MENU

Primoco UAV v rozletu

Bezpilotní letouny společnosti Primoco UAV v poslední době vídáme na české obloze čím dál častěji, což souvisí s rozvojem obchodních aktivit firmy. Během letošního jara například završila zkoušky nové konfigurace svého letounu One 150 a podepsala několik dohod o spolupráci s různými subjekty, které by měly umožnit nasadit tyto stroje i ve zcela nových misích.

Letoun One 150 byl na stránkách L+K představen již v minulosti, a tak jen dodejme, že nedávno byl dokončen vývoj jeho sériové podoby. Došlo u něj k několika změnám včetně instalace nového typu podvozku schopného lépe zvládat provoz z méně kvalitních drah, přepracování elektroinstalace pro snížení údržbových nároků a zvýšení bezpečnosti, úpravě softwarového vybavení letounu a podobně.

Výsledná konfigurace, která je nyní zákazníkům nabízena, přináší parametry jako je například vytrvalost letu přes 15 hodin. To, že tato hodnota není jen teoretickou, podnik prokázal například 16. dubna tohoto roku, kdy jeden z prototypů nad továrním letištěm v Písku-Krašovicích absolvoval nepřetržitý let v délce 15 hodin a 3 minuty. Celkem stroj uletěl 1650 km při průměrné spotřebě 2,2 litru paliva na hodinu letu. Tento let je českým rekordem a i ve světových podmínkách je v dané hmotnostní kategorii prvenstvím.

Text: JUDr. Jakub Fojtík, Ph.D., LL.M.
Foto: autor, Naděžda Murmaková, Primoco UAV

Více se dočtete v časopisu Letectví+kosmonautika 7/2020, který vyšel 1. 7. 2020.

Obsah L+K 7/2020 naleznete – ZDE.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.