Z brněnského časostroje přestaly vypadávat kuličky. Lidé po nich budou muset pátrat po městě

Brněnský časostroj potřebuje opravu (zdroj: ČT24)

Na náměstí Svobody v Brně se porouchal časostroj. Přestal vydávat kuličky, které si mohou lidé brát jako suvenýry. Kvůli opravě bude takzvaný brněnský orloj, který letos slaví desáté výročí uvedení do provozu, minimálně tři týdny mimo provoz. Město ale bude lidem po dobu přerušení provozu kuličky schovávat.

Porucha brněnského časostroje se objevila asi před deseti dny, přestala se točit celá kopule a nevypadávaly kuličky. „Vrchní kopule zatížila pastorek motoru, který se zaryl do mosazného věnce. Zasekl se motor a převod vrchní kopule, odkud se orloj pohání,“ vysvětlil Michael Benža z Technických sítí Brno.

Oprava bude stát kolem sto padesáti tisíc korun. „Nyní jsme to demontovali a poškozené dílce vyměníme,“ řekl Michael Benža. K demontáži čtyři sta kilogramů těžkého vrchního dílu časostroje musel přijet na náměstí Svobody jeřáb. Vyměněn bude mosazný ozubený věnec a pastorek motoru, kuličková ložiska nahradí ložiska kuželíková.

Časostroj bude minimálně tři týdny mimo provoz. Turisté ale o kuličky nepřijdou, Turistické a informační centrum si pro ně připravilo hru, v rámci poznávání pamětihodností je budou moci hledat pomocí zadaných GPS souřadnic po městě.