Primeira Liga - preview 31. kola

08.07.2020, 08:52, aktualizováno 11.07.2020, 09:22
Previews
Jednatřicáté kolo dohrají vzájemným soubojem Belenenses a Moreirense. Domácí už se po sérii nezdarů propadli téměř k sestupovým příčkám. Náskok už mají jen čtyřbodový. I proto by potřebovali zabrat. Tím spíš, že hosté jsou na osmém místě v klidu a mají daleko jak k nebezpečnému pásmu, tak k evropským pohárům.
Vitória SC Guimarães - Gil Vicente FC  (pátek 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.32 - 6.78
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - CD Santa Clara  (pátek 20:15)
Fotbalisté Sportingu v minulém kole pouze remizovali na hřišti Moreirense a ukončili tak čtyřzápasovou sérii výher, která remíze předcházela. Na čtvrtou Bragu, která v poslední zápase vyhrála, má tak náskok tří bodů a souboj o důležitou třetí pozici zůstává otevřený.

Sporting tahal v minulém utkání s papírově slabším soupeřem za kratší konec a poslední výkon je pro něj bezpochyby zdviženým prstem. Lvům chyběla tvořivost v ofenzivě navíc pustilo Moreirense do většího počtu šancí, než by si nejspíš představovali. Navíc nedokázali využít přesilu, kterou měli takřka celý druhý poločas.

Proti Santa Claře to pro svěřence trenéra Amorima nebude o nic jednodušší. Tým z Azorských ostrovů může být s téměř ukončenou sezónou zcela spokojen, neboť se pohybuje v poklidném středu tabulky. "Santa Clara má velice zajímavou sezónu. Představy trenérů sedí hráčům ideálně, což je základ. Mají skvělý přechod do útoku, hrát proti nim bude dobrým testem," řekl Amorim.

Pro Sporting bude úspěch v nadcházejícím utkání klíčový, protože v posledních třech ligových zápasech jej nečeká nic snadného. Hned v příštím kole jede do Porta a v tom poslední jej čeká městské derby na stadiónu Benficy.

V náročném programu ale zeleno-bílý nakonec pomůže Vietto, jehož rameno se uzdravuje rychleji, než se očekávalo. Naopak v sezóně už se nejspíš na trávnících neukáže nejlepší střelec Luiz Phellype, který stále trénuje individuálně.

Sportingu se proti Santa Claře tradičně daří. Od jejího předloňského návratu do nejvyšší soutěže po patnácti letech ve všech vzájemných zápasech vyhrál. Ostrovní celek by však rozhodně chtěl zopakovat poslední úspěšný výlet do Lisabonu, na kterém překvapivě vyhrál 4:3 proti Benfice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.07 - 6.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - SC Braga  (pátek 22:30)
Braga i po špatném vstupu do pokoronavirové části sezóny stále živí šanci na třetí místo, které zaručuje postup do základní skupiny Evropské ligy. Proti bude Paços, jehož forma je nejlepší za celou sezónu a výrazně odskakuje nejnižším pozicím.

Arsenalistas se ovšem nemohou dívat pouze před sebe. Důležité pro ně budou také výsledky týmů vzadu, které stále číhají na možnost procpat se na čtvrté místo, které znamená postup alespoň do předkol Evropské ligy. Šanci stále živí hlavně Rio Ave, které je vcelku pravidelným účastníkem v Evropě a na Bragu ztrácí jenom tři body a také nováček Famalicão, který má manko o bod vyšší.

Vzhledem k posledním výsledkům je velmi těžké určit favorita utkání. V obnovené sezóně má Paços lepší výsledky než Braga, ale byly to právě papírově silnější týmy, proti kterým ztratil (dvě prohry 0:1 se Sportingem a Portem). "Paços Ferreira je jedním z nejlepších týmů po obnovení ligy, což jenom zvýší naší obezřetnost. Očekáváme soupeře, který nám způsobí komplikace a my jsme na ně připraveni," řekl na adresu soupeře kouč Custódio.

Bývalý hráč Bragy a portugalský reprezentant zatím nezažívá úplně vydařené premiérové angažmá u prvního týmu. Zatím má svém kontě tři vítězství, tři porážky, jednu remízu a ztratil třetí místo, které s týmem vybojoval současný trenér Sportingu Rubén Amorim.

"V minulém kole jsme stáhli ztrátu na třetí místo na tři body a zároveň zvýšili náskok na místo páté. Budeme bojovat ze všech sil, abychom se vrátili na třetí místo," oznámil cíle pro konec sezóny Custódio.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.01 - 3.58 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rio Ave FC - Portimonense SC  (čtvrtek 18:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.61 - 4.82
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Tondela - FC Porto  (čtvrtek 20:15)
Jen dvě vítězství dělí Porto od zisku jistojistého zisku ligového titulu. A první krok k němu bezpochyby bude chtít udělat na hřišti Tondely, která se v tabulce nachází na opačném pólu a horlivě usiluje o udržení se v nejvyšší soutěži. Náskok na první příčce mají Dragoes čtyři kola před koncem více než luxusní, promrhat ho by bylo vážně velmi, velmi bohémské.

Hosté neprožili úplně nejpovedenější vstup do restartované sezóny, padli například s Famalicaem, bod uhráli na půdě posledního Avese. Jenže pak na řadu přišly tři vítězství v řadě. A protože jejich úhlavní rival pod vedením dnes již bývalého trenéra Bruna Lageho nenašel optimální pohodu, od Benficy se vzdálili na rozdíl dostatečných šesti bodů.

Z možných dvanácti bodů potřebují urvat ještě šest, aby definitivně mohli uložit cennou trofej do své vitríny. Protože v portugalské nejvyšší soutěži rozhodují o konečném pořadí vzájemné zápasy, mají i díky této skutečnosti výhodu oproti Benfice, kterou dvakrát porazili. Přitom oslavit prvenství mohou čistě teoreticky už po tomto zápase, potřebují však pomoci.

Konkrétně od Famalicaa, které na svém stadionu přivítá právě Benficu. Pokud jí porazí a Porto naopak naplno boduje, z prvního místa ho nebude moci matematicky nikdo sesadit. "My jsme se na nynější mač připravovali úplně normálně jako na všechny jiné. Všechno ostatní nás vůbec nezajímá, my chceme jen tři body," ujišťoval hostující kouč Sérgio Conceicao.

Jeho tým má vážně situaci pevně ve svých rukou. V dalším kole přitom narazí na Sporting, má tedy o to větší důvod, aby si zbytečnou ztrátou v Tondele nepošramotil sebevědomí. "Nemyslíme na nějaké propočty nebo na oslavy," ujišťoval portský lodivod. "Máme stále stejnou odpovědnost, stejný přístup. Nic na tom nezmění současný stav v tabulce."

Iván Marcano, to je i nadále pouhá jediná absence Azuis e brancos, kteří tak mohou vlivem náročnějšího programu pohotově rotovat se sestavou. I když aktuálně Sérgio Conceicao vlastně nemá důvod pro zásadní změny, jeho mužstvo se výsledkově zlepšuje. A třeba naposledy doma bez obtíží vypráskalo hned pěti brankami trápící se Belenenses.

Zásadní je pro Porto též obranná činnost, vždyť po koronavirové pauze udrželo čisté konto už pětkrát za sebou, přičemž dohromady inkasovalo jen dva góly, a to jen v nepovedením klání s Famalicaem. "Když bych už teď mluvil o titulu, povídal bych vám, novinářům, o něm. Zatím se ale ani v kabině o něčem takovém prostě nebavíme," mínil Sérgio Conceicao.

Tondele možná bude chybět trojice hráčů ve složení Cláudio Ramos, Ricardo Valente a Jhon Murillo. Na sestupovou sedmnáctou příčku disponuje jen tříbodovým odstupem, čeká jí tedy zřejmě vášnivý závěr sezóny v boji o udržení. "Náš soupeř umí bránit velmi dobře. Budeme muset být hodně trpěliví. Držení míče nebude hrát žádnou roli," dodal hostující trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.35 - 5.20 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Famalicão - SL Benfica  (čtvrtek 22:30)
Benfica po hrůzostrašném období naposledy zabrala a v podstatě si zajistila minimálně druhé místo v tabulce, na druhou stranu k obhajobě titulu má poměrně daleko. Za vedoucím Portem v tuto chvíli zaostává o šest bodů, a jestliže ještě chce myslet na mistrovský primát, tak musí doufat v zaváhání úhlavního rivala. Nyní zavítá na půdu pátého Famalicãa a jednoduchá úloha ji rozhodně nečeká, nováček totiž stále usiluje o Evropskou ligu.

Domácí výběr prohrál v posledních osmi ligových střetnutích pouze jednou. Na konci června senzačně podlehl na vlastním stadionu předposlednímu Portimonense (0:1), předtím se rozešel smírně se silnou Bragou (0:0) i s Moreirense (1:1). Naposledy zvládl obtížnou úlohu na půdě nevyzpytatelné Tondely a zdolal ji netěsnějším poměrem 1:0. Letošní nováček tak vskutku zažívá úchvatnou sezónu a s osmačtyřiceti body je pátý, což by mu stačilo na 2. předkolo EL.

Lisabonský gigant se naposledy zvedl proti Boavistě a hlavně díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu zvítězil po výsledku 3:1. Před zmíněným duelem podal rezignaci kouč Bruno Lage a vedení jeho rozhodnutí akceptovalo, místo něho se ještě pokusí napravit situaci třiačtyřicetiletý Nelson Veríssimo. Před jeho příchodem domácí vyhořeli se Santa Clarou (3:4) i na Madeiře proti Marítimu (0:2) a celkově v osmi utkáních vyhráli jen jednou.

Famalicão už bude moct počítat s obráncem Mirandou, který si odpykal jednozápasový trest za pět žlutých karet, naopak do hry tentokráte nezasáhne Toni Martínez, jenž byl vyloučen v souboji s Tondelou. Na trávník se dále nepodívá Gonçalves. Ten je v klubu na hostování právě z Benficy a po dohodě obou celků je jeho start vyloučen.

Veríssimo stále nemůže využít služeb zraněného Grimalda, stoprocentně připraven nemusí být ani Taarabt. Oba soupeři se spolu v tomto ročníku utkali hned třikrát. Dvakrát se radovala z úspěchu Benfica (4:0, 3:2), jednou skončil zápas nerozhodně (1:1).

"Stále věříme, že můžeme získat titul, i když situaci nemáme ve svých rukách. Nám zbývá jediné - zvítězit ve všech čtyřech zbývajících zápasech a zároveň doufat, že Porto ztratí dobrou formu. Hned první zkouška bude nesmírně obtížná, Famalicão předvádí v celém ročníku fantastické výkony a svou prací jde příkladem ostatním klubům. Soupeře respektujeme, ale zajímají nás jen tři body," vyjádřil se Veríssimo pro klubové stránky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.97 - 4.41 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Boavista FC - CS Marítimo  (středa 20:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 2.97 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Aves - Vitória FC Setúbal  (středa 22:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.48 - 3.59 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto30234362:1873
2.SL Benfica30214562:2467
3.Sporting CP30175847:3056
4.SC Braga30165953:3653
5.FC Famalicão30139845:4448
6.Rio Ave FC30138942:3347
7.Vitória SC Guimarães301210849:3246
8.Moreirense FC30912938:3539
9.CD Santa Clara301081229:3638
10.Boavista FC301081225:3238
11.Gil Vicente FC30991232:3736
12.CS Marítimo308101230:3834
13.Paços Ferreira301041629:4234
14.CF Os Belenenses30871525:5031
15.CD Tondela30791424:3730
16.Vitória FC Setúbal306121224:4030
17.Portimonense SC305121324:4027
18.CD Aves30422423:5914
Ostatní zápasy
11.07. 20:15CF Os Belenenses - Moreirense FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Han střelil první

Coelho ukázal, jak se bojuje o udržení jestli bude Belenenses do konce sezóny bez Licy, tak máme největšího favorita na druhého sestupujícího. Resp. nejspíš se bude rozhodovat v posledním kole se Setúbalem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele