Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ministr Adam Vojtěch odtajnil, odkud si Češi vozí koronavirus: Jmenoval tři země

Ministr Adam Vojtěch odtajnil, odkud si Češi vozí koronavirus: Jmenoval tři země
Zdroj: Pixabay
+ Další 3 fotografie
koronavirus
Léto ještě ani není v plném proudu, na zahraniční dovolenou zatím vyrazila jen část Čechů, ale už se začínají objevovat první turisté, kteří si z prázdnin u moře přivezli koronavirus. Situace se začíná zhoršovat zejména v Chorvatsku, kde budou platit od pondělí nová hygienická opatření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se nechal slyšet, že se zatím jedná o jednotky nakažených a nikoliv desítky a jmenoval země, odkud si nemoc vozí. Lidé by dle něj měli v zahraničí být mnohem více obezřetní.

Podle chorvatského deníku Dnevnik.hr se situace v zemi od začátku července poněkud zhoršila. Přibývá nemocných koronavirem a od pondělí začínají platit nová opatření, která se dotknou turistů. Lidé budou muset nosit roušky jak ve veřejné dopravě, tak v obchodech.

První Češi, kteří se začínají vracet z dovolených, si přivážejí nemilý suvenýr v podobě koronaviru "Mohu vám potvrdit informaci, že se objevují první případy nakažených Čechů. Většina Čechů ale na dovolené teprve vyrazila, takže sbíráme data. Na jakékoliv vyhodnocování je zatím příliš brzy," sdělila eXtra.cz tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Renata Povolná.

Informaci o tom, že se někteří Češi vracejí ze zahraničních destinací nakaženi koronavirem potvrdil Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Ano, už jsme zaregistrovali první případy nákazy u osob, které se vrátily z dovolené. Ale jde skutečně zatím o jednotky, nikoli o desítky případů."

Až do dnešního dne úřady nechtěly prozradit o jaké země se jedná. Adam Vojtěch byl konkrétnější. "Jde zejména o tyto tři země - Chorvatsko, Bulharsko a Řecko," řekl Vojtěch.

"Je třeba, aby lidé byli obezřetní a sledovali aktuální epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích včetně lokálních ohnisek nákazy. Pokud si někdo přece jen zvolí návštěvu zahraničních destinací, například Chorvatska, Řecka, Bulharska a dalších Čechy oblíbených míst, je třeba počítat s tímto rizikem a preventivně se chránit," dodal.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy