Jak si vedou tradiční prvoligové týmy v druhé anglické lize? Některé jsou blízko třetí lize

Jak si vedou tradiční prvoligové týmy v druhé anglické lize? Některé jsou blízko třetí lize

Pokud existuje nějaká druhá nejvyšší liga, kterou sleduje celý svět, tak je to právě anglická Championship. Ta se kvalitativně přibližuje řadě evropských prvních lig a o tom svědčí i každoročně proměnlivá tabulka, velké finance a závěrečné boje ve Wembley o účast v Premier League. Jak si v ní vedou tradiční prvoligové kluby?

Zatímco z tradičních prvoligových klubů v Česku hrají druhou ligu pouze Zbrojovka Brno a Dukla Praha, v Anglii je to jinak. Zde se vlastně ani tolik nedá říct, který tým je tradiční a netradiční, hodně celků z Championship si totiž v uplynulé dekádě zahrálo alespoň jednu sezónu v Premier League, stejně tak ale i třeba ve třetí lize League One. 

A návrat do první ligy letos pravděpodobně oslaví celky Leeds United a West Bromwich Albion. Celky mezi třetím a šestým místem pak čeká pomyslná baráž formou pavouka, kterou bude hostit jedinečný stadion Wembley. Do ní by za současných okolností šly celky Brentfordu, Fulhamu, Nottinghamu a Cardiffu. Do konce sezóny ovšem chybí ještě čtyři kola.

Právě West Bromwich Albion se Premier League účastní velmi často, návrat po několika letech pak hlásí Leeds. V případě úspěchu v baráži by mohl první ligu hrát i Fulham, který z ní loni sestoupil. Ani velšské celky Cardiff a Swansea, které se taktéž nedávno objevovaly v Premier League, to ovšem nemají úplně ztracené, jsou na šestém, respektive sedmém místě, a dělí je pouze bod.

Hůř je na tom poté Derby, kterému loni postup do první ligy ještě pod vedením Franka Lamparda těsně utekl, které je momentálně deváté. Čtrnáctý tým je poté Queens Park Rangers. Mezi zklamání se určitě musí označit Middlesbrough, Huddersfield, Stoke City a Hull City. Tyto týmy sestoupily z první ligy teprve nedávno a všechny se nachází mezi 18. a posledním 24. místem, Hull City je dokonce na sestupovém 22. místě. 

Boj o účast v baráži, která se od té české podstatně liší, a poté samotný pavouk ve Wembley poté bude sledovat celá Anglie. Je to totiž skoro stejně prestižní jako anglický pohár. Hraje se totiž o hodně - nejen o možnost hrát Premier League, ale hlavně o velký balík peněz...