Zde může být vaše reklama.

Vodopád v Bezručových sadech? Už příští jaro!

Vodopád v Bezručových sadech? Už příští jaro!

foto: Soxhy mezi řekami

11. 07. 2020 - 20:00

Stejně jako všechny vlády, i současná garnitura na radnici měla při svém zvolení a ustanovení koalice plány na to, co v Olomouci během čtyřletého mandátu udělat. Některé investice byly naplánované také na letošní rok, ovšem kvůli koronaviru se museli omezit, či zrušit úplně. To se však netýká chystaného obnovení vodopádu v Bezručových sadech, který se příští jaro vrátí do provozu po více než třiceti letech.

"Dokončili jsme dokumentaci potřebnou pro stavební povolení a v současné době běží proces pro jeho vydání. Předpokládáme, že se na podzim by se měly rozjet stavební práce a na jaře 2021 bychom pokračovali s instalací technologií," prozradila Hanáckému Večerníku mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Podle jejího vyjádření se dá v případě, že všechno bude probíhat podle plánu, počítat s tím, že by měl být vodopád v Bezručových sadech dokončený na začátku příští sezóny.

„Vodní prvky do městských parků určitě patří. Navíc Bezručovy sady jsou jedním z vůbec nejkrásnějších parků v Olomouci. Jsem přesvědčena, že obnovený vodopád dokáže nalákat zájem Olomoučanů i turistů. S jeho spuštěním počítáme spolu se zahájením jarní etapy výstavy Flora Olomouc,“ sdělila Večerníku náměstkyně primátora Markéta Záleská.

„Těším se, až bude vstup do Bezručových sadů opět oživovat tahle vodní atrakce, která se vrací do svého původního místa. V horkých letních dnech bude příjemným zpříjemněním procházek parkem. Technologii v roce 1965 do Bezručových sadů instalovala firma Sigma Lutín, která vyrábí čerpadla, a právě s ní jednáme o tom, aby se na znovuobnovení atrakce znovu podílela,“ doplnil investiční náměstek primátora Martin Major.

Vodopád vznikl pro účely květinových výstav

Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Další články