Nejlepší hudební filmy za posledních 10 let

nejlepší hudební filmy
nejlepší hudební filmy

Hudebními hvězdami těchto dnů jsou Will Ferrell a Rachel McAdams v bláznivé komedii Eurovize. Do výběru nejlepších hudebních filmů poslední dekády jsme novinku z Netflixu sice nezařadili, i tak v něm ale najdete nabídku všech možných hudebních žánrů.

Bídníci

Zdroj: Universal Pictures

Ten, kdo o Bídnících nic neví, tak shlédne úžasně zazpívaný muzikál, s krásnou hudbou a vším, co k výpravě patří, ale rozhodně se nedozví nic podstatného z toho, co chtěl Victor Hugo říct. A pokud je někdo fanouškem knihy a příběhu o Bídnících, ocení výkon Jackmana, ale bude hluboce zklamán povrchností, s jakou bylo dílo uchopeno. (Jan Bureš)

Bohemian Rhapsody

Zdroj: 20th Century Fox

Bohemian Rhapsody není dokonalým filmem. To je třeba si objektivně přiznat, a je to i důvod, proč snímku, který mne v kině dojal k slzám (Queen je moje krevní skupina, co nadělám) neudělím plné hodnocení. Zdaleka nejde tolik na dřeň, jak by mohl. Na druhou stranu je to skvěle natočený a sestříhaný portrét jednoho legendárního a revolučního hudebního uskupení, jež se natrvalo zapsalo do dějin. (Tomáš Lesk)

Ladíme!

Zdroj: Universal Pictures

Pitch Perfect je jako jeden prodloužený díl seriálu Glee s větším rozpočtem a spoustou postav, které bohužel nejsou na plno využity. Výsledek tak není ani moc vtipný a z průměru ho dostává skvělá Anna Kendrick a na poslech příjemné přezpívání současných hudebních hitů. (Roman Toupal)

Ledové království

Zdroj: Walt Disney

Ledové království je velmi milá, tradiční pohádka, která zahřeje u srdce, potěší svými písničkami a občas vás rozesměje. Myslím si, že dětem se bude jednoznačně líbit a zařadí se mezi jednu z těch pohádek, na kterou si po pár letech vzpomenou a řeknou si, že to bylo super. Dospělí potřebují mít v sobě kousek dítěte, aby se jim film také líbil. (Lukáš Nagy)

La La Land

Zdroj: Lionsgate

Mimořádně elegantní, řemeslně hravé, esteticky atraktivní, herecky brilantní a hudebně nezapomenutelné komorní umělecké dílo, jeden z nejkrásnějších filmů posledních let a v kontextu žánru asi i historie, ryzí pocta filmovému umění a pravá, nefalšovaná továrna na sny par excellance. Filmy jako tento se už prakticky netočí; Damien Chazelle je přesně ten entuziasmem naplněný tvůrce, kterého Hollywood potřebuje, aby se mohl rozvíjet. Závěrečných 10 minut navíc patří k vůbec nejsilnějším závěrům v historii