Balabán, Mašín a Morávek. Poslanci navrhli na vyznamenání odbojáře, ale i virologa a Jožku Černého

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi členy odbojové skupiny Tři králové Václava Morávka, Josefa Balabána a Josefa Mašína i další čtyři válečné veterány. K poslaneckým adeptům na medaili Za hrdinství patří trojice záchranářů Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica, která loni v říjnu pomáhala zraněným při hromadné nehodě, byť byla v tu dobu mimo službu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden ze Tří králů - Josef Balabán

Jeden ze Tří králů - Josef Balabán | Zdroj: Wikimedia Commons

Mezi kandidáty dolní komory na medaili Za zásluhy figuruje biochemik a virolog Tomáš Cihlář. Jeho tým vyvinul lék remdesivir proti covidu-19. Upravený seznam kandidátů schválili poslanci na čtvrteční mimořádné schůzi.

K adeptům na stejnou medaili zařadili přímo na plénu zpěváka lidových písní Josefa Černého známého pod jménem Jožka Černý, režisérku Silvii Dymákovou, místopředsedu Svazu včelařů Miloslava Peroutku a místopředsedu Svazu Vietnamců v České republice Tana Trinha.

Na Řád bílého lva sněmovna navrhla také například stíhací piloty Františka Cháberu a Josefa Koukala. K nominantům na medaili Za hrdinství patří rovněž Tomáš Neškodný, který loni zachránil tři tonoucí lidi, válečný letec Josef Bernat, jeden z posledních žijících účastníků Pražského povstání Emil Šneberg.

Mezi nominované patří také zdravotní sestra Jana Březinová, která se v 64 letech navzdory prodělané rakovině plic vrátila při nynější koronavirové epidemii pomáhat do nemocnice v Litomyšli na Svitavsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme