Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bikeři pojedou o tituly v Peci pod Sněžkou, obhajují Cink a Čábelická

V Peci pod Sněžkou střídají lyžaře bikeři, kteří tu od pátku jedou mistrovství republiky. Hlavní boje v olympijské disciplíně cross country jsou na programu v sobotu, v neděli se pojede ještě závod do vrchu. Šampionát je zároveň druhým dílem série českého poháru Strabag Cup.

Mistrovský závod elitní kategorie mužů neměl od roku 2013 jiného vítěze než olympijského šampiona z Londýna Jaroslava Kulhavého nebo Ondřeje Cinka, který je nyní domácí jedničkou. Z ostatních bikerů triumfoval naposledy v roce 2012 Pavel Boudný.

Loni v Hlinsku zvítězil potřetí v kariéře Cink, jenž zvítězil i v Bedřichově (2013) a Kutné Hoře (2015). Druhý skončil specialista na maratony Martin Stošek a třetí dojel Jan Škarnitzl. Mezi ženami byla nejrychlejší Jitka Čábelická před Janou Czeczinkarovou a Terezou Sáskovou.

Právě Cink a Čábelická tak zároveň završili i celkové vítězství v pohárovém seriálu. A během uplynulého víkendu dokázali na své úspěchy navázat, když uspěli i v prvním závodě letošního Strabag Cupu v Městě Touškově. Cink vyhrál, lepší než Čábelická pak byla pouze světová hvězda Anne Terpstraová z Nizozemska.

Program Mistrovství republiky v Peci pod Sněžkou:

Pátek 10. července: 17:00 štafety.

Sobota 11. července - cross country: 11:00 junioři, 13:30 ženy elite, ženy do 23 let a juniorky, 15:30 muži elite a muži do 23 let.

Neděle 12. července: 10:00 závod do vrchu.

Letošní mistrovský závod se pojede na tradiční, technicky i fyzicky extrémně těžké přírodní trati na úpatí sjezdovky Javor. Právě těžká trať by měla hrát do karet Cinkovi. Čábelická bude mít příležitost dokončit zlatý hattrick, neboť před Hlinskem uspěla i předloni právě v Peci pod Sněžkou.

Nestandardní součástí republikového šampionátu bude závod do vrchu, který se pojede v neděli ráno z Pece pod Sněžkou na Pražskou boudu. V dolní části čeká závodníky trasa částečně po okruhu cross country a částečně v jeho protisměru. "Pro závod do vrchu mám slabost," uvedl ředitel závodu Jan Slavíček, jenž tuhle disciplínu do programu šampionátu prosadil.

Český pohár horských kol má v sezoně po událostech spojených s koronavirovou krizí jen čtyři závody místo původně plánovaných šesti. Zbývající dva uspořádají Zadov (8.-9. srpna) a Brno (29.-30. srpna).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články