InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Koloběžky letos Bechyní nepojedou. Keramické trhy budou

Keramické trhy budou i letos.

Keramické trhy budou i letos.

BECHYNĚ – Poslední bechyňské zastupitelstvo nezačalo na konci června příliš optimisticky. V úvodu dostali zastupitelé informaci, že propad daňových příjmů města už je kolem 7,7 milionu korun. Sice na účty města ještě dorazí nějaké příjmy od státu, z přeplatků za dodávky tepla či z dalších činností, ale to celý schodek určitě nepokryje. Je proto třeba hledat úspory a také vzhledem k situaci upravit střednědobý rozpočtový výhled na léta 2018 – 2022. Novelizovaná varianta bude zastupitelům předložena pravděpodobně v září.

 

Některé plánované úspory nastínil zastupitelům starosta Pavel Houdek. Nebudou nové chodníky ani komunikace, snad jen nějaké opravy. Stejně tak nedojde k výstavbě plánovaných parkovišť a zřízení pumpy s mycím boxem. Neuskuteční se opravy domů ve vlastnictví města, šetřit se bude i na správě hřbitovů. Zastaví se nákupy nových prvků pro dětská hřiště a peníze zůstaly jen na opravy. Na neurčito se také posouvá demolice bytového domu v Senožatech. S demolicí nesouhlasil zastupitel Martin Zelenka, který navrhoval raději prodej případnému zájemci. To se však bude řešit až příští rok.

Kdo dostane peníze

Na návrh starosty Houdka byl program doplněn o dvě darovací smlouvy. A to 50 000 korun pro povodní postižený partnerský Heřmanův Městec. Zastupitel Jaroslav Matějka vzhledem k velkým škodám doporučil částku dvojnásobnou, tedy 100 000 korun. Tu však zastupitelé odmítli a do partnerského města poputuje původně navržená suma. Druhá darovací smlouva na 10 000 Kč je určena Sdružení lázeňských měst. Má být vynaložena na masivní kampaň Jedeme do lázní, která má lázním vrátit klienty. Tento dar schválili zastupitelé bez problémů. Stejně tak jako další členství v novém plánovacím období na léta 2021 – 2027 v Místní akční skupině Lužnice.

Jedním z bodů programu byla i žádost Spolku tradičních keramických řemesel o 100 000 korun na uspořádání Keramických trhů s doprovodným programem 25. července. I když se některým zastupitelům výše dotace nezdála, byla nakonec schválena. Zastupitelka Hana Filipová uvedla, že se jedná o jednu z nejvýznamnějších akcí města a na keramické trhy přijíždí řada výrobců i návštěvníků z celé republiky. Starosta Houdek zmínil, že se letos neuskuteční tradiční recesistický závod koloběžek i další akce, takže Keramické trhy budou asi jedinou významnou akcí a je třeba poděkovat organizátorům za jejich úsilí i v nelehké době.

Nečekaný zájem o vodojem

Zajímavým bodem programu byl prodej bývalého vodojemu u Senožat, který spolu s některými pozemky patří Vodárenskému sdružení Bechyňsko. Více než rok byl jediným zájemcem Josef Matyásek z nedaleké Haškovcovy Lhoty. Po vyvěšení záměru prodeje se však ozvali další tři uchazeči a v den jednání zastupitelstva ještě čtvrtý. Nejnižší nabídka byla ve výši 150 000 Kč, nejvyšší pak 381 804 Kč. Tu podal Petr Koudelka z Bechyně a zastupitelé na jeho nabídku kývli. Cena se bude dělit podle podílu okolních obcí ve vodárenském sdružení, ale maximální část z ní připadne Bechyni. „Nabídli jsme 150 000 korun a případné opravy a úpravy na rozhlednu jsem odhadovali minimálně na půl milionu, to se jen těžko v nejbližších letech ze vstupného vrátí," řekl původní zájemce Josef Matyásek, majitel stavební firmy. „Přesto jsem rád, že vodárenská věž nebude dál chátrat a přivede do našeho kraje další turisty," dodal.

Zastupitelka Marie Jahnová navrhla, aby se přehodnotilo sekání trávy ve městě. Argumentovala, že by se měla nechávat neposekaná místa, jako je už jinde zvykem. A sekat jen dvakrát ročně, protože vyšší travnatý porost chrání ubývající hmyz a zamezuje vypařování nedostatkové vody. Názory zastupitelů byly od pozitivních, až po odmítavé. Nakonec se shodli, že by se k tomu měli vyjádřit pracovníci technických služeb. V této souvislosti poukázala zastupitelka Hana Filipová na metrovou trávu a nepořádek kolem zdejšího rybníka. Ptala se zároveň, kdy budou odstraněny hrubé závady na prvcích zdejšího dětského hřiště. Podle starosty Houdka sice peníze na nákup nového vybavení nejsou, ale na opravy je město má. Od starosty padla také informace, že kněžská rada Biskupství českobudějovického rozhodla o bezúplatném převodu kostela sv. Michala na město. Nyní se čeká již jen na vypracování a podpis smlouvy.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Na koloběžky se těšíme celý rok:( Je to smutné. Doufám že se najde nějaký šikula který by je mohl pořádat bez města.

    Vloženo 11.7.2020 18:34:05

    • Ondrej 

      Reagovat

       

      Pokud vím tak město pouze přispívá soukromému pořadateli.

      Vloženo 11.7.2020 20:08:59

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace