reklama

Ideální kuchyňské baterie do moderní domácnosti: fantazii se meze nekladou

Při zařizování nové kuchyně dlouze přemýšlíme nad barvou nábytku, velikostí lednice, umístění sporáku, umyvadla a myčky. Přece jen chceme, aby naše kuchyň byla moderní a praktická. Stejnou pozornost byste však měli věnovat i menším prvkům, které nám práci v kuchyni usnadní. Na mysli máme hlavně kuchyňské baterie.

i (Zdroj: Viktor Holas)
Ideální kuchyňské baterie do moderní domácnosti: fantazii se meze nekladou (Zdroj: Viktor Holas)

Hledejte soulad s designem kuchyně

Možná budete překvapeni, ale na trhu existuje opravdu široká škála různých provedení dřezových baterií. To je dobrá zpráva hlavně pro ty, kteří chtějí mít své bydlení zařízeno originálně. Dnes už se opravdu nemusíte omezovat jen na stříbrné pákové provedení. Na co se při výběru baterie zaměřit?

Přemýšlejte nad tvarem. Zvolte takový, aby doplňoval celkový vzhled kuchyně. Hodil by se spíše hranatý tvar? Pak je vhodné zvolit baterii s ramenem zahnutým do pravého úhlu. Pokud jste fanoušky jemnějších tvarů, lepší volbou pro vás bude rameno půlkruhového provedení.

V neposlední řadě je třeba zvážit materiál a barvu dřezové baterie. Samozřejmostí je, že by měla ladit především s kuchyňským dřezem. Vybírat můžete z lesklého i matného provedení. Kdo chce spíše klasický materiál, volí chrom, odvážnější mohou vybírat třeba z bronzu nebo takových barev, jako je bílá, černá, šedá nebo červená.

Praktická kuchyňská baterie ulehčí práci v kuchyni

Nejdříve doporučujeme přemýšlet nad způsobem instalace a ovládání baterie. Prodejce Levná koupelna, který si zakládá na širokém výběru produktů, nabízí nástěnnou nebo stojánkovou instalaci. Zvažte proto, jaké možnosti vám nabízí již vybraný dřez, případně zda by vzhledem k obložení bylo možné použít nástěnnou variantu.

Ovládání pak můžete zvolit kohoutkové nebo pákové. Kohoutkový design se bezesporu hodí do domácnosti laděné do retro stylu. Zde je dobré přemýšlet nad tím, zda vám takové ovládání bude vyhovovat při regulaci teploty vody.

water-flows-from-the-tap-to-sink-6256 upr
i (Zdroj: Viktor Holas)
Ovládání baterie může být kohoutkové nebo pákové

Velmi praktickou a doporučovanou variantou jsou kuchyňské baterie se zabudovanou sprchou. Ta pomáhá s pohodlným umýváním většího nádobí a zároveň i s mytím samotného dřezu.

Nechcete-li provedení se sprchou, zvážit můžete klasické rameno, na jehož konci je nástavec, se kterým můžete přepínat mezi klasickým proudem vody a jemnější sprchou. Oceníte to hlavně při čištění ovoce a zeleniny.

Dlouhodobá životnost je priorita

Jistě neplatí jen u kuchyňských baterií, že když už si nějakou vyberete, nepočítáte s tím, že byste za rok kupovali novou. Nejen z časových důvodů, ale především těch finančních. Abyste tomuto předešli, dbejte při výběru na vysokou kvalitu produktů.

U baterií je třeba dívat se po materiálu kartuše. Je to srdce baterie, kde se mísí studená a teplá voda. Vyrábí se plastové a keramické varianty. Všichni odborníci vám rozhodně doporučí keramické kartuše, které mají delší životnost.

Důležitý je také materiál celé dřezové baterie. Obchod Levná koupelna má ve své nabídce kvalitní chromová a bronzová provedení, která jsou jednoduchá na údržbu. Péči o ně tak zvládnete s klasickými čistícími prostředky.

Nezapomínejte na ekologii

I moderní domácnost může být šetrná k životnímu prostředí, stačí zvážit pár drobností. Jednou z nich je již zmiňovaná dlouhá životnost baterie. Kvalitní produkt vám vydrží dlouho a nemusíte tak každý rok vyhazovat starou baterii do odpadu.

Životnímu prostředí však ulevíte především šetřením vody. Toho dosáhnete správným těsněním okolo baterie a také hlavicí s filtrem, který zabrání zbytečně velkému průtoku vody. Pro ekologickou domácnost není nejvhodnější kohoutkové ovládání, u kterého trvá delší dobu, než dosáhnete požadované teploty.

Ať už jsou vaše preference jakékoliv, mějte na paměti, že se u výběru vodovodní baterie nemusíte uchylovat ke kompromisům. Trh nabízí opravdu spoustu produktů, a pokud třeba váháte nad některými detaily, po poradě s odborníky budete jistě moudřejší.

Publikováno: 10. 7. 2020, Autor: Viktor Holas (text a foto), Profil autora: Redakce