reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analýza neúspěšného letu lodi Starliner je ukončena, odhalila řadu problémů

10.7.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Analýza neúspěšného letu lodi Starliner je ukončena, odhalila řadu problémů
Společnost Boeing má být jednou z firem, které pomůžou NASA v budoucnu vynášet astronauty do vesmíru na palubu Mezinárodní vesmírné stanice z území USA. Ukončená analýza neúspěšného letu lodi Starliner ale odhalila řadu problémů.
Nezávislý tým vyšetřující příčiny selhání letu kosmické lodi Starliner společnosti Boeing k Mezinárodní vesmírné stanici ukončil své vyšetřování. Kosmická loď Starliner se měla na konci minulého roku připojit k ISS při svém testovacím letu bez lidské posádky, to se ale bohužel nepodařilo.

Kosmickou loď se totiž nepovedlo navést na potřebnou oběžnou dráhu a Starliner se vrátil zpět bez dosažení svého cíle. Před letem s lidskými astronauty tak bude kosmickou loď od Boeingu čekat ještě jeden pokus, kdy by prázdná loď měla Mezinárodní kosmické stanice dosáhnout.
To ale pro Boeing možná nebude příliš snadné. Seznam změn, které musí být provedeny než bude Starliner létat s astronauty do vesmíru, je totiž poměrně dlouhý. Vyšetřování bylo ukončeno s přibližně 80 doporučeními pro NASA a firmu Boeing - například před letem provádět komplexní testování. 
 
 
Jedním z hlavních důvodů, proč se let lodi Starliner k ISS nepovedl podle představ, bylo rozdělení testů na jednotlivé menší části namísto simulace celého procesu od startu rakety po dokování k ISS. V důsledku tohoto způsobu testování tak společnosti Boeing například uniklo, že palubní počítač Starlineru si myslel, že je o 11 hodin méně. Časová chyba pak způsobila zážehy motorů ve špatnou chvíli. Společnost Boeing také k testování softwaru Starlineru použila špatný emulátor, což vedlo k neodhalení kritických softwarových chyb. 
 
NASA také neposkytla společnosti Boeing dostatečný dohled. V důsledku toho zůstaly některé zejména softwarové problémy skryté a projevily se až při reálném testovacím letu k Mezinárodní vesmírné stanici. Další z doporučení jsou kromě identifikace a odstranění mezer v testech a simulacích například aktualizace programového kódu, vyšší zapojení odborníků v kritických oblastech bezpečnostních systémů a organizační změny struktury hlášení chyb. 
 
Kosmická agentura NASA a společnost Boeing doufají, že druhý pokus o nepilotovaný testovací let k ISS by mohl proběhnout koncem tohoto roku, protože Boeing má po boku společnosti SpaceX zajišťovat dopravu amerických astronautů na palubu Mezinárodní vesmírné stanice z území USA. A zatímco firma SpaceX už nedávno oslavila úspěšný transport dvou kosmonautů na ISS, Boeing ještě "vyhráno" nemá. 
 


reklama