Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

To zas bude v alejích nablito: Známá fúrie Blažena Holišová a její nejznámější role

To zas bude v alejích nablito: Známá fúrie Blažena Holišová a její nejznámější role
Zdroj: ČT
+ Dalších 6 fotografií
Vzpomínka
Blažena Holišová by oslavila 90. narozeniny. Tuto proslulou herečku mnozí znají jako fúrii, kterou si zahrála ve Slavnostech sněženek, kde neustále komandovala Rudolfa Hrušínského. Herečka si zlomila páteř při žehlení.

Herečka Blažena Holišová pocházela z rolnické rodiny. První zkušenosti s divadlem a herectvím nabrala v brněnském divadle Julia Fučíka a Státním divadle Brno. V roce 1957 si Holišovou vybral režisér Ladislav Helge pro hlavní ženskou roli Andulky ve svém filmovém debutu Škola otců, kde ztvárnila partnerku Karla Högera. V roce 1960 se stala součástí činohry v Národním divadle v Praze.

Blažena byla macechou známé české herečky Hany Holišové, se kterou se bohužel nikdy nesetkala. "Bohužel jsem se s ní nikdy nepotkala. Paní Blažena Holišová byla první ženou mého tatínka a nebyli v kontaktu. I když bych o to stála, nebylo už možné se s ní osobně seznámit," řekla tedy deníku Aha! Hana Holišová.

Role

Blažena Holišová hrála například ve válečném dramatu režisérů Kadára a Klose Smrt si říká Engelchen, vytvořila postavu barvířovy ženy ve Vávrově snímku Kladivo na čarodějnice, objevila se v komedii Rozpuštěný a vypuštěný či ve filmu Pozor, vizita!, nesmrtelné jsou její hlášky z filmu Slavnosti sněženek jako "To je dost, žes nás taky jednou vyvez!" nebo "To zas bude v álejích nablito".

Blažena Holišová

Slavné filmy Blaženy Holišové

Jak básníkům chutná život (1987)

Kam doskáče ranní ptáče (1986)

Rozpuštěný a vypuštěný (1984)

Slavnosti sněženek (1983)

Půl domu bez ženicha (1980)

Brácha za všechny peníze (1978)

Můj brácha má prima bráchu (1975)

Více o tématu

Nezapomenutelná herečka Blažena Holišová zemřela 7. 4. 2011 po dlouhé nemoci. Bylo jí 80 let.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy