Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Magazín

V Indii schválili nadějný lék na koronavirus. Kontrolní studie byla úspěšná, všichni pacienti se zotavili

Vědkyně hledá vakcínu proti koronaviru. foto: Reuters

Dillí - Indické úřady povolily používání léku Itolizumab domácí farmaceutické společnosti Biocon pro léčbu mírných až vážných dýchacích obtíží, včetně těch způsobovaných covidem-19. Lékaři budou moci přípravek podávat poté, co se osvědčil v klinických testech, píše agentura Reuters.
  20:25aktualizováno  20:28

„Kontrolní studie s náhodným výběrem ukázala, že všichni pacienti, jimž byl podám Itolizumab, reagovali pozitivně a zotavili se,“ řekla šéfka společnosti Biocon. V kontrolní skupině, jejímž členům lékaři podali placebo, tedy prostředek bez účinné látky, několik lidí na následky covidu-19 zemřelo.

Lék na koronavirus? Vývoj antivirotik je dnes jen otázkou času a peněz, říká vědec Konvalinka

Lékaři a vědci bedlivě sledují testy tohoto přípravku, který by mohl být jedním z prvních ověřených léků na nemoc covid-19, se kterou zemřelo po celém světě přes 561 000 lidí. Koronavirem, který v některých případech nemoc způsobuje, se infikovalo celosvětově 12,5 milionu lidí. Indie je co do počtu nakažených třetí nejvíce zasaženou zemí po USA a Brazílii, dosud se tam SARS-CoV-2 potvrdil u téměř 821 000 lidí, z nichž přes 22 000 nákaze podlehlo.

Pražská nemocnice podává pacientovi lék na koronavirus remdesivir. Gilead do Česka pošle možná stovky ampulí

Podle nedávné britské studie prokázal účinek při léčbě nakažených koronavirem také kortikoid dexametazon s protizánětlivými účinky, který se používá například jako podpůrný prostředek při protinádorové léčbě, ale také při kožních potížích, onemocnění střev či plicních chorobách. Itolizumab schválený v Indii se používá například při léčbě lupénky.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...