Vyšehrad má nové logo, autory jsou Matoušek a Maroko

čtvrtek, 9. července 2020, 15:05 Aktuality, Marketing MediaGuru

Národní kulturní památka Vyšehrad představila novou vizuální identitu. Pracuje s literou V a dvojtečkou.

Nová vizuální identita Vyšehradu, zdroj: Czechdesign

Nová vizuální identita Vyšehradu, zdroj: Czechdesign

Národní kulturní památka Vyšehrad odtajnila novou vizuální identitu, jejímiž autory je Jan Matoušek, aktuální nositel ocenění Czech Grand Design, a Mirka Mitísková alias Miroko Maroko. Návrh zvítězil v designérské soutěži, kterou pořádala organizace Czechdesign.

Cílem soutěže bylo najít nový styl prezentace, který sjednotí a zjednoduší komunikaci Vyšehradu směrem k veřejnosti i uvnitř areálu a podpoří image památky i jako duchovního místa a aktivního městského parku, který poskytuje příjemná místa pro všestranné trávení volného času. V minulosti instituce využívala logo z 90. let 20. století, komplexní systém vizuální identity ale chyběl. Roztříštěná byla grafická podoba materiálů, prezentace byla nejednotná. 

Nová vizuální identita má působit současně, i když používá tradiční prvky a odkazuje k symbolice minulosti. Má navodit lehkost a úctyhodnost. Volbou písma Atlantic od písmolijny Heavyweight (Jan Horčík a Filip Matějíček) koresponduje s historickým odkazem Vyšehradu.

Litera V a dvojtečka, složená ze symbolu dvou hvězd, odkazují svým vhodným provedením k iniciále, monogramu, králi Vratislavovi, asociují ale i další historické významy a odkazy. Zároveň je zde prostor za dvojtečkou otevřen novým textovým významům a sdělením. Hvězda je symbolem ducha a nadčasovosti, ve vertikálním spojení pak symbol odkazuje i na samotný název místa Vyšehrad – Vyšší město (Akros – Polis). Dvojtečka navozuje začátek dalšího dialogu, informace lze dále rozpracovávat. 

Porota při výběru ocenila, že vizuální styl poskytuje neutrální minimalistický rám a bude velmi dobře využitelný v praxi instituce.

Vyšehrad je jedním z nejpamátnějších míst naší země a proto by měl mít silnou, nadčasovou a patřičně důstojnou vizuální identitu. Vítězný návrh tato kritéria splňuje, ale jde ještě dále, přímo do duchovní i hmotné podstaty tohoto místa. Je velmi svébytný, jedinečný a umožňuje mnohé variace,“ dodává Petr Kučera, ředitel Národní kulturní památky Vyšehrad.

-stk-