Barikáda z knih. Jak se čeští nakladatelé a knihkupci vyrovnávají s krizí na trhu?

9. červenec 2020

V důsledku koronavirové karantény muselo v letošním roce více než 500 kamenných knihkupectví v Česku zavřít. Do ohrožující situace dominového efektu se tak dostali nejenom nakladatelé, spisovatelé, tiskaři, grafici, knihkupci, redaktoři a překladatelé, ale i samotné knižní novinky, jejichž vydání se muselo odložit.

Ačkoliv velice vzrostly prodeje knih v e-shopech, prodej v kamenných obchodech v době koronavirové karantény to nemohlo nahradit, neboť tvořil až 80 procent nákupů českých čtenářů.

I přes záchranné finanční balíčky ministerstva kultury je podpora nakladatelů ze strany státu spíše symbolická. Nekomerční knižní provoz je tak i nadále závislý spíše na své vytrvalosti a na samotných čtenářích.

Účinkují: Miroslav Balaštík, Jiří Trávníček, Přemysl Hnilička, Ondřej Mikulášek
Připravila: Alena Blažejovská
Hudba: BF Orchestra
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2011

V radiodokumentu Barikáda z knih se můžeme podívat, jak se s jednou takovou krizí, jíž bylo navýšení DPH v roce 2011 vyrovnávají čeští nakladatelé, knihkupci a čtenářská obec.

5. května 2011 vyrostla z některých knižních titulů barikáda na Karlově mostě, tzv. DPH hráz. Došlo k tomu v rámci Výzvy na obranu knih, kterou vyhlásil Svaz českých nakladatelů a knihkupců v zápase proti zvýšení DPH na knihy.

Jakmile se zvýší DPH, lidé přestanou knihy kupovat.
Miroslav Balaštík, šéfredaktor nakladatelství Host

„Čtení není otázka peněz, rozhodující je fixovaný návyk,“ oponuje literární vědec, kritik a editor Jiří Trávníček, který vydal mnoho knih zpracovávajících výzkum čtenářství v ČR. Například knihy Čteme? (Host-Národní knihovna 2008), Čtenáři a internauti (Host-Národní knihovna 2011), Knihy kupovati. Dějiny knižního trhu v českých zemích (Academia 2014), Česká čtenářská republika (Host 2017) a mnohé další. 

Čtěte také

Jsme čtenářská velmoc a utrácet za knihy jsme zvyklí. Mezi knihami a internetem panují vzájemné sympatie. Pokud vás zajímá, jak v průzkumu dopadly další mýty o vztahu obyvatel České republiky ke knize, nalaďte si tento rozhlasový dokument.

Spustit audio