Vrátí se hráči NHL na olympiádu? Ve stínu koronaviru se v zámoří jedná o nové kolektivní smlouvě

Vyjednávání o platech, hrozba stávky a přerušení soutěže. Tak to v různých obměnách vypadalo v NHL vždy před koncem kolektivní smlouvy mezi hokejovou soutěží a hráčskou asociací. Současná dohoda sice platí až do roku 2022, ale tak trochu ve stínu vyjednávání o dohrání sezony by tu mohla být nová už teď. A i s tématem účasti hráčů na olympijských hrách jako v minulých letech.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soči 2014, utkání Česko - Švédsko. Čeští hokejisté Židlický, Jágr a Plekanec slaví Jágrovo snížení na 2:4

Naposledy startovali hráči NHL na hrách v Soči. | Zdroj: ČTK

„Teď probíhá nějaká mediální válka, a co se řeklo teď, nemusí platit za pár měsíců. Jednání budou tvrdá a výsledek bude doufám dobrý pro hokej,“ mluvil před lety hráčský agent Michal Sivek o mediálním boji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrátí se hráči NHL na olympiádu? Ve stínu koronaviru se v zámoří jedná o nové kolektivní smlouvě

Teď jako by byla nová kolektivní smlouva ve stínu vyjednávání o pokračování sezony NHL v létě kvůli pandemii koronaviru. Hráči teď mají poslední hodiny na to se vyjádřit. Jasno má být v pátek.

„Určitě mají svého zástupce, pravidelně s hráči komunikuje. Hodně se jednalo o tom, jak bude vypadat konec NHL. Myslím, že to určitě bylo taky tématem těch jednání,“ říká Sivek.

Agentura AP přišla už s tím, že jsou obě strany dohodnuté - tedy NHL a hráčská asociace, která má účast hráčů na příštích olympijských hrách jako podmínku. Ale zatím to nevypadá na mediální válku, jak říkal dříve agent Sivek. Každopádně je to velký kontrast s tehdejšími vyjednáními o kolektivní smlouvě.

Hokej, tréninková hala a stadion. Češi vyhlíží restart NHL. Není to úplně růžové, tvrdí Gudas

Číst článek

„Hráči udělali velké ústupky, ustoupili víceméně ve všem. Byly tam snižování platů o dvacet čtyři procent a za sedm let jsme v té stejné situaci, kdy v systému, který měl všechno vyřešit, je po hráčích zase žádáno, aby se vzdali části platů a měli méně práv při vyjednávání smluv. Z tohohle pohledu zůstaneme jako hráči jednotní,“ říkal před 10 lety Radim Vrbata, tehdy útočník Phoenixu.

Ve stínu koronaviru a dohrání sezony NHL v létě to teď vypadá, že by mohla kolektivní smlouva projít bez větších problémů. Mluvil o tom i prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel, který by rád měl hokejisty na olympiádě.

„Po Pchjongčchangu jsme to nevzdali, nezahořkli jsme. Pořád před námi zůstává spousta výzev, ale v principu je tato kolektivní smlouva pro mne a především pro celý mezinárodní hokej velmi dobrou zprávou,“ říká Fasel.

Do Číny, kde se budou konat příští zimní hry, chce navíc NHL expandovat se zahajovacími zápasy. A pokud projde aktualizace kolektivní smlouvy, platit bude do roku 2026 a hokejisti by tak mohli být na olympiádě i za šest let v Miláně.

František Kuna, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme