Turecký nejvyšší soud v pátek zrušil rozhodnutí z roku 1934 o přeměně chrámu Boží Moudrosti (Hagia Sofia) v Istanbulu na muzeum. (Foto: Wikipedia)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poté informoval, že podepsal rozhodnutí o přeměně chrámu na mešitu. Dnes pak konstatoval, že změna statusu chrámu je krokem k velkému Turecku a na názorech jiných zemí nezáleží.

V televizi NTV okomentoval Erdogan krok, který se týká změny statusu chrámu a jeho následné přeměny na mešitu.

„Rozhodli jsme se změnit status chrámu Hagia Sofia na základě názoru našeho lidu a ne na tom, co o nás kdokoliv řekne,“ uvedl s tím, že země bude pokračovat „správným směrem – k budování velkého a silného Turecka“.

Otázka chrámu Hagia Sofia. Co může stát za rozhodnutím Turecka přeměnit světovou památku na mešitu?

Připomeňme, že v pátek došlo ke zrušení rozhodnutí z roku 1934 o přeměně chrámu Hagia Sofia na muzeum. Ve stejný den pak prezident informoval o tom, že podepsal nařízení o tom, že z chrámu Boží Moudrosti se stává mešita.

Zmiňme i to, že turecký lídr již dříve prohlásil, že čeká na rozhodnutí soudu ohledně možnosti změny statusu chrámu s tím, že podle toho pak bude jednat.

První bohoslužby jsou naplánovány na 24. července, vstup má být volný i pro cizince a zástupce dalších náboženství. Nad tímto rozhodnutím tureckých úřadů již „vyjádřili hluboké politování“ v organizaci UNESCO, které opakovaně vyjadřovalo své znepokojení nad plánovanou změnou statusu chrámu.

Kritika se Turecku dostala také z amerického a francouzského ministerstva zahraničí, ze strany řeckého premiéra a prezidenta Kypru.

Zdroj:  ntv.com.tr