Šéf WHO cítil bezmoc, prozradila Clarková. Začala prověřovat reakci na pandemii

Bývalá premiérka Nového Zélandu byla jmenována do funkce vyšetřovatelky, která má prozkoumat reakci Světové zdravotnické organizace WHO na celosvětovou pandemii covid-19. „Musím začít okamžitě, než vypukne další pandemie,“ zdůrazňuje Helen Clarková. Spolupředsednictví bude sdílet s bývalou prezidentkou Libérie Ellen Johnson Sirleafovou, která své zemi pomohla v dobách zdravotní krize způsobené virem ebola.

Helen Clarková je v současné době hlavou Rozvojového programu OSN a jako premiérka Nového Zélandu působila v letech 1999 až 2008. Nyní bude vyšetřovat, jestli WHO dokázala adekvátně varovat před hrozbou celosvětové pandemie viru SARS-CoV-2.

„Jak víte, pandemie překročila pouhou zdravotní krizi, ale zapříčinila i krizi ekonomickou i sociální. Schodky, které vzniknou, by byly před šesti měsíci zcela nepředstavitelné. Musíme jednat mnohem lépe,“ řekl Clarková pro Guardian.

Clarková popsala svoje setkání v polovině února s generálním ředitelem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesem. „Doktor Tedros mi řekl: Existuje velmi úzké okno, které zabraňuje pandemii, a to se rychle zavírá. Nevím, co můžu dělat, křičím každý den, ale nikdo neposlouchá,“ tvrdí Clarková a dodává, že generální ředitel se cítil naprosto bezmocný a přirovnal to k jaderné havárii. 

Vyšetřování by se mělo zaměřit na práci WHO a na to, jak reformovat úřední mezinárodní reakci na budoucí pandemie. Diskuse již probíhaly a jednalo se například o poskytnutí více pravomocí pro organizaci nebo „úmluvy o pandemii“. Podle slov Clarkové by země, které se hypoteticky k této úmluvě připojí, měly přijmout, že organizace potřebuje silnější mechanismus. „V současné době může WHO vyzvat země pouze ke spolupráci,“ vysvětluje Clarková.

Nezávislé vyšetřování WHO bylo požadováno v květnu na Světovém zdravotnickém shromáždění v Ženevě. Organizace čelila obvinění Evropské unie, Austrálie a USA, že nedokázala adekvátně reagovat na rychle se šířící virus SARS-CoV-2, ale WHO toto obvinění odmítá. Organizace uvedla, že od ledna letošního roku zůstala její varování bez povšimnutí.

USA již zahájilo kroky k ukončení spolupráce s WHO, což by mohlo znamenat nemalý problém, protože je hlavní poskytovatelem finančních darů. Clarková očekává, že v případě selhání Donalda Trumpa u voleb v listopadu 2020 se USA znovu k organizaci připojí. Trumpův protikandidát Joe Biden již toto tvrzení potvrdil.

Helen Clarková WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy