MENU

533. prapor bezpilotních systémů

má nového velitele


V posádce Prostějov se v pátek 3. července uskutečnil slavnostní nástup, jehož součástí bylo předání funkce velitele. Stal se jím podplukovník Petr Manda, který vystřídal majora Jana Štrbíka. Prapor bezpilotních systémů by měl dosáhnout počáteční operační způsobilosti letos v říjnu, útvar také postupně nabírá nové vojáky.

Slavnostního aktu se zúčastnil velitel pozemních sil brigádní generál Ladislav Jung, 1. náměstek primátora statutárního města Prostějov Jiří Pospíšil a další hosté. V rámci nástupu předal velitel pozemních sil spolu s velitelem 53. pluku průzkumu a elektronického boje, plukovníkem Pavlem Andráškem, resortní vyznamenání a pamětní medaile pluku.

Nový velitel praporu, podplukovník Petr Manda, dosud působil na Sekci zpravodajského zabezpečení. Ve funkci vystřídal majora Jana Štrbíka, který velel jak organizačnímu prvku výstavby, tak samotnému praporu od jeho vzniku.

„Chci vám všem poděkovat za práci. Jsem hrdý na to, co děláte, včetně dlouhodobého působení v Afghánistánu. Věřím, že veškeré úkoly vždy splníte s hrdostí a se ctí,“ rozloučil se s vojáky major Jan Štrbík a svému nástupci popřál ve funkci mnoho úspěchů.

Štrbík bude v budoucnu působit v Itálii na letecké základně Sigonella, kde NATO v rámci sil NAGSF (NATO Alliance Ground Surveillance Force) operuje s největšími průzkumnými bezpilotními prostředky RQ-4 Global Hawk.

„Intenzivní odhodlání, zkušenosti, dovednosti a odborné znalosti mého předchůdce, majora Štrbíka, jsou významným přispěním nejen v oblasti výstavby praporu, ale taktéž v celkovém rozvoji bezpilotních systémů v rámci Armády České republiky. Rozběhnutí a udržení schopností však není zásluhou jednoho člověka, ale je to především zásluha vaše, lidí, kteří stojíte zde před tribunou, a doufám, že v tomto budeme i nadále úspěšně pokračovat,“ prohlásil podplukovník Petr Manda.

Prapor bezpilotních systémů se intenzivně připravuje k zahájení počáteční operační způsobilosti, které má dosáhnout v říjnu 2020. Postupně také probíhá nábor personálu, který je již na 75 % a zájem o tuto jednotku je opravdu veliký. Součástí 53. pluku průzkumu a elektronického boje Opava jsou: 532. prapor elektronického boje Opava, 533. prapor bezpilotních systémů Prostějov a 102. průzkumný prapor Prostějov

102. průzkumný prapor jako první v armádě získal průzkumné prostředky UGV-Pz
Vojenský technický ústav, s. p., předal vojákům z 2. roty 102. průzkumného praporu v Prostějově dva automatizované bezosádkové pozemní průzkumné prostředky UGV-Pz. Průzkumný prapor je tak první v Armádě České republiky, který disponuje tímto nejmodernějším prostředkem z dílen státního podniku.

UGV-Pz je velikým přínosem primárně v plnění úkolů průzkumu s pomocí moderních technologií a pozorovacích prostředků. Uvedený systém, který je zatím prototypem, tvoří dvě v podstatě identické dílčí soupravy UGV-Pz. Každá je tvořena bezosádkovým průzkumným vozidlem (UGV, postaveném na bázi platformy TAROS 6×6), určeným jako nosič účelové (zde průzkumné) nástavby senzorů a zařízení k vedení optoelektronického, radiolokačního průzkumu, detekce, rekognoskace, identifikace a akvizice pozemních cílů, s možností osazení dalšími systémy elektronického boje.

Další součástí soupravy prototypu prostředku UGV-Pz je pozemní řídící stanice (GCS), sestávající ze dvou pracovišť operátorů (operátor řízení platformy a operátor průzkumu) a z pracoviště velitele prostředku UGV-Pz. Pozemní řídící stanice UGV-Pz je modulární, je řešena jako výnosná, její subsystémy jsou uložené v kufrech PELI, nebo v transportních látkových obalech. Subsystémy GCS jsou přepravitelné buď na platformě UGV, nebo ve vozidle LOV 50 B, které současně slouží pro přepravu tříčlenné obsluhy UGV-Pz a jako tažné vozidlo přepravníku UGV-Pz (postaveného na bázi přívěsu CL ARM 35 KV).

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text a foto: Michal Voska, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.