Žďár nad Sázavou láká turisty na zámeckou expozici nebo na poutní kostel

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Kam v tuzemsku na výlet? Také tento pátek vám poradí cestovatelský seriál Po Česku na CNN Prima NEWS. Tentokrát zamíříme na Vysočinu, konkrétně do Žďáru nad Sázavou, kde je k vidění zámek nebo řada muzeí.

Zámek – dominanta Žďáru nad Sázavou – vznikl na místě bývalého kláštera. V komplexu je mimo jiné Muzeum nové generace, které láká turisty na netradiční prohlídky. Při vstupu do expozice návštěvníci dostanou sluchátka a společně s audioprůvodcem pak prochází celou výstavou.

„V roli průvodců jsou mnich a holčička ze současnosti, kteří se snaží návštěvníkům hravou formou ukázat dvě výstavy – o gotice a baroku,“ popsala pro CNN Prima NEWS Martina Sedláková, marketingová manažerka Muzea nové generace.

Celý areál byl na zámek přebudovaný postupně. „Klášter vyhořel a pak ho dal také zrušit Josef II., takže se z toho udělal zámek, který se později dostal do rukou hrabat Kinských, kteří ho vlastní dodnes,“ vysvětlila Sedláková.

Navzdory rekonstrukci je kostel přístupný

Také samotný zámek nese rukopis slavného barokního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Ten je autorem i známého symbolu regionu, nedalekého poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. „Kostel byl postavený v letech 1719 až 1722. Je to tady bez velkých změn tak, jak to Jan Blažej Santini-Ajchel navrhl,“ uvedla Michaela Kokojanová, kastelánka zmíněného kostela.

Zatímco muzeum a zámek v červenci zaplavilo více turistů než loni, do kostela míří méně lidí. Podle kastelánky to ale nemusí souviset jen s koronavirem. „Rekonstruujeme celý kostel, máme to uvedené na webových stránkách. Takže lidé někdy prostě nepřijdou, protože si přečtou, že rekonstruujeme,“ sdělila Kokojanová.

Během rekonstrukce je kostel v běžném provozu. Návštěvníci si ho v plné kráse budou moci prohlédnout už letos na podzim.

Tagy: