Ústecké muzeum v karanténě nezahálelo

Ústecké muzeum v karanténě nezahálelo

Tisk

Muzeum ULA perexI když pro návštěvníky bylo uzavřeno, věnovalo se dál svým běžným  činnostem a přece jen na návštěvníky nezapomnělo a našlo si k nim cestu. Nakonec není to poprvé co takovou situaci řešilo a vyřešilo. Nebylo to tenkrát kvůli karanténě, ale kvůli rekonstrukci budovy.  Od té doby se mnoho změnilo, zejména technika. Dnes se dá využívat internet a tak brzy si lidé mohli prohlédnout v 3D jejich zajímavé sbírkové  skvosty. Mělo to tu výhodu, že se to dalo opravdu důkladně prohlédnout, do rukou se to nepůjčuje.

 


Připravená výstava k 75. výročí osvobození také proběhla, jen si ji návštěvníci mohli prohlédnout díky internetu doma. A protože mají vždy něco překvapujícího navíc, tak to byly Paměti z karantény, které byly vyhlášeny v tisku, na webui v rádiu pro seniory. Pamětníci se našli a posílali své příspěvky zejména z dob svého mládí. Nejstarší byl z ročníku 1927, několik příspěvků předválečné generace žijící v Čechách, ale i v Německu, a pak poválečná generace, jejíž rodiče se přistěhovali z různých míst republiky. Všechny příběhy spojuje osobní a jedinečný pohled na dobu, v níž tito lidé žili a jak jí vnímali, proto stojí za to se i s  touto pamětnickou historií seznámit.

Ani návštěvníci na své muzeum nezapomněli a věnovali mu své osobní skvosty. Mezi těmi prvními, ještě v akci Poklady nejen z půdy, byl výherní automat Forbes. Vynález z roku 1925 uskladněný na půdě hospody v jižních Čechách se přestěhoval na sever, byl opraven a je stále funkční. Když chce, umí reagovat i na dnešní mince. Jeho vynálezce a továrník Josef Vaněk ze Semil měl s výrobkem úspěch až do roku 1936, kdy byla výroba zakázána. Pan Vaněk se zapojil do odboje a byl v roce 1943 popraven nacisty.

muzeum ULA

Mezi exponáty 3D modelů byla i plastika reklamy z 30. let na místní likérku a muzeu byla nabídnuta stejná v německé verzi. Trojice maskotů mnicha (Klášterní tajemství), myslivce (Stará myslivecká) a Rusa (Ruská kmínka) v plastické scénce z papírmaše je ručně kolorovaná. Navíc muzeum k tomu ještě získalo další dva mnichy šeptající si do ucha tajemství zhotovené stejnou technikou.

Muzeum ULA 2


Dalším přírůstkem do sbírek je obraz Českého středohoří od malíře Alfréda Kunfta. To byl hlavně reklamní výtvarník firmy Schicht a vlastních děl po něm moc nezůstalo.


Z ústecké hospůdky muzeum získalo dvě reklamní cedule, které byly vyměněny za  kopie v době jejího uzavření. Plakát na krásnobřezenskou kmínku z roku 1910 a ručně malovanou ceduli  pekaře z Neštěmic z roku 1925.


Celý soubor 325 fotografii věnoval syn významné ústecké operní pěvkyně Ludmily Škorpilové-Grošové z její pozůstalosti. Mapují její dlouhou pěveckou kariéru (1959-1998), její sametový hlas  mimořádného rozsahu, umožnil zpívat  altové, mezzosopránové i sopránové role. Fotografie zachycují divadelní zkoušky,práci s různými dirigenty i ze soukromí. Přes zahraniční nabídky, vystupování v Národním divadle a jinde ,zůstala ústecké opeře věrná.


 Muzeum ULA 3
Někdy se stává, že ani muzejníci si nejsou jisti co vidí, k čemu předmět  původně sloužil. Jako to zařízení s tlakoměry z doby meziválečné označené zkratkou S B, což byla firma Schäffer Budenberg z Předlic (po válce Severočeská armaturka). Možná, že později sloužilo při nějaké domácí činnosti. I v tomto případě počítají muzejníci s vaší pomocí při rozlousknutí záhady. Bližší informace najdete na webu a facebooku muzea.  

Muzeum ULA 4

fota: ústecké muzeum
www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Tesař: „V dnešní době už do ČR zahraniční kapely moc nejezdí, doba se změnila, už pominulo ono porevoluční nadšení.“

200hookBrněnský klub Mersey slaví 20 let existence a za jeho vznikem stojí promotér Pavel Tesař. Než vyrazíte na některý z narozeninových akcí – na party s Peterem Hookem nebo koncert skupiny Garage

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kam se poděly vzácné univerzitní insignie?

insignie perexInsignie Univerzity Karlovy jsou odznaky, vyjadřující důstojnost a starobylost příslušné instituce. Vzhledem ke své nevyčíslitelné historické hodnotě jsou pečlivě střeženým majetkem každého z vysokých učení. Při slavnostním ceremoniálu pr...

Z archivu...


Literatura

Nutnost pro každého metalistu – autobiografie Maxe Cavalery! V češtině!

Cavalera 200Dokud jsem knihu nedržela v rukou, neodvažovala jsem se tomu uvěřit. Ale je to tak – nakladatelství 65. Pole myslelo na metalisty a vydalo autobiografii Maxe Cavalery. Ta v originále vyšla tento rok, o to je radost větší. D...

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.