Top 5 největších peněžních průšvihů, které vás dostanou. Film, NASA a další lahůdky

červenec

12

2020

Top 5 největších peněžních průšvihů, které vás dostanou. Film, NASA a další lahůdky

| 2020-07-12T01:53:07+00:0012. červenec 2020 | #zajímavosti#peníze#TOP 5 |

Warner Bros a vousatý Superman

Asi máte ještě v paměti případ, kdy při natáčení Hry o trůny někdo zapomněl na stole kelímek kávy Starbucks a HBO pak ze všech zdrojů kelímek digitálně vymazalo. To ale nebylo nic v porovnání s filmem Liga spravedlnosti, neboli Justice League. Po základních natáčecích dnech se dělaly nutné dotáčky a herci byli opět povoláni před kameru. Jenomže Henry Cavill (Zaklínač), který hrál Supermana, byl v tu dobu už uprostřed natáčení jiného filmu, který smluvně vyžadoval, aby měl tvář porostlou strništěm a pod nosem měl pořádného kníra.

U Warner Bros. tak neměli jinou volbu, než nafilmovat dodatečné záběry se Supermanem s knírkem. Poté muselo studio vynaložit řádově miliony dolarů, aby okénko po okénku nechali vousy odstranit v postprodukci. Dnes už víme, že i kdyby měl Superman v každé sudé minutě filmu plnovous a v každé liché hladkou tvář, bylo by to úplně jedno, větší propadák už to být nemohl.

Kde udělali inženýři z NASA chybu?

Možná už jste ztratili brýle nebo klíče a pak jste skřípali zuby. Ale stres, jaký zažili v roce 1999 inženýři NASA, to byla jiná liga. NASA totiž ztratila družici za 125 milionů dolarů na oběžné dráze Marsu. 

Satelit Mars Climate Orbiter byl ztracen 23. 9. po téměř deseti měsících bezchybného letu k Marsu. Chyba v navigaci způsobila nebezpečný průnik družice do horních vrstev atmosféry Marsu, kde došlo k jejímu zničení. Ne, že by něco nešlo podle plánu, ale k chybě došlo, protože inženýři spolupracující společnosti Lockheed Martin z Marylandu používali ve svých výpočtech anglické palce a stopy, ale NASA uznává mezinárodní metrický systém, tedy centimetry a metry. Rozdílu jednotek si nikdo nevšiml a modul byl díky chybně převedené trajektorii naveden do záhuby. "Byla to stupidní chyba, které jsme se mohli vyhnout, kdybychom používali mezinárodně uznávaný metrický systém," řekl V. Antoine, ředitel U.S. Metric Association. Přesně tak, Ameriko, kdy se přidáš k 95% světa?

Hele hoši, to jabko je kravina, já jdu domů

OK, velké firmy dělají chyby za velké peníze. Může ale jeden člověk udělat chybu za milion milionů? Ano. Skoro každý někdy slyšel o zakladatelích Applu Stevu Jobsovi a Stevu Wozniakovi. Ale technologický obr měl původně zakladatele tři. Ten třetí vlastnil 10 procent společnosti a jmenoval se Ronald Wayne. 

Wayne byl ale otcem zakladatelem pouhých 12 dní, poté se mu nápad v hlavě rozležel a prodal svůj podíl ve společnosti Jobsovi a Wozniakovi za šílených 800 dolarů. Dnes by měl tento podíl ve společnosti Apple hodnotu 1 bilion dolarů. Au!

Tím ale Waynova špatná obchodní rozhodnutí nekončí. Na počátku 90. let se rozhodl prodat originál smlouvy o partnerství mezi ním, Jobsem, Wozniakem. Dokument prodal za 500 dolarů. A hádáte správně, v aukci z roku 2011 se tato listina vydražila za 1,6 milionu dolarů. Tak až do dna, Wayne.

Paninko, teď letěj upíři, žádnej Scarface junior

V našem vesmíru asi nenajdete nikoho, kdo by nikdy neslyšel o Harrym Potterovi. Mnohamilionový byznys okolo této franšízy zahrnuje vše od knih, filmů, tematických parků, hraček, divadelních představení, nepřeberného merchandisingu a spousty dalšího. A existuje hned 12 vydavatelů, kde pracuje plešatý šéfredaktor, protože si vytrhal všechny vlasy. 

Dopis je adresován Robertu Galbraithovi, což je Rowlingové pseudonym

Ano, hned 12x byla Rowlingová poslána do háje s tím, že mladý čaroděj je kravina, která nikoho zajímat nebude. Rowlingová dokonce některé odmítavé dopisy později zveřejnila na sociálních sítích, aby povzbudila začínající spisovatele. Až třináctý nakladatel - Bloomsbury Publishing, to risknul a v roce 1997 vydal pokusným nákladem 500 výtisků knihu Harry Potter a Kámen mudrců. A zbytek je historie.

Co je to tady za krám, do koše s tím

James Howells, Ajťák z Walesu, přesně ví, kde skončilo jeho 7500 bitcoinů, ale už je nemá možnost získat zpět. Howells začal těžit bitcoiny na svém osobním notebooku už v roce 2009, tedy dřív, než o nich většina planety vůbec slyšela. Těžil až do roku 2013, kdy laptop pomalu dosluhoval a Howells se ho rozhodl prodat na součástky na eBay. Ale i když se nabízí, že disk s uloženým privátním klíčem k odemčeni bitcoinové peněženky prodal neznámému kupci za babku, nenechte se unést, tak hloupý James totiž nebyl.

On byl totiž ještě hloupější. Disk si sice moudře uschoval, i když tehdy Bitcoiny neměly větší cenu, ale dobře věděl, že jednoho dne tomu může být jinak. Později téhož roku se James pustil do velkého domácího úklidu. Pan ajťák omylem hodil disk do koše a zlatý poklad skončil na místním skládce v Newportu v jižním Walesu, kde je patrně dosud pohřben.

Když si chybu uvědomil, byly na skládce už další tuny odpadu. Kopání na takovémto místě ale jednak nepovolují zákony a navrch mu jeho žádost o moderní vykopávky zamítlo i město, přestože mu slíbil tučný podíl. Navíc je skládka tak složitý inženýrský projekt, že i kdyby dokázal disk lokalizovat, tak by kopání (bavíme se o bagrech a náklaďácích) mohlo vážně narušit systém skládky a unikající plyny by mohly způsobit požár a další katastrofy.

Hodnota Bitcoinů na disku měla v jednu chvíli hodnotu 127 milionů dolarů. Dnes už existují způsoby, jak klíče ke svým Bitcoinům automaticky zálohovat do cloudu, tehdy ale takový systém nefungoval. Z toho plynou dvě poučení: Zálohujte, dokud to jde a příliš horlivé uklízení prokazatelně zhoršuje kvalitu života.

 

Images by National Geographic, Athena pictures, Jp Valery on Unsplash, Henry Cavill, J.K. Rowling

Vytvořeno s ❤ v systému XOXO - © 2024 Write.cz, s.r.o.