Neziskovka pana Rozumka dál honí ČR po soudech kvůli „dětem“ z Afghánistánu

10.07.2020 20:53

Případ pětice afgánských migrantů, zadržených v lednu v Ústí nad Orlicí, pokračuje. Krajský soud v Hradci Králové se dle nového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu musí meritorně zabývat žalobou proti policii, která podle spolku „Organizace pro pomoc uprchlíkům, z.s.“ nezákonně zasáhla proti pětici Afghánců, když je přesunula do zařízení pro dospělé. Ti tvrdili, že jim je sedmnáct, ve skutečnosti se však ukázalo, že jsou staří minimálně 27 let. Konečného rozsudku se muži nedočkají, neboť hned po odeznění koronavirových omezení na hranicích odcestovali. O rozhodnutí informoval server iDnes.cz.

Neziskovka pana Rozumka dál honí ČR po soudech kvůli „dětem“ z Afghánistánu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Migranti v hlavním městě Srbska Bělehradě

Anketa

Chcete, abychom přijali azylanty z Hongkongu?

10%
90%
hlasovalo: 14372 lidí
Pokračuje tak případ, který započal v únoru. Pět ilegálních migrantů tehdy tvrdilo, že jsou nezletilí. Ověřit jejich totožnost nešlo, jelikož při jejich lednovém zadržení v Ústí nad Orlicí byli zcela bez dokladů.

První u soudu v únoru stanul Hamid Said, jenž tvrdil, že mu je sedmnáct let, i když podle zkoumání kostního věku je mu o deset let víc. „Podle výsledků analýzy rentgenových snímků zápěstí levé ruky a distálního předloktí se jedná o dospělou osobu s věkem minimálně 27 let,“ řekl v únoru soudce Aleš Korejtko.

Zapsaný spolek Organizace pro pomoc uprchlíkům v žalobě uvádí, že je nezákonné umístit cizince do zařízení, jehož podmínky neodpovídají zákonu a které nesplňuje podmínky pro zajištění nezletilých cizinců.

Ohrazuje se i proti zajištění migrantů policií, což dříve krajský soud zamítl. Rozsudek i rozhodnutí policie v rámci případu jednoho Afghánce ovšem nyní zrušil Nejvyšší správní soud.

„Soud zdůraznil, že ve věci tak mimořádné, jakou je zbavení osobní svobody osoby, která může být nezletilou, je nutné klást důraz právě na zjištění věku, a to rychlou, ale i adekvátní metodou. Soud upozorňuje, že lékařská metoda použitá v daném případě je méně přesná než jiné novější metody. Zároveň kritizuje práci krajského soudu, který ‚vůbec neřešil‘ pluralitu výsledků vyšetření kostního věku dle různých metod,“ řekla k věci Petra Sedláčková z neziskové organizace.

Zmínila, že Afgháncům se organizace Martina Rozumka snažila pomoci, ti však ihned po odeznění koronavirových omezení na hranicích odešli za hranice.

„Po propuštění ze zařízení jsme jim poskytli komplexní právní poradenství. Problematické v tu chvíli bylo, že se nám nepodařilo prokázat před českými soudy jejich nezletilost. Z toho důvodu se jejich případem odmítl zabývat Orgán sociálně-právní ochrany dětí a nebylo možné jim zajistit podmínky adekvátní jejich věku, především umístění do zařízení pro děti. Pětice Afghánců se zřejmě rozhodla pokračovat na své cestě za příbuzným, ztratili jsme s nimi kontakt,“ shrnula Sedláčková.

Podle ní Afghánci ze své země odešli, jelikož jejich rodiny jsou údajně pronásledované, a kvůli tomu se tam prý nemohli ani vrátit. Cílovou destinací migrantů zřejmě je Německo, jelikož v Německu prý mají příbuzné.

V únoru si spolek stěžoval, že s Afgháncem policie nejednala jako s dítětem a že jej okamžitě po zadržení zase nepropustila, protože vyhoštění do Afghánistánu stejně není možné kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi.

Na dotaz soudce, co měla policie dělat, Sedláčková řekla: „Měl být umístěn do ústavu pro děti.“ To, že je muži ve skutečnosti přes 27 let, ji nezajímalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…