Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Napravený raubíř, který chce vymlátit UFC: Příběh českého samuraje Procházky

    Jdu to tam vymlátit, chci titul! Tak reagoval český MMA zápasník Jiří „Denisa“ Procházka (27) poté, co podepsal smlouvu s věhlasnou organizací UFC, kde se setká s těmi nejlepšími ranaři světa. Už tuto sobotu, respektive v neděli ráno našeho času, ho čeká bitva na ostrově Yas u Abú Dhabí se švýcarským bijcem Volkanem Oezdemirem (30), který patří mezi světovou špičku. Procházkova cesta mezi elitu nebyla jednoduchá. Trvalo hodně dlouho, než se brněnský raubíř zklidnil a stal se sportovcem, k němuž vzhlíží i malé děti.

    Zatímco nejslavnější český MMA zápasník Karlos Vémola neustále velkohubě prohlašuje, že je nejlepší, a rád zesměšňuje své soupeře, nejlepší český bojovník Jiří Procházka je pravý opak.

    O svých soupeřích mluví vždy s úctou a je nesmírně pokorný. Když se ho novináři zeptají, zdali sám sebe považuje za nejlepšího českého zápasníka, spíše se nervózně uculuje a neví, co vlastně říci, aby ostatní bijce neurazil.

    „To je strašně pomíjivé hodnocení, záleží na tom vůbec?“ ptal se Procházka nedávno redaktora serveru iDNES.cz. Během rozhovoru se také vyjádřil k již zmíněnému Vémolovi a jeho chování.

    „V soukromí je to úplně normální borec, ale na veřejnosti působí jinak, chtěl něčeho docílit. Přehlížím to, protože když ve vystupování na veřejnosti nevidím pravost, je potřeba to ignorovat. Každý bojovník má svůj vývoj a nakonec se všichni dostanou k tomu, že budou normální a budou prosazovat skutečné ideje, které má MMA lidem dávat,“ míní Procházka.

    Rval jsem se na ulici kvůli napětí a odvaze

    Než si Procházka vybojoval možnost zápasit ve slavné UFC, musel projít velkou životní cestou.

    Populární zápasník se netají tím, že v mládí byl pěkný sígr a nemlátil se pouze na trénincích. Dříve ho hodně bavily pouliční bitky.

    „Rval jsem se často. Měl jsem rád to napětí. Dodával jsem si tím odvahu. Testoval jsem se, jestli obstojím v těžkých vyhrocených situacích,“ zavzpomínal pro Deník.cz Procházka.

    Dříve se pral na ulici, teď je nejlepším českým MMA zápasníkem.

    Naštěstí ale u Procházky nastal velký životní zlom. Začal více studovat bojová umění a chovat se jako profesionál, což se nakonec ukázalo jako to nejlepší možné rozhodnutí. 

    K jeho velkému zklidnění pomohla též meditace. Meditovat chodí Procházka klidně i uprostřed noci.

    „Je těžké udržet sám sebe v klidu a být sám se sebou, protože člověk hodně vychází ze své mysli a svého ega. Když takové věci nezná (meditace, pozn. red.), je těžké vydržet sám se sebou v klidu a v tichu. To je vlastně to nejdůležitější a potom i nejpříjemnější a nejkrásnější část té meditace,“ říká Procházka v jednom ze svých videí na YouTube.

    Procházka před zápasy rád medituje.

    Začal hltat samurajský kodex, Japonci si Procházku zamilovali

    V roce 2011 Procházka ještě coby thaiboxer získal titul mistra České republiky ve váhové kategorii do 86 kilogramů. Brzy ale přesedlal na MMA.

    Svůj profesionální debut v MMA Procházka absolvoval v roce 2012 proti Stanislavu Futerovi. Porazil ho v prvním kole, zápas netrval ani minutu. Od té doby až dodnes zaznamenal celkem šestadvacet dalších vítězství a jen tři porážky. Jednou Procházkův zápas skončil remízou.

    Obrovské jméno si Procházka udělal v japonské organizaci Rizin, kde se mu loni povedlo porazit i mnohem zkušenější borce a získal i pás pro šampiona ve váhové kategorii do 93 kilogramů.

    Japonští fanoušci na Procházkovi kromě talentu obdivovali jeho skromnou povahu a také to, že se český borec zamiloval do kodexu tamních samurajů a prokazoval tak velký respekt japonské kultuře.

    Procházka přiznává, že dříve býval raubíř.

    „Než jsem nasákl principy samuraje, tak mi to trvalo. Dalo mi to zabrat, protože chvílemi jsem dělal věci, o kterých jsem necítil, že ke mně patří. Ale chtěl jsem takový být, změnit se v člověka, jakým jsem dnes,“ vzpomíná Procházka, který je znám také svým zajímavým předzápasovým rituálem. 

    Na letišti si vždy se svými trenéry sedne na jednu točenou „plzničku“.

    Procházkova tradice v podobě točeného předzápasového piva na letišti

    Uvidíme, jestli Procházkovi tato tradice pomůže v zápase s dosud nejtěžším soupeřem v kariéře. Podle expertů je Procházka mírným outsiderem, což je role, na niž ranař z Hostěradic není zvyklý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:03 neděle 8. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      48
    • Trapas
      37
    • Cože
      34
    • Sladký
      34
    • Tvl
      34
    • Haha
      29