Premier League - souhrn 34. kola

07.07.2020, 20:57, aktualizováno 09.07.2020, 23:13
Komentáře a souhrny
Mistrovský Liverpool vyhrál díky dvěma brankám Salaha v Brightonu, Manchester City zase deklasoval doma Newcastle pěti góly. Arsenal doma jenom remizoval s Leicesterem, před který se posunula Chelsea, v boji o Ligu mistrů uspěl i Manchester United, naopak ztratil Wolverhampton...

Aston Villa - Manchester United 0:3

09.07.2020 21:15

Góly: 27. Bruno Fernandes (pen.), 45+5. Mason Greenwood, 58. Paul Pogba

Manchester United dokázal počtvrté v rámci Premier League vsítit minimálně tři góly na jedno utkání, přičemž na vidlích The Red Devils tentokráte skončila Aston Villa. Ta zaznamenala naopak svou třetí porážku za sebou a i nadále se nachází v sestupovém pásmu, přičemž na sedmnáctou příčku ztrácí po čtyřiatřiceti odehraných kolech již čtyři body.

Situace se pro Villans opravdu nevyvíjí nikterak dobře. Rozhodně jim nenahrál do karet ani fakt, že Watford, jenž v tuhle chvíli jako poslední drží poslední bezpečnou pozici, v úterý uspěl naplno proti Norwichi. Ve posledních čtyřech zápasech, v nichž narazí na Crystal Palace, Everton, Arsenal a West Ham, budou muset hodně zabrat, aby se zachránili.

United potvrdili, že ani po koronavirové přestávce neztratili nic ze svého elánu, jaký nabrali krátce už před pandemií, a protáhli svou šňůru neporazitelnosti už na sedmnáct duelů v řadě napříč všemi soutěžemi. Pořád se tak tlačí na strategické umístění v první čtyřce, od čtvrtého Leicesteru jsou vzdáleni na rozdíl pouhého jednoho bodu, od třetí Chelsea pak na dva.

Domácí zahrozili jakýmsi způsobem jako první, to když si ve 4. minutě narovnal míč na svou levačkou El Ghazi a po zemi vypálil, nicméně jeho pokus byl slabý, a tak skončil pouze v zámezí. V o dost lepší pozici se objevil v 18. minutě Grealish, jehož na zadní tyčce našel svým pasem Konsa, nicméně následné zakončení skončilo také pouze vedle brány.

Jednu z největších možností celého střetnutí si Aston Villa vytvořila ve 25. minutě. Pogba ztratil míč ve středu pole na úkor napadajícího Trézégueta, ten popoběhl kousek dopředu za vápno a technicky vypálil, ke své smůle ovšem orazítkoval jen vnější hranu tyčky. Neproměňovat šance, to se přitom nakonec svěřencům kouče Deana Smitha šeredně vymstilo.

Manchester působil v první třetině tohoto měření sil trochu ospalým dojmem, pak ovšem na řadu přišla nařízená penalta za kontakt bránícího Konsy vůči podnikajícímu Brunovi Fernandesovi ve vápně. Sudí Moss ukázal, trochu nečekaně a přísně, na bílý puntík, pokutový kop proměnil sám faulovaný, a najednou se hosté začali dostávat do optimální pohody.

A v závěru dějství prvního se jim podařilo svůj náskok ještě navýšit. Podnikli rychlý výpad směrem dopředu, Martial přenechal balón Greenwoodovi, který dostal od svých protihráčů příliš času a prostoru pro střelbu, a poslal tak parádní pumelici na bližší tyčku. Ve 49. minutě mohl pojistit vedení Wan-Bissaka, jenomže svou hlavičkou trestuhodně bránu minul.

Tým manažera Oleho Gunnara Solskjaera zlomil definitivně odpor svého protivníka v 58. minutě. Bruno Fernandes rozehrál rohový kop dlouhou přihrávkou za šestnáctku, tam číhal Pogba, jenž poté zamířil chytře do spodního rohu domácí svatyně. Birminghamský celek pak již nenašel síly na žádnou odpověď ve zbývajících minutách. A vlastně jen rezignoval.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur 0:0

09.07.2020 19:00

Góly: -

Tottenham neodkázal zvítězit ani ve svém čtvrtém venkovním utkání na ligové scéně a tentokráte si z půdy zachraňujícího se Bournemouthu odváží jen bod za bezbrankovou remízu. Svěřencům portugalského trenéra Josého Mourinha se proto znovu vzdalují evropské poháry, s devětačtyřiceti body se nacházejí na devátém místě a ve zbývajících čtyřech zápasech je ještě čeká pořádný kus práce. Naopak pro domácí má nerozhodný výsledek cenu zlata.

Třešně se prozatím vyhouply na osmnácté místo s osmadvaceti body a za sedmnáctým Watfordem zaostávají o tři body, jejich naděje na záchranu tak stále žije. Čtvrteční střetnutí nebylo z diváckého pohledu nijak výrazně atraktivní, v úvodním poločase nebyla k vidění jediná vážnější příležitost. Již v 6. minutě se sice Kohouti dožadovali odpískání pokutového kopu po domnělém strčení do Kanea, ale rozhodčí Tierney na penaltový puntík neukázal.

Obrázek hry se prakticky nezměnil ani po přestávce, něco zajímavého se v podstatě začalo dít až v závěrečné čtvrthodině. V 79. minutě se po centru z pravého křídla zjevil na hranici brankového území argentinský útočník Lamela a hlavičkoval zády k brance, avšak levou konstrukci o podstatný kus minul. V předposlední minutě základní hrací doby se Bournemouthu z ničeho nic podařilo rozvlnit síť.

Po pasu do předbrankového prostoru vystřihl naprosto parádní nůžky King a náramně zavěsil do levého spodního rohu, nicméně při zakončení měl smůlu, jelikož trefil svou ruku a Tierney po přezkoumání videozáznamu gól odvolal. Tento duel byl nastaven o dvanáct minut, protože se dlouho nehrálo kvůli ošetřování Adama Smithe. Nicméně favorit si ani v tomto období gólovou příležitost nevypracoval a naopak v šesté minutě nastavení mohl inkasovat.

Po vynikající nahrávce na pravou stranu převzal balón Wilson a stanul tváří v tvář proti brankáři Llorisovi, ale ve stoprocentní možnosti naprosto vyhořel. Na poslední chvíli se pokusil hostujícího strážce obstřelit, ovšem ten jeho úmysl přečetl a balón famózně jednoruč odvrátil do strany. Kohouti tak příště rozhodně budou mít co napravovat v londýnském derby s Arsenalem, AFC narazí na čtvrtý Leicester.

Více informací k zápasu

Everton FC - Southampton FC 1:1

09.07.2020 19:00

Góly: 43. Richarlison - 31. Danny Ings

V souboji dvou dobře hrajících týmů vítěz znám nebyl, Everton se totiž s konkurenčním Southamptonem rozešel smírně v poměru 1:1. Oběma celkům se tak znovu vzdálily evropské poháry, liverpoolský klub zůstává na jedenácté pozici s pětačtyřiceti body. Saints mají na kontě o jeden bod méně než jejich čtvrteční rival a prozatím se posunuli na dvanáctou příčku. Všechny důležité okamžiky se urodily v úvodní pětačtyřicetiminutovce.

První větší možnost byla k vidění po necelých deseti odehranných minutách, kdy zblízka zavěsil pod břevno Adams, ovšem jeho gól nebyl uznán kvůli zřetelnému ofsajdu. Přesně v polovině zahajovacího dějství odcentroval z levého křídla Digne a vzápětí prodlužoval hlavou za sebe Richarlison k volnému Iwobimu. Nigerijský reprezentační záložník si hezký zpracoval balón a vypálil k bližší tyči, avšak gólman McCarthy jeho bombu skvěle vyrazil.

Ve 26. minutě se postavil k přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů Ward-Prowse a brankář Pickford parádně jednoruč odvrátil míč nad horní tyčku. Po následném rohovém kopu hlavičkoval u přední konstrukce Danny Ings a Pickford reflexivně vytěsnil balón do břevna, po jeho zázračném zákroku mu pomohli spoluhráči. Southampton byl velmi blízko k otevření skóre ve 28. minutě, když Gomes ve vlastní šestnáctce atakoval Warda-Prowse.

K nařízenému pokutovému kopu se postavil právě pětadvacetiletý záložník a trestuhodně selhal, jeho projektil totiž orazítkoval horní tyčku. Hosté se přeci jen prosadili ve 31. minutě. Po rychlém brejku a finální kolmici od Armstronga přelstil ofsajdovou past Ings, se štěstím se zbavil Pickforda a pak zblízka rozvlnil síť odkryté branky. Karamelky ale na sebe nenechaly s odpovědí čekat příliš dlouho, ještě do poločasu srovnal Richarlison.

Brazilský kanonýr obdržel pas z vlastní poloviny od Digneho, poté ho celkem obstojně zpracoval a okamžitě napřáhl z první. Jeho ukázkový lob přeletěl bezmocného McCarthyho a zapadl přímo pod břevno. Pár sekund po změně stran mohl hostům vrátit vedení aktivní Ings, jenomže domácí strážce se nachytat nenechal a jeho jedovatou střelu zlikvidoval. Ve zbývajícím průběhu k ničemu nebezpečnému nedošlo a výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Liverpool FC 1:3

08.07.2020 21:15

Góly: 45. Leandro Trossard - 6. Mohamed Salah, 8. Jordan Henderson, 76. Mohamed Salah

Liverpool pokračuje ve svém fantastickém tažení touto ligovou sezónu a po vítězství 3:1 v Brightonu stále živí šanci na překonání dva roky starého bodového rekordu Manchesteru City. V tuto chvíli má na kontě dvaadevadesát bodů a k vytvoření nového milníku potřebuje ve čtyřech zbývajících duelech třikrát zvítězit. O svém úspěchu rozhodl v úvodní desetiminutovce, kdy hned dvakrát skóroval, na trávníku tentokráte zářil Mohamed Salah.

Egyptský reprezentant byl po celý zápas hodně vidět, dva góly sám dal a na jeden přihrál, navíc v samém závěru neměl daleko ani k hattricku. "Racci" se nacházejí na patnáctém místě se šestatřiceti body a záchranu tak stále nemají jistou. Reds se dostali do vedení již po šesti odehraných minutách, když po přihrávce brankáře Ryana špatně zpracoval míč Pröpper a jeho obrovské hrubky využil Keïta, jenž vyzval ke skórování právě Salaha.

Osmadvacetiletý útočník pak zachoval chladnou hlavu a z osmi metrů zkušeně uklidil balón do vzdálenějšího spodního rohu. Neuběhly ani další dvě minuty a rozdíl ve skóre byl dvoubrankový. Domácí znovu chybovali ve středu hřiště, pak po rychlém přechodu na útočnou polovinu sklepl Salah míč pro Jordana Hendersona a jeho famózní rána z dvaadvaceti metrů zapadla přímo k levé konstrukci. Od tohoto okamžiku se Brghton přeci jen osmělil.

Po necelé půlhodině hry mohl snížit Maupay. Ten využil úžasného průniku Leandra Trossarda a následného centru před hranici pokutového území, jenomže se závěrečnou dělovkou si dokázal poradit pozorný gólman Alisson. Svěřenci manažera Grahama Pottera se vrátili do hry o bodový zisk v poslední minutě úvodního dějství. Po hezké akci na pravé straně přistál pas Lampteyho na kopačce Belgičana Trossarda, který svým volejem z deseti metrů nekompromisně propálil bezmocného Alissona.

V 63. minutě chtěl Brighton dokonce srovnat stav, avšak ve stoprocentní možnosti selhal Burn a svou dorážku trestuhodně nasměroval mimo prostor tří tyčí. Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem dodal svému týmu klid Salah. Po rohovém kopu Robertsona se zjevil v pravém rohu brankového území a chytrou hlavičkou zavěsil k bližší konstrukci. Salah se mohl trefit potřetí v nastaveném čase, nicméně tentokráte ho dokázal zblízka vychytat skvělý Ryan.

Více informací k zápasu

Manchester City - Newcastle United 5:0

08.07.2020 19:00

Góly: 10. Gabriel Jesus, 21. Riyad Mahrez, 58. Federico Fernández (vl.), 65. David Silva, 90+1. Raheem Sterling

Manchester City si po nedávném výpadku na hřišti Southamptonu, kde nedokázal i přes velkou aktivitu vstřelit jedinou branku a nakonec nečekaně prohrál, udobřil své fanoušky a doma bez problémů porazil ve středu tabulky hrající Newcastle. Do poločasu se favoritovi tohoto klání podařilo skórovat dvakrát, po obrátce zaznamenal další tři přesné zásahy.

