InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přidáno video! Špatné počasí závodníky Zrezlých šlapek vůbec netrápilo

   Autor: Gabriela Volná

    Autor: Gabriela Volná

TÝN NAD VLTAVOU - Navzdory špatnému počasí se v sobotu na parkovišti pod kostelem v Týně sešlo na dvacet účastníků Závodu zrezlých šlapek. Na trať se závodníci vydali ve 13.30. Letos proběhl již pátý ročník tohoto recesistického závodu, který opět zorganizoval Karel Frýd. Každý rok má závod jinou trasu a končí vždy na jiných místech. Letos začínala na parkovišti pod kostelem a vedla do Jihočeského zemědělského muzea v Netěchovicích, kde zrovna probíhala akce s názvem Farmaden.

 

Už se jelo vlakem i lodí

„Už se tady sjíždíme léta, na každý rok se snažím vymyslet jiný cíl závodu. První ročník zamířil do pivovaru, další ročník jsme vyrazili do Protivína vlakem a po Protivíně na kole, třetí ročník se konal tady kousek u kempu Národního divadla a čtvrtý ročník jsme jeli na parníku. Jeli jsme asi čtyři kilometry proti proudu řeky na jez a odtud jsme jeli lodí na zříceninu Karlův hrádek," říká organizátor Závodu zrezlých šlapek Karel Frýd.

Letos byla trasa dlouhá asi pět kilometrů, začínala na parkovišti pod kostelem u řeky Vltavy a končila v Jihočeském zemědělském muzeu v Netěchovicích. Cestou účastníci odpovídali na nejrůznější soutěžní otázky týkající se cyklistiky.

„Trasa povede tady přes náměstí na rozhlednu Semenec, kde budu dávat první otázku, přejedeme přes kopec do Kolodějí nad Lužnicí, tam si dáme malé pivko v hospodě U Hanzalů a tam položím další soutěžní otázku. No a pak bude následovat kopec. Ti, co nemají přehazovačku, což je většina, mohou kolo vést. Poslední soutěžní otázka pak je na papírech, které jste ode mě dostali. Trasu zakončíme v Netěchovicích v muzeu. Tam také proběhne tradiční soutěž v objíždění kolem pivních lahví na čas. Postaví se do řady tři pivní lahve a musíte je co nejrychleji objet. Ten, kdo bude mít nejrychlejší čas, vyhrává a dostane diplom," prozradil harmonogram závodu Karel Frýd.

Diplom dostává úplně každý, kdo se závodu zúčastní. „Minulý rok se na jednoho účastníka zapomnělo a ten si stěžoval, že žádný diplom nedostal, tak jsme mu napsali diplom za to, že si stěžuje," směje se Karel Frýd.

Každoročně tato akce přitáhne pozornost mnoha nadšenců. Je to sice akce, která svádí k sáhnutí po starším modelu kola, ale najdou se i takoví, kteří přijedou na modernějším horském kole. Karel Frýd to nikomu nezakazuje, je rád, když mají o závod lidé zájem.

Sláva starým bicyklům!

„Těchto závodů se účastním pravidelně, nikam jinam nejezdím. Jedu pro zábavu, ale i proto, že chci využít někde svoje staré kolo. Chci, aby i ta načančaná horská kola věděla, že existují i normální kola, na kterých se dá pořád jezdit," říká účastník závodu František, který nechtěl prozradit své příjmení a přijel závodit i ve stylovém retro oblečení. Zmínil také, že takové kolo je mimo jiné i skvělým seznamovacím prostředkem, protože mnoho lidí zkoumá na kole jeho jediný převod a diví se, že takto dokáže jezdit.

Na Závod zrezlých šlapek dorazilo dokonce i jedno dvojkolo. „Jezdí se na tom normálně, jen je trochu těžší s ním zatáčet. Taky není úplně ideální, když na tom sedíme dva a nedokážeme se dohodnout, na kterou stranu se pojede," žertoval Martin Klíma, který na závod dorazil s celou svou rodinou.

Ve 13.30 hodin závod odstartoval a závodníci se vydali vytyčenou trasou směrem na náměstí a k rozhledně. Oproti předchozímu plánu navštívit hospodu U Hanzalů, která byla zavřená, museli nakonec sjet na občerstvovací pauzu do hospůdky v kempu Prima v Kolodějích nad Lužnicí. „Teď už nás čeká jen ten kopec," připravovali se na nejhorší závodníci.

Cesta vedla polorozpadlou cestičkou směrem k Netěchovicím. Většina účastníků to vzdala a za veselého švitoření, kola vyvedli až k méně prudké části trasy. Všichni se potom sešli na dvorku v Jihočeském zemědělském muzeu, kde zrovna probíhal Farmaden. Hrála zde také živá country kapela. Závodníci tak tento závod zakončili s úsměvem na rtech a půllitrem v ruce.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace