Tibet open house vystaví fotografie prvního setkání Jeho Svatosti dalajlamy s Václavem Havlem

J. S. dalajlama, Praha 1990. FOTO Stanislav Doležal J. S. dalajlama s prezidentem Václavem Havlem, Lány 1990. FOTO Stanislav Doležal

Byť na jeden jediný den... tak zní název výstavy velkoformátových fotografií Stanislava Doležala, kterou připravil Tibet Open House od 10. července ve svých prostorech ve Školské ulici v Praze. Snímky zachycují unikátní atmosféru této vzácné události, od které letos uplynulo již 30 let. Součástí výstavy budou během léta i tematické přednášky či promítání filmů.


"Byl bych šťasten, kdyby navštívil naši zemi byť na jeden jediný den papež Jan Pavel II. a tibetský dalajlama," řekl ve svém prvním novoročním projevu 1. ledna 1990 prezident Václav Havel. Již měsíc po Havlově osobním pozvání, v únoru 1990 dalajlama skutečně přijel na několikadenní návštěvu tehdejšího Československa. Odtud tedy název výstavy, která je také vyjádřením podpory Jeho Svatosti 14. dalajlamovi k jeho 85. narozeninám, které v těchto dnech slaví.


Pro samotného dalajlamu, tehdy čerstvého držitele Nobelovy ceny míru, na kterou byl předchozí rok nominován právě společně s Václavem Havlem, to byla cesta do země, která jasně dávala najevo, že uznává jeho legitimitu jako duchovního vůdce tibetského národa. Pro mnohé z Čechů to zároveň bylo potvrzením nezvratnosti politických změn, které se udály na konci roku 1989.


Dalajlamova návštěva v české společnosti zvedla téma dodržování práva na svobodu a otevřela prostor pro svobodné vyjadřování. Setkání dalajlamy s jeho příznivci probíhala na různých místech Prahy a výstava fotografií Stanislava Doležala, včetně textů tehdejšího Havlova tajemníka Saši Neumana, zachycuje spontánní atmosféru těchto okamžiků a je unikátním svědectvím o mimořádné události našich novodobých dějin.


Výstava je otevřena pro širokou veřejnost až do konce září a v průběhu léta bude Tibet Open House připravovat i doprovodný program v podobě promítání tematických filmů. Těšit se můžete například na dokument Om... právě o této návštěvě dalajlamy, který natočil David Ondříček s Martinem Bencem, nebo na dokument Viliama Poltikoviče o přátelství dalajlamy a Václava Havla V objetí dalajlamy.


Tibet Open House - Duše Východu v Srdci Evropy


Tibet Open House je otevřený prostor v centru Prahy, kde je možné seznámit se s tibetskou kulturou. Prostor je přístupný všem, kteří se zajímají o Tibet, jeho historii, tradice, kulturu, filozofii a náboženství. Hlavním tématem, kterému se aktuálně věnuje nejen v Česku ale i v indické Dharamsale, je ekologie. Především se zaměřením na vodu, zeleň a život v souladu s přírodou.


V Tibet Open House lze navštívit kurzy meditace, mindfulness, tibetského jazyka, buddhistické filozofie, oslavy tradičních tibetských svátků a setkat se s zajímavými hosty. Jsou zde prezentovány výstavy tibetských malířů, přednášky cestovatelů a fotografů, probíhají zde koncerty, autorská čtení a promítání filmů.


Rezidentním lámou Tibet Open House je od roku 2017 Geshe Yeshi Gawa. Narodil se ve východním Tibetu, studoval v klášteře Loseling v jižní Indii a později v Dharamsale. Po dokončení studií byl jedním z životopisců Jeho Svatosti dalajlámy. Napsal tři knihy o tibetském buddhismu, jeho kultuře a historii. Jako buddhistický učitel vystupoval na seminářích, konferencích a přednáškách v Evropě i USA. V Tibet Open House je možné navštěvovat jeho kurzy a meditace, příležitostně přednáší o sekulární etice a dalších tématech.


Tibet Open House zřizuje a podporuje Linhartova nadace. Projekt Tibet Open House v roce 2016 osobně požehnal Jeho Svatost dalajláma při osobní audienci Geshe Yeshi Gawy a Jana Mayera, prezidenta Linhartovy nadace, později jej požehnal také Jeho Svatost Karmapa.


www.tibetopenhouse.cz


www.linhartovanadace.cz


www.nakladatelstvisvet.com

Klíčová slova ČR-výtvarné-fotografie-dalajlama-Havel-Pleon-impact

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.