Citizens po koronavirové pauze ztratili možnost urvat titul, pořád by však chtěli udržet alespoň současné druhé místo, které stále nemají stoprocentně jisté, byť mají situaci pevně ve svých rukou. A ke splnění svého cíle nakročili po nynějším zápase tou správnou nohou. Konečně, na rozdíl od minulého měření sil s The Saints, neměli proti Newcastlu potíže v koncovce.

Hosté, kteří budou ve zbývajících pasážích sezóny bojovat o co nejlepší umístění v tabulce, neboť přímý sestup se jich již netýká, byli v tomto měření sil ve všech statistických sumářích jednoznačně horším týmem. Držení míče, počet střel na bránu, ofenzivních výpadů směrem dopředu či vyprodukovaných přihrávek vyzněl jednoznačně ve prospěch Manchesteru.

Jako první se chtěl na střeleckou listinu zapsat Mahrez ve 3. minutě, jenž si navedl míč za vápno na svou levou nohu, nicméně proti němu pohotově zasáhl gólman Dúbravka. V 10. minutě se již domácí přece ujali vedení. Foden uvolnil na levé straně Davida Silvu, ten předložil přihrávku na hranici brankového území, odkud snadno cílil Gabriel Jesus.

Ve 13. minutě se znovu ozval Mahrez, zase však v souboji s Dúbravkou neuspěl, o osm minut později ho ale alžírský forvard dokázal překonat. Domácí založili akci podél levé lajny, De Bruyne stihl ještě balón udržet na hrací ploše, adresoval ho zpátky na svého spoluhráče, a ten nikým nehlídaný a neatakovaný z míst u pokutové značky snadno rozvlnil sokovu síť.

Svěřenci manažera Pepa Guardioly měli i nadále utkání pod kontrolou, na pohodlný náskok chtěl přilepit nějakou pojišťovací značku například Joao Cancelo ve 36. minutě, ovšem Dúbravka jeho pokus vyrazil do zámezí, ve 40. minutě se objevil ve stoprocentní tutovce Foden, avšak svá mířidla neseřídil správně a nasměroval merunu jen vedle brány.

Newcastle inkasoval potřetí po obrátce, konkrétně v 58. minutě. Gabriel Jesus už se z vápna napřahoval, aby otestoval připravenost Dúbravky, nicméně zezadu přispěchal bránící Ritchie, který mu v podnikání zamezil. Ovšem natolik nešikovně, že míč nedostal do bezpečí, ale trefil pouze Fernándeze, od nějž doputoval za brankovou čáru. Vážně nešťastný to vlastenec.

V 65. minutě mužstvo manažera Steva Bruceho smutnilo opětovně, poněvadž David Silva z přímého kopu, ačkoli se zprvu zdálo, že ten rozehraje De Bruyne, zamířil nechytatelně pod břevno. V nastavení Sky Blues pečetili svou hladkou výhru zásluhou Sterlingovy trefy, jemuž stále neúnavný David Silva předložil nahrávku do maximálně vyložené pozice.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Wolverhampton Wanderers 1:0

08.07.2020 19:00

Góly: 90+3. John Egan

Wolverhampton nedokázal bodovat ani podruhé za sebou a po minulé porážce s Arsenalem (0:2) nyní neuspěl na půdě nováčka ze Sheffieldu, když mu podlehl nejtěsnějším poměrem 0:1 brankou Johna Egana ze třetí nastavené minuty. Vlci nejenže ztrácejí krok v boji o vysněnou Ligu mistrů, navíc budou mít co dělat, aby si vůbec zajistili Evropskou ligu. Momentálně s nacházejí na šestém místě s dvaapadesáti body.

Houževnatí domácí naopak pokračují v pohádkové sezóně, doposud posbírali jen o jeden bod méně než jejich středeční rival a vyhoupli se na solidní sedmou pozici. Velmi vyrovnaný duel by si možná zasloužil i remízový výsledek, ovšem United si v samém závěru vytvořili tlak a nakonec se dočkali vytouženého gólu. První větší možnost byla k vidění krátce po odehrané čtvrthodině, kdy z levého křídla pěkně odcentroval O'Connell.

K hlavičce se následně probojoval McBurnie a brankář Patrício se musel vytasit s naprosto parádním zákrokem. Největší šance úvodního dějství byla k vidění ve 32. minutě, blízko ke skórování měl Rúben Neves. Třiadvacetiletý záložník se postavil k přímému volnému kopu z dvaceti metrů a jeho nádherná kroucená rána orazítkovala břevno. Pak se až do konce první půle nic zajímavého nestalo, svěřenci trenéra Chris Wildera rozvlnili síť osm minut po pauze.

Po úžasné kolmici Stevense se zjevil za defenzívou Wanderers kapitán Sharp a po chytré kličce nádherně zavěsil do pravé šibenice, ovšem jeho trefa nebyla uznána kvůli milimetrovému ofsajdu. Asi čtvrthodiny před závěrečným hvizdem si po pasu střídajícího Živkoviće naběhl před hranici pokutového území Baldock a jeho prudký hlavičkový pokus o fous minul protější tyč. Když už se zdálo, že se stav měnit nebude, tak Blades udeřili.

Těsně předtím se zjevil ve stoprocentní možnosti Osborn, k němuž se po několika šťastných odrazech přeci jen dostal balón, jenže závěrečná střela za sedmi metrů letěla o decimetry vedle pravé konstrukce. Rozuzlení přišlo vzápětí po následném rohovém kopu, který rozehrál Norwood. Pak bránící Boly neuhlídal právě hlavičkujícího Egana a sedmadvacetiletý irský obránce uklidil míč k levé tyči mimo dosah marně se natahujícího Patrícia.

Více informací k zápasu

West Ham United - Burnley FC 0:1

08.07.2020 19:00

Góly: 38. Jay Rodriguez

West Ham chtěl podniknout zásadní krok k tomu, aby se co nejvíce přiblížil ligové záchraně, jenže doma podlehl nejtěsnějším možným způsobem Burnley. To o svém konečném vítězství rozhodlo v prvním poločase zásluhou Jaye Rodrigueze. Tohle měření sil mimochodem zanechalo českou stopu. Za domácí totiž nastoupil Tomáš Souček, za hosty Matěj Vydra.

Domácí v uplynulých dvou zápasech vydolovali slušné čtyři body po skalpech Chelsea a plichtě v Newcastlu, najednou se odpoutali od sestupového pásma na rozdíl čtyř bodů, ovšem na třetí pokus už neuspěli. Ze šestnácté příčky sice níže nespadli, nicméně dovolili, aby se na ně mohl dotáhnout na stejnou úroveň Watford po úterní výhře nad Norwichem City.

Hostům se po koronavirové přestávce nahromadilo hned několik absencí, i přesto závěrečné fáze této sezóny zvládají velmi dobře. Už posedmé z posledních jedenácti ligových utkání udrželi čisté konto, přičemž protáhli svou šňůru neporazitelnosti na čtyři duely v řadě. Během nich urvali již svůj celkově desátý bod a posunuli se v tabulce dopředu na deváté místo.

Do první vážnější příležitosti utkání se propracovalo Burnley, a to zásluhou Pieterse, který z vyložené pozice z pokutového území vypálil, nicméně trestuhodně zamířil jen nad břevno. O pár chvil později naopak zahrozil West Ham, to když se pravačkou pokusil i ve třetím zápase po sobě prosadit na střeleckou listinu Souček, zastavil ho ale bránící Taylor.

Ve 12. minutě se ozval též druhý český rodák, který pobíhal v tu chvíli na hrací ploše, Vydrova hlavička po standardce McNeila však výrazněji neprověřila připravenost brankáře Fabiaňského. V 15. minutě Souček hlavou minul bránu a ve 29. minutě opět hodně hlasitě zaúřadoval, avšak jeho dělovku z blízkosti zlikvidoval reflexivně gólman Pope.

Ve 38. minutě přišel na řadu rozhodující okamžik tohoto střetnutí. Taylor od levé lajny poslal dlouhý pas do šestnáctky, tam si nenápadně naběhl Rodriguez a jeho hlavička se odrazila od břevna, od marně zasahujícího Fabiaňského a za brankovou čáru. Londýnský klub hodlal odpovědět záhy, jenže Antonio po svém úniku orazítkoval jenom vnější hranu tyčky.

Do přestávky se ještě snažil o vyrovnání Jarmolenko, jenž si ve vápně narovnal balón na svou levačku, tlačil ho po zemi na bližší tyčku, každopádně Pope včas zasáhl. Ve druhém poločase se Burnley ještě více soustředilo na bránění těsného náskoku, jeho soupeři se přitom dařilo jen minimálně vytvářet si nějaké gólové příležitosti. A v 60. minutě Souček pálil mimo.

O dvě minuty později se na hřiště z lavičky dostal Haller, jenž dosud vynechal všechna klání po období pandemie, a to kvůli zranění, mohl zaznamenat perfektní návrat na trávníky ihned po svém střídání, jenže na Popa trestuhodně nevyzrál. V nastavení chtěl s negativním výsledkem ještě udělat něco Ajeti, nicméně jeho pokus jednoduše nebyl přesný.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Leicester City 1:1

07.07.2020 21:15

Góly: 21. Pierre-Emerick Aubameyang - 84. Jamie Vardy

Jen stěží uvěřitelná série dvanácti po sobě jdoucích porážek Leicesteru na půdě Arsenalu je u konce. Foxes sice měli namále i tentokráte, když v první půli tahali za kratší konec a mohli být rádi za jednobrankové manko, ovšem po změně stran byli za zlepšený výkon odměněni vyrovnávacím gólem Jamieho Vardyho šest minut před koncem. Arsenal naopak znovu doplatil na neukázněnost, neboť závěrečnou čtvrthodinu s osmiminutovým nastavením musel po vyloučení Nketiaha dohrávat o deseti.

První půle nabídla až nezvykle otevřenou partii s množstvím šancí na obou stranách. Nejdříve si dva slibné pokusy připsali hosté, když brankáře Martíneze nejprve prověřil zpoza šestnáctky Jamie Vardy, a poté především Kelechi Iheanacho, jenž pálil po nakrátko rozehraném rohovém kopu již z větší blízkosti a Martínez musel vytasit výtečný reflexivní zákrok nohou.

Poté se již dostali ke slovu i domácí a hned z první vážné příležitosti udeřili. Výtečnou přímočarou akci nastartoval ve středu pole Dani Ceballos kolmicí na rozběhnutého Bukaya Saku, jenž zamotal nohy Evansovi a naservíroval míč nabíhajícímu Aubameyangovi přímo před odkrytou branku. Průlom skóre hosty zamával, zatímco domácí byli na koni a snadno mohli své vedení navýšit nebýt výtečného Schmeichela. Ten si postupně poradil s několika nebezpečnými střelami Lacazetta, Saky či Bellerína a držel svůj tým stále na dostřel.

Ještě do přestávky však mohlo být navzdory převaze Arsenalu vyrovnáno, neboť aktivní Iheanacho dokázal po dobré práci Vardyho dostat míč do sítě, avšak rozhodčím neunikl jeho předcházející souboj s Kolašinacem, který byl vyhodnocen jako Iheanachův faul a jeho branka tudíž neplatila. Nigerijský forvard posléze mohl srovnat i deset minut po změně stran, když se znovu ocitl tváří v tvář Martínezovi po dalším skvělém pasu Vardyho, ale zakončení z voleje nasměroval pouze do středu branky s připravenou náručí argentinského gólmana. Ani jeho protějšek v brance Leicesteru se nenechal zahanbit a s nepříjemným přímým kopem Davida Luize si bezpečně dokázal poradit.

Na přelomu hodiny hry sáhl Brendan Rodgers ke dvojímu střídání, jímž upravil formaci svého týmu z nepříliš efektivního 3-4-3 na 4-3-3 a Foxes se okamžitě ujali větší iniciativy, zatímco Arsenal se ocitl v útlumu a jen s potížemi se najednou dostával z vlastní poloviny. Vyrovnání měl v tu chvíli na kopačce neúnavný Vardy, který se dokázal v hloubi pokutového území odpoutat od Mustafiho, ale z otočky míč špatně trefil a Martínez tak ani vůbec nemusel zasahovat.

Klid domácím v podobě druhého gólu jednadvacet minut před koncem zdánlivě dodal Lacazette, když usměrnil do odkryté sítě Luizovo hlavičkové přistrčení po rohovém kopu, avšak hráči Leicesteru dokázali zavčasu vyběhnout od vlastní branky a vystavili tak skórujícího francouzského forvarda do ofsajdu. Místo toho následovalo pořádné drama, neboť "Kanonýři" závěrečnou čtvrthodinu museli dohrávat v oslabení.

Eddie Nketiah byl na trávníku sotva pár minut, když ve sprintu za míčem nešetrně trefil nataženou nohou obránce Justina do kolene. Přestože sudí Kavanagh zprvu udělil anglickému útočníkovi jen žlutou kartu, na radu videorozhodčího celý incident ještě přezkoumal u monitoru a změnil své rozhodnutí na kartu červenou. Utkání se poté dle očekávání přelilo takřka permanentně před branku Arsenalu a v 80. minutě měl Leicester znovu vyrovnávací gól na dosah. Znovu u toho byl Vardy, který na hraně ofsajdu obešel Martíneze, ale z úhlu již skákající míč nedokázal usměrnit do prázdné branky.

Šest minut před koncem se už ale anglický útočník Leicesteru přece jen dočkal. Na přízemní centr střídajícího Graye sice Ayoze Pérez nedosáhl, avšak nakonec právě jeho minutí míče znamenalo, že Vardyho následná trefa z bezprostřední blízkosti prošla i kontrolou u videorozhodčího a hosté se tak po dobré minutě nervózního čekání dočkali veledůležitého gólu na 1:1. Pro Vardyho šlo již o desátou trefu do sítě Arsenalu.

Hosté jako by se kýženým zásahem nechali uchlácholit a jejich tlak během dlouhého osmiminutového nastavení výrazně opadl. Utkání tak skončilo dělbou bodů, která příliš nesvědčí ani jednomu ze zúčastněných, neboť tým Brendana Rodgerse spadl na čtvrté místo za Chelsea s pouhým čtyřbodovým náskokem na Manchester United, který má navíc zápas k dobru, a Arsenal pro změnu přišel o možnost dotáhnout se alespoň načas na šestý Wolverhampton.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Chelsea FC 2:3

07.07.2020 19:00

Góly: 34. Wilfried Zaha, 72. Christian Benteke - 6. Olivier Giroud, 27. Christian Pulisic, 71. Tammy Abraham

Nebyla to vůbec jednoduchá pořízená pro favorita tohoto duelu. Chelsea se v londýnském derby na půdě Crystalu Palace strachovala o tři body až do posledních okamžiků, nakonec však vítězství přece urvala. Dostala se tak v tabulce alespoň do večera na třetí příčku, a pokud Leicester nevyhraje na půdě Arsenalu, zůstane na ní najisto i po skončení tohoto kola.

"Orli" nevstupovali do nynějšího měření sil v nějakém dobrém rozpoložení, na svém kontě měli totiž hned tři porážky v řadě, a tuhle sérii tedy ani teď nezastavili. Nepředvedli ovšem vůbec špatný výkon. Jejich protivník neměl utkání ani zdaleka pod kontrolou, ačkoli třeba ještě devatenáct minut před koncem základní hrací doby disponoval pohotovým vedením.

Hosté prožili bezpochyby lepší chvíle v první třetině utkání než jejich soupeř. Zaznamenali totiž klíčový dvoubrankový trhák, který se Crystalu Palace následně stěží doháněl. Nutno říci, že o to snazší měla Chelsea práci v 6. minutě, protože se domácí stoper Cahill z ničeho nic svalil bolestí na zem, čili osamocený Giroud snadno zužitkoval nahrávku Williana.

Navýšit náskok The Blues mohl v 10. minutě Zouma, jenž se ocitl ve vyložené střelecké příležitosti, jenže svou hlavičkou nenašel kýžený a chtěný prostor brány. Ve 27. minutě každopádně tým manažera Franka Lamparda již znovu gólově udeřil. Willian uvolnil Pulisice, ten si poradil s obráncem Wardem a z šestnáctky levačkou přesně zamířil.

Kdyby ve 32. minutě svou šanci proměnil Willian, jehož pokus pravačkou bravurně u své tyčky zlikvidoval gólman Guaita, asi by bylo o vítězi tohoto mače definitivně rozhodnuto. Jenže o pouhé dvě minuty později došlo na dramatizaci, neboť snížil Zaha, jenž svou pumelici ze střední vzdálenosti zaslal nekompromisně pod sokovo břevno.

Začátky druhého dějství v podstatě nenabídly žádnou gólovou možnost, tedy možná až na tu Girouda, který se chtěl podruhé zapsat na střeleckou listinu, avšak jeho střela hlavou se mezi tři tyče nevešla. Až v 71. minutě došlo na další změnu průběžného stavu, Chelsea se totiž podařilo skórovat, jelikož Abraham z vápna neodmítl pobídku od Loftuse-Cheeka.

Crystal Palace se ovšem nevzdával naděje na uzmutí alespoň jednoho bodu a jen o pár desítek vteřin na to odpověděl na třetí inkasovanou branku. The Eagles předvedli povedenou kombinaci, Van Aanholtovi pak ve finální fázi akce stačilo už jen najít zcela volného Bentekeho, jemuž z blízkosti nedělalo potíže trefit se do zcela prázdné brány.

Tým kolem manažera Roye Hodgsona se snažil následně vyrovnat, ale marně. Naopak mohli v 86. minutě jeho svěřenci znovu lovit balón ze své sítě, kdyby po přihrávce od neúnavného Williana dokázal překonat Guaitu zakončující Mount. Domácí byli nejblíže úspěchu v samém závěru, nicméně Dannovu hlavičku vytěsnil se štěstím do své tyčky reagující Kepa.

Více informací k zápasu

Watford FC - Norwich City 2:1

07.07.2020 19:00

Góly: 10. Craig Dawson, 55. Danny Welbeck - 4. Emiliano Buendía

Watford potvrdil úlohu favorita proti poslednímu Norwichi i přesto, že velmi brzy inkasoval. Vzápětí se totiž postaral o vyrovnání a vývoj otočil deset minut po změně stran díky úžasné brance Dannyho Welbecka. Po těsném vítězství 2:1 oživil svou naději na záchranu, s jednatřiceti body zůstává na sedmnácté pozici o skóre za šestnáctým West Hamem a před osmnáctou Aston Villou si prozatím vytvořil čtyřbodový náskok.

Naopak "Kanárci" se zřejmě s Premier League rozloučí po pouhé jedné sezóně, s jednadvaceti body jsou stále beznadějně poslední dvacátí a desetibodové manko právě na Watford se vzhledem k losu zdá být nedostižné. Přitom svěřenci trenéra Daniela Farkeho vstoupili do úterního střetnutí naprosto fantasticky a vedoucí branku vsítili již po čtyřech minutách, kdy se vůbec poprvé v probíhajícím ročníku anglické nejvyšší soutěže prosadil Emiliano Buendía.

Třiadvacetiletý argentinský rodák se po přihrávce do pokutového území soupeře od Hernándeze zbavil krásnou zpětnou kličkou bránícího Masiny a poté z dvanácti metrů náramně zakroutil balón ke vzdálenější konstrukci, gólman Foster inkasované brance zabránit nedokázal. Nicméně "Sršni" se vrátili do hry o důležité vítězství ani ne o šest minut později, to totiž rozvlnil síť zkušený obránce Craig Dawson.

Ten se po přímém volném kopu Capoueho z pravého křídla protlačil u zadní tyče k hlavičce přes Tetteye a zblízka nedal brankáři Krulovi sebemenší naději na úspěšný zákrok. Hostující strážce branky se musel poprvé blýsknout krátce po odehrané půlhodině. Na rohový kop si naskočil pozdější hrdina Welbeck, ovšem svou hlavičku umístil jen doprostřed branky a Krul byl připraven. Stejný hráč si vypracoval další příležitost ve 43. minutě.

I v tomto případě zakončoval hlavou, ale tentokráte nasměroval míč o kousek nad břevno. Devětadvacetiletý forvard protrhl svou střeleckou smůlu v 55. minutě a jednalo se vskutku o výstavní trefu. Na pravé straně předvedl dravý průnik Sarr, jeho zpětná nahrávka se po nepovedeném odkopu Aaronse odrazila do vzduchu a tam "zastřihal" nůžkami právě Welbeck, jenž famózně zavěsil do levé šibenice. Necelých deset minut před závěrečným hvizdem mohl hostům zajistit alespoň bod Idah, jenomže ten v jasné pozici prázdnou branku minul.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC34302275:2692
2.Manchester City34223986:3469
3.Chelsea FC341861063:4660
4.Leicester City34178964:3259
5.Manchester United341610859:3358
6.Wolverhampton Wanderers341313845:3752
7.Sheffield United341312935:3351
8.Arsenal FC341214850:4250
9.Tottenham Hotspur3413101152:4449
10.Burnley FC341471338:4649
11.Everton FC341291341:4945
12.Southampton FC341351643:5644
13.Newcastle United3411101335:5043
14.Crystal Palace341191430:4342
15.Brighton & Hove Albion348121436:4736
16.West Ham United34871940:5931
17.Watford FC347101731:5331
18.AFC Bournemouth34772032:5928
19.Aston Villa34762136:6527
20.Norwich City34562326:6321

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (849)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele