Dnes (10. 7.) je to přesně rok od posledního vítězství Petra Sagana. Slovenský cyklista před dvanácti měsíci vyhrál 5. etapu Tour de France s cílem v Colmaru a rozšířil svou sbírku etapových triumfů na číslo 12. Od té doby nic nevyhrál, což je samozřejmě způsobeno především zastavením závodní sezóny. Na příští Tour ovšem nebude jediným lídrem svého týmu. 

Sagana v letošním roce čeká spousta nových věcí. Poprvé pojede Giro d´Italia a poprvé vynechá dlážděné klasiky. Ale jedno zůstává - snaha vyhrát etapu a zelený dres na Tour. V sestavě týmu BORA - hansgrohe nebude chybět, jistotu v současnosti má pouze on a dva Němci, Emanuel Buchmann, lídr na celkové pořadí, a také Max Schachmann. 

Kromě Buchmanna, Sagana a Schachmanna je v širší nominaci několik dalších cyklistů: Maciej Bodnar, Marcus Burghardt, Matteo Fabbro, Felix Großschartner, Lennard Kämna, Gregor Mühlberger, Daniel Oss a Lukas Pöstlberger.

Z výběru vypadl Pascal Ackermann, německý sprinter sice podle původního plánu měl jet Tour, ale po zastavení sezóny se vedení týmu rozhodlo rozdělit jeho a Saganův program, aby zvládli získat co nejvíce vítězství a nekonkurovali si. Proto ho čeká debut na španělské Vueltě a před ní několik etapových závodů. Začít by měl už na konci července na rumunském etapáku Sibiu Cycling Tour.   

Z osmi výše zmíněných jezdců se vybere potřebných pět a je pravděpodobné, že přednost dostanou vrchaři, kteří budou pomáhat Emanuelu Buchmannovi. Důležití však budou i zkušení závodníci na roviny a větrné etapy, kteří ochrání "papírového" Buchmanna před zbytečnými ztrátami. V takovém případě bude nejspíš pomáhat i Sagan. "Desátá etapa může udělat velké rozdíly," říká k tomuto tématu Ralph Scherzer, tiskový mluvčí týmu. "Bude to důležitější den než některé etapy v horách," dodává pro Ridemedia. 

Buchmann si šanci zaslouží, loni dokázal dojet čtvrtý v konečném pořadí a letošní trať mu vyhovuje ještě o něco víc, protože chybí rovinatá časovka a v itineráři není ani časovka družstev. Pódiové umístění je reálné a pro sponzory týmu je to velká věc, Němec nestál na pařížském pódiu od roku 2006, kdy skončil třetí Andreas Klöden (později se po diskvalifikaci Floyda Landise posunul na druhou příčku). V porovnání s Klödenem a Janem Ullrichem je Buchmann ze zcela jiné generace, která je považována za čistou a nezatíženou dopingem a to je pro německé fanoušky, média a sponzory zásadní. 

Vliv sponzorů na protežování německy mluvících cyklistů je zcela zjevný. Nejde jen o Buchmanna, úspěchy se očekávají i od Pascala Ackermanna a Maxe Schachmanna. Ale nevzít Petra Sagana na Tour by byla chyba, protože i kdyby nevyšlo celkové pořadí, i kdyby se nepodařilo vítězit v etapách, těžko si představit, že by někdo obral Sagana o zelený dres. Je to prakticky jistota a takový luxus žádný jiný tým nemá. Navíc v letošní ročníku Tour není příliš mnoho rovinatých etap pro klasické sprintery, klasikář Sagan má ale mnohem širší záběr a bude patřit k favoritům ve více etapách.

Schachmann je hvězdou letošního roku, překvapivě vyhrál Paříž - Nice a měl by být lídrem v jednorázových závodech po Tour. Původně se měl podívat na Giro a Vueltu, ale koronavirus mu zcela změnil plány. Místo toho se postaví na start Tour de France, poté bude lídrem v ardenských klasikách a vyzkouší i dlážděné jednorázovky. Na Tour ho čeká nejspíš role domestika, protože lídrem na celkové pořadí bude Buchmann a pokoušet se o etapy v dlouhých únicích mu nemusí být umožněno.       

Bude rozhodně zajímavé sledovat taktiku týmu BORA - hansgrohe v průběhu letošního ročníku Tour de France. Německý celek bude bojovat na více frontách a z minulosti víme, že ne vždy se to daří.