Souhrn událostí uplynulého dne – 9.7. 2020

EET pro myslivce. Jako důkaz lovu se už nebudou předkládat ocasy a uši

Myslivci se budou snažit do novely zákona prosadit pásy pro odstřel zvěře u lesa, zároveň na středeční tiskové konferenci odmítli případné snižování výměry honiteb. Novela nyní míří do Sněmovny, myslivcům má podle ní nově připadnout povinnost elektronicky evidovat ulovená zvířata.

Podzemní vody v ČR jsou po deštích někde silně nad normálem

Stavy podzemních vod v mělkých vrtech jsou po nedávných deštích na některých místech v Česku silně nadnormální. Týká se to hlavně severovýchodních Čech, severní Moravy a Slezska. Jinde se situace pohybuje kolem normálu, silně podnormální zůstává situace v severozápadních Čechách.

Vodou nasáklá půda ztěžuje práci zemědělcům. Obilí lehlo a brambory hnijí

Část zemědělců po suchých jarních měsících trápí opačný stav, tedy příliš mnoho vody. V Poodří nebo Beskydech si stěžují, že se na loukách nemůže pást dobytek a není možné sušit seno. Problém podle nich může být i se zeleninou, třeba brambory prý nerostou a hrozí, že brzy uhnijí.

Nové české přípravky zlepší půdní vlastnosti a zdraví pěstovaných rostlin

Výjimečné a ekologicky šetrné přípravky mají snížit výskyt chorob a škůdců na rostlinách nebo v půdě. Namísto rizikových pesticidů do půdy dodají potřebné živiny a neohrozí ostatní necílové organismy. Pěstitelé tak konečně najdou vhodnou alternativu k dosud používaným škodlivým chemikáliím, jejichž rezidua mohou zůstávat v potravinách.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                      

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info