Hlavní obsah

Žalobkyně z Plzně rezignovala kvůli obvinění syna z krácení daní

Právo, Radim Vaculík, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Šéfka Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever Jitka Úlovcová koncem května podala rezignaci na svou funkci. Důvodem je podle zjištění Práva skutečnost, že její syn, pražský advokát Adam Úlovec, skončil v květnu s obviněním ve vazbě v souvislosti se závažnou hospodářskou kauzou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci o rezignaci Úlovcové ve čtvrtek Právu potvrdila její přímá nadřízená, krajská státní zástupkyně v Plzni Anna Maříková. O jejím kroku byl rovněž informován i nejvyšší žalobce Pavel Zeman, jak sdělil jeho mluvčí Petr Malý.

Česká advokátní komora (ČAK) zároveň pozastavila obviněnému právníkovi Úlovcovi jeho praxi na dobu, po kterou bude ve vazbě.

Nefungující firmy bez zaměstnanců, ale desetimilionové obraty. Policie popsala daňový byznys

Krimi

„Doktorka Úlovcová mi 29. května předala stejnopis rezignace na funkci okresní státní zástupkyně, kterou zaslala na ministerstvo spravedlnosti,“ řekla ve čtvrtek Právu Maříková.

Ta následně podle svých slov dostala i z ministerstva písemné potvrzení o tom, že rezignaci šéfky plzeňských okresních žalobců počátkem června obdrželi, a že tedy její funkce zaniká k 31. červenci.

Zůstane žalobkyní

Od srpna tak bude už jen řadovou žalobkyní, kterou byla jmenována v roce 1994. Její nadřízená plzeňská krajská státní zástupkyně se logicky pídila po důvodech tohoto kroku Úlovcové.

„Řekla mi, že má pro tu rezignaci vážné rodinné důvody. Když jsem se na ně zeptala, tak mi řekla, že syn byl vzat v Praze do vazby kvůli zkrácení daně, a že ona tedy vyvozuje osobní zodpovědnost a dává rezignaci na funkci. Je z toho hodně špatná,“ upřesnila Maříková.

Krácení daní za 300 milionů v hutním byznysu na Zlínsku, policie navrhla obžalobu

Krimi

Úlovec skončil podle informací Práva ve vazbě 26. května kvůli údajně rozsáhlému hospodářskému případu a prý v rámci organizované zločinecké skupiny. Figuruje v něm celkem deset obviněných a o závažnosti kauzy svědčí fakt, že všichni skončili podle zjištění redakce za mřížemi vazebních věznic.

Česká advokátní komora je podle její mluvčí Ivy Chaloupkové o trestním stíhání Úlovce informována. „Vzetím do vazby mu byl automaticky pozastaven výkon advokacie. Má ustanoveného zástupce, který převezme závazky vůči jeho klientům,“ řekla Právu Chaloupková. Pokud bude Úlovec pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu, jako advokát definitivně skončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám