Obžaloba byla podána. Ve vazbě není. Ze zákona se navrhují tři zákonné důvody a nebyl posouzen žádný, že hrozí, proto vazba nebyla uvalena. U nás na soudě se čeká na nařízení hlavního líčení. Soudce studuje spis a posuzuje ho. U tohoto případu byla prodloužena lhůta do konce roku. Je ale dost možné, že hlavní líčení bude v řádu týdnů. Je to v tuto chvíli na panu soudci, ale konec roku je nejdelší termín," řekl pro Život v Česku mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem.

V případě, že by Marečkova matka dostala vysoký trest, může se odvolat. Nic tak neriskuje. Pokud se totiž pachatel odvolá proti vině a trestu, nemůže dostat vyšší trest, než který mu byl stanoven. Simona T. by akorát získala čas a šanci na přehodnocení.

Pokud se věc bude prodlužovat, podle právního odhadu by Marečkova matka měla slyšet konečný verdikt nejdéle do roka a půl. To je přibližně nejdelší termín, ale existují také případy, kdy i po hlavním líčení dochází lidově řečeno k dalším průtahům. To by však neměl být případ matky utýraného Marečka.

V současnosti Simoně T. hrozí až pět let za mřížemi, taková je sazba za neposkytnutí pomoci a ohrožování výchovy dítěte, z čehož je podle původní obžaloby viněna. Soudce ale může věc překvalifikovat. Matka utýraného dítěte může pro ni v lepším případě dostat nižší trest, může být i zproštěna obžaloby, ale může dostat i vyšší trest, který jí zejména veřejnost přeje.

Aktuálně to vypadá, že dostane vyšší »odměnu«. Vrchní soud ve svém nedávném verdiktu připustil, že by se mohla změnit právní kvalifikace činu, kdy by mohla matce dítěte v případě odsouzení hrozit přísnější trestní sazba. Proto předal kauzu „vyššímu“ soudu - Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Podle aktuálních spekulací by měla Simona T. čekat dalšího potomka. Údajně je v 7. měsíci těhotenství. Ani tato skutečnost by ale nezabránila v tom, aby si v případě odsouzení svůj trest odpykala. Mohla by pouze požádat o roční odložení nástupu trestu.

Ve středu se konal pohřeb Josefa K., který si měl odpykat 22 let odnětí svobody za vraždu dítěte. K tomu ale po jeho sebevraždě nedošlo. Na poslední rozloučení rodiny se můžete podívat v galerii.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.