Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie se začíná po pandemii covid-19 zotavovat. Jizvy ale zůstávají, píše Reuters

Covid-19, ilustrační foto
Covid-19, ilustrační foto
Foto: pexels.com

Celostátní karanténa zavedená v Itálii kvůli šíření koronaviru je minulostí a denní počet mrtvých s covidem-19 klesá. Italové se ale dál potýkají s následky epidemie, která v zemi zabila téměř 35.000 lidí a otřásla životy milionů dalších, píše agentura Reuters.

Marco Mori je katolický kněz z Brescie, jednoho z nejvíce zasažených měst v Lombardii, která byla epicentrem šíření koronaviru v Itálii. V březnu v provincii Brescia zemřelo o 292 procent více lidí než v průměru ve stejný měsíc v letech 2015 až 2019. Do konce dubna tam zaznamenali 2500 potvrzených úmrtí s covidem-19.

Krátce poté, co v Lombardii zjistili první případ infekce, umístil Marco Mori do svého kostela knihu. Lidé do ní mohli vpisovat své myšlenky, modlitby a obavy, které měli na srdci v době, kdy se virus šířil městem. Kniha se zřejmě v září dočká vydání.

"Je mi deset let, ale můj strach je větší než já. Doufám, že Pán nám pomůže v této zlé situaci a že bude rozumět našim srdcím, i když nemůžeme na mši," napsala například dívka jménem Martina.

Mezi farníky otce Marka si virus vyžádal zhruba desítku obětí, ale on sám žehnal mnohem více mrtvým s covidem-19. "Osmadvacátý březen byl dnem, kdy jsem požehnal nejvíce tělům... bylo jich kolem dvaceti," řekl kněz agentuře Reuters.

Otec Marco utěšoval pacienty, kteří byli uvězněni ve svých domovech, a zaopatřoval ty, kteří odcházeli ze světa.

Během dlouhé celostátní karantény nesměli kněží z menších měst doprovázet věřící ze svých farností na poslední cestě do krematoria v Brescii, ale Mori tam byl a dával poslední sbohem lidem, které ani neznal.

V jednom okamžiku se ocitl před šestnácti rakvemi ve skladě pohřebního ústavu. "Pod křížem na každé rakvi byl nacpaný papírek se jménem, totéž jméno bylo napsáno ještě na štítku na rakvi, aby se zabránilo záměně," řekl.

Osmnáctého května otec Marco sloužil poprvé po téměř třech měsících mši. "Skoro jsem plakal při pohledu na všechny ty lidi, kteří opět přišli do kostela," řekl.

Témata:  COVID-19 koronavirus Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.