Jistota vztahu plného štěstí

V pevném svazku stráví partneři hodně času spolu a po nějaké době se stanou jisté věci spíše zvykem, nebo se na ně dokonce úplně zapomene. To je bod, ke kterému dospěje hodně párů, a pak je potřeba hledat si zase cestu jeden k druhému.

Pokud žijete s partnerem nebo manželem již delší dobu, může se stát, že věci, které byly na začátku vaše vztahu běžné, už jsou teď spíše výjimkou. Polibek na dobrou noc, který byl kdysi plný vášně, je teď už jen zvyk a probíhá jen tak „v letu“. A najednou spějete k tomu, že jste spíš vedle sebe než spolu? Pak je nejvyšší čas to změnit. Belgická psychoterapeutka Esther Perel nabízí pět možností, jak váš vztah zase posílit a dokonce třeba „pojistit“ proti rozvodu.

Mějte čas sami pro sebe

Že je pro vás partner na prvním místě a chcete s ním strávit tolik času, kolik je jen možné, je samozřejmě v pořádku a patří to k pevnému vztahu. Ale abyste si po nějaké době nakonec „nešli na nervy“, měli byste také určitý čas strávit jen sami, jeden bez druhého. Setkejte se s rodinou nebo přáteli, přečtěte si knížku, pokud chcete nebo se běžte projít. Čas, kdy děláte něco dobrého jen pro sebe, je velmi potřebný a z dlouhodobého hlediska prospívá i zdravému vztahu.

Udržujte vášeň

Láska zůstává, vášeň odchází – každý, kdo žije v dlouhodobém svazku, ví, jak těžké je udržet si vášeň i poté, co vyprchá prvotní zamilovanost a nastoupí „všední den“. Esther Perel vysvětluje, že páry, které si zvyknou na pohodlnost, často přestávají „zapalovat oheň vášně“. Proto je potřeba podnikat stále něco nového. Překvapte partnera třeba sexuální fantazií nebo vyzkoušejte tantrický sex. Je jedno, pro co se rozhodnete, důležité je, že to udrží stále zažehnutý plamínek vášně.

Omlouvejte se jako první

Nezáleží, jak dlouho jste spolu, je naprosto normální, že dříve nebo později dojde mezi vámi a vaším partnerem ke konfrontaci, výměně názorů, nebo dokonce k hádce. Abyste si i po tom k sobě zase našli cestu a vyšli z celé situace silnější, je důležité nečekat, až ten druhý udělá první krok. Není ani důležité, na čí straně je vina – důležité je se omluvit. Neznamená to automaticky být slabý – naopak! Kdo se dokáže omluvit, je vždy ten silnější.

Akceptujte lásku takovou, jaká je

Když jste na začátku zamilovaní, máte ze všeho dobrý pocit, ve spoustě věcech souhlasíte a říkáte si, že to tak zůstane navždy. Bohužel ne. Láska je totiž mnohem komplikovanější. Láska je živá a zatímco dnes cítíme lásku k partnerovi nějak, může to být za pár měsíců nebo let jinak. Ale to vůbec není špatně. Protože tak, jak se vyvíjíme my, tak se zákonitě musí vyvíjet naše láska. Důležité jen je přijmout ji takovou, jaká je a objevovat v ní stále to nové.

Nesrovnávejte

Vaše kamarádka se právě vdala a svatba se povedla? Nebo vaši známí oznámili, že čekají přírůstek do rodiny a jsou šťastní jako nikdy? Takové situace mohou způsobit, že začnete zkoumat vlastní vztah. A najednou máte pocit, že vám něco uniká, nebo se cítíte dokonce frustrovaní, protože se váš vztah neubírá stejným směrem. V takové situaci pomůže kousek poodstoupit a najít sám sebe. Je důležité se soustředit jen sami na sebe a vidět tu nejlepší verzi současného „tady a teď“. Je to asi lehčí říct než udělat, ale dlouhodobě to vašemu vztahu jenom prospěje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat