Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MRTVÁ A ŽIVÁ - TV tip – Jak žít v zámku plném tajemství?

10.07.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MRTVÁ A ŽIVÁ - TV tip – Jak žít v zámku plném tajemství?         Filmové návraty bývají poučné. Pokud si divák zapne ČT2 v pondělí od 21,40 hodin může se setkat s jedním z významných děl „mistra hrůzy“ Alfreda Hitchcocka – se slavnou Rebekou z roku 1940. Film natočený podle populární románové předlohy Daphne du Maurierové je uváděn pod názvem českého překladu knihy MRTVÁ A ŽIVÁ.
 

    




Na začátku byl slavný román spisovatelky Daphne du Maurierové s origináním názvem REBECCA, populární v českém překladu jako MRTVÁ A ŽIVÁ i u nás. Klacký milostný a zároveň duchařský příběh rozvíjí osud mladé dívky Rebeccy (Joan Fontaineová), která se vášnivě zamiluje do staršího bohatého vdovce lorda Wintera (Laurence Olivier) a odjede s ním do jeho honosného zámku Manderley. V rozlehlém sídle, stojícím zcela o samotě, však na láskyplný vztah novomanželů padá všudypřítomný stín první lordovy manželky Rebeccy, která před časem zahynula za zvláštních okolností.
Dům je naplněn jakýmsi nevyslovitelným napětím a stísňující atmosférou, která novomanželku (i diváka) provází doslova na každém kroku. Duch mrtvé manželky se zdá být všude, mladou manželku pronásleduje. Jde o pouhý výplod její rozjitřené fantazie, paranoiu nebo je v tom nějaká vnější síla? A jakou roli hraje v podivných událostech podezíravá hospodyně paní Danverová (Judith Andersonová)?
         Kouzlo prvního Hitchockova filmu, točeného v USA pro producenta Davida O. Selsnicka, je v důmyslně rozvíjené pochmurné a tíživé atmosféře starého šlechtického sídla, opředeného tajemstvím, které se jen zvolna objasňuje. Film je pozoruhodný i skvělými hereckými výkony. Nejen slavný Laurence Olivier jako lord Winter, ale především Joan Fontaineová sklidila velký úspěch za svoji roli lady Winterové. A tmosféru pak dotváří zvláštní postava filmu – stará hospodyně, plížící se zámkem jako stín.  Film v roce 1941 získal dva Oscary: za nejlepší černobílou kameru (George Barnes) a jako nejlepší film (producent David O. Selznick).
 

         Zachycení složitých vztahů mezi postavami spolu s dějem plným skrytého napětí, vynořující se přízraky minolosti, špatně ovládaná podezření spolu s pocitem nekalé hry - to se stalo typickým pro další Hitchcockovy filmy. &Skoda, že se v televizi objevují jen zřídkavě a nárazově. Určitě by stály za ucelený cyklus.
Fotografie Joan Fontaineová, Laurence Oliviera a Judith Andersonové - csfd.cz, walmar.com, imdb.com

------------------------------------- 
MRTVÁ A ŽIVÁ (Rebecca)
USA 1940, režie Alfred Hitchcock
uvádí v pondělí ČT2 od 21,40 hodin


 
 
 


 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.052 s