Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé se po krizi rychle vrátili do knihkupectví. Žádané jsou mapy ČR a erotické romány

Neoluxor Praha
Neoluxor Praha
Foto: EuroZprávy.cz

Po uvolnění restrikcí proti koronaviru a otevření obchodů se zákazníci poměrně rychle vrátili do knihkupectví. Méně jich stále přichází do poboček v obchodních centrech. Ve srovnání s loňskými prodeji však knihkupectví kvůli nucenému uzavření stále evidují ztrátu.

Vyplývá to z vyjádření zástupců knihkupeckých sítí. Čtenářské trendy se nezměnily. Velký propad není ani u cestovních průvodců, lidé ale více poptávají turistické mapy a průvodce po České republice.

Nouzový stav byl vyhlášen před zhruba čtyřmi měsíci, 12. března. Většina prodejen v obchodních centrech musela být kvůli vládním opatřením proti nákaze veřejnosti uzavřena od 14. března. Větší obchody a obchodní centra nad 5000 metrů čtverečních začaly znovu fungovat 11. května.

"Pokud vezmu období od 11. května, kdy jsme už měli otevřené všechny prodejny, tak stále ještě za stejným obdobím v loňském roce ztrácíme, ale není to dramatické. Lidé se do knihkupectví vrátili celkem rychle, byť tedy do poboček v obchodních centrech o něco opatrněji. O vyrovnání výpadku způsobeného zavřením prodejen se samozřejmě nedá mluvit," uvedla mluvčí knihkupectví Kanzelsberger Jana Kmuníčková.

V běžném režimu fungují i prodejny Knihy Dobrovský. "Ve srovnání s loňskými prodeji jsou rozdíly stále znatelné, ale primárně na úrovni konkrétních prodejen. Máme knihkupectví i v obchodních centrech, která jsou umístěna v blízkosti velkých kancelářských komplexů a zde je stále pokles návštěvníků znatelný," řekl marketingový ředitel firmy Adam Pýcha.

Po krizi si podle Kmuníčkové méně lidí kupuje víc knih najednou. Naopak do knihkupectví chodí častěji a nakupují po jedné knize, uvedla. Stále se podle ní dobře prodávají čeští autoři, například díla Jiřího Hájíčka, Radky Třeštíkové a Haliny Pawlowské. Ze zahraničních autorů je dlouhodobý zájem o romány Jojo Moyesové.

Velmi poptávané jsou podle Pýchy erotické romány. "Obecně je zafixováno, že hlavní trend byl se sérií Padesát odstínů šedi. Nicméně dále pokračuje a je mnoho sérií, které mají fantastické prodeje. Tyto knihy navíc dominují prodejům e-knih," uvedl.

Přes omezení v cestování výrazně neopadl zájem o knižní průvodce. V Knihách Dobrovský podle Pýchy lidé více kupují průvodce a tipy na cestu po ČR a konkrétně po Praze a Brně. Kanzelsberger eviduje vyšší prodeje turistických map. Podle Kmuníčkové sezona dovolených teprve začala a dělat závěry je předčasné.

Témata:  knihy ekonomika obchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy