Zavřít reklamu

Dnes je eBay jedním z největších online aukčních “tržišť” na světě. Počátky této platformy se datují do poloviny devadesátých let minulého století, kdy Pierre Omidyar spustil stránky s všeříkajícím názvem Auction Web.

Pierre Omidyar se narodil v roce 1967 v Paříži, s rodiči se ale posléze přestěhoval do Baltimoru ve státě Maryland. Už jako teenager se zajímal o počítače a výpočetní techniku. V průběhu svého studia na Tufts University vyvinul program pro správu paměti na Macintoshi, o něco později se pustil i do vod e-commerce, kdy jeho koncept e-shopu zaujal dokonce odborníky ve společnosti Microsoft. Nakonec ale Omidyar zakotvil u navrhování webových stránek. S počátky serveru je spojená historka, podle které Omidyarovu tehdejší přítelkyni, která byla vášnivou sběratelkou zmíněných zásobníků na PEZ bonbony, trápilo, že na internetu prakticky nemůže narazit na lidi s podobným koníčkem. Omidyar se podle této historky rozhodl, že jí v tomto směru pomůže, a vytvořil pro ni a podobně založené nadšence síť, na které se mohli vzájemně setkávat. Příběh se nakonec ukázal jako vykonstruovaný, měl ale nemalý vliv na rozšíření povědomí o eBayi.

Síť byla spuštěna v září roku 1995, a jednalo se o velmi volnou platformu bez jakýchkoliv záruk, poplatků nebo integrovaných možností platby. Omidyar byl podle svých slov příjemně šokován tím, kolik předmětů se na síti sešlo – mezi prvními vydraženými předměty bylo například i laserové ukazovátko, jehož cena se ve virtuální aukci vyšplhala na necelých patnáct dolarů. V průběhu pouhých pěti měsíců se ze stránek stala obchodní platforma, jejíž členové museli za umístění inzerátů platit drobný poplatek. Zde se ale růst eBay rozhodně nezastavil, a platforma získala svého prvního zaměstnance, kterým byl Chris Agarpao.

Sidlo eBay
Zdroj: Wikipedia

V roce 1996 uzavřela společnost první smlouvu s třetí stranou, díky které se na webu začaly prodávat i letenky a další produkty, spojené s cestovním ruchem. V lednu roku 1997 se na serveru uskutečnilo 200 tisíc aukcí. K oficiálnímu přejmenování z Auction Web na eBay došlo počátkem roku 1997. O rok později pro eBay pracovala již třicítka zaměstnanců, server se mohl pochlubit půl milionem uživatelů a příjmem ve výši 4,7 milionu dolarů ve Spojených státech. Společnost eBay postupně provedla akvizici řady menších společností a platforem, případně jejich částí. V současné době se eBay může pochlubit 182 miliony uživatelů po celém světě. V průběhu čtvrtého kvartálu roku 2019 se zde prodalo zboží v hodnotě 22 miliard dolarů, 71 % zboží je dopravováno zdarma.

.