Pokud si libujete v opalování, můžete mít i v létě nedostatek tolik potřebného vitaminu D

Zdraví 12. července 2020 | 11:32 — Anna Novotná
Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamin D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.
Další 2 fotografie v galerii
Čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří / Pixabay

Vitamín D se může zdát tak trochu jako potížista. V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, a navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky. S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže může vytváření vitamínu D v buňkách pokožky ztěžovat.

Čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří

„Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitamínu D v kůži je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.

Vitamin D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého „déčka“. Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitaminu D.

„Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitamínu D,“ doplňuje doktor Víšek další komplikaci v podobě důležitých opalovacích krému.

Jak vitamin D doplnit

Jak ale víme, nadměrné slunění má svá nezanedbatelná rizika a vystavovat se silnému slunečnímu záření bez krémů s ochranným faktorem rozhodně nedoporučujeme. Zaměřte se raději na doplnění tohoto vitamínu, který hraje zásadní roli v imunitním systému a také našem kostním aparátu, z potravinových zdrojů.

Nejvíce vitaminu D bohužel obsahují nám tak vzdálené ryby a mořské plody. Najdete ho například v lososu, sardinkách nebo tuňákovi. Dalším zdrojem mohou být houby rostoucí ve volné přírodě, bohužel ty kupované jsou na něj velmi skoupé kvůli podmínkám, ve kterých jsou pěstované. Jednoduchou a pohodlnou šancí na doplnění vitaminu D jsou vejce. Dvě denně vám zajistí dostatečnou dávku „déčka“, díky které předejdete problémům spojeným s jeho nedostatkem.

Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky, to potvrzuje i MUDr. Víšek: „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné.“ A je už na každém z nás, jakou formou dostatečné množství vitaminu D svému tělu dopřejeme. Psali jsme také: Špatným skladováním můžete vejce zcela znehodnotit. Většina lidí dělá stejnou chybu.

Témata: vitamin D, vejce, slunce
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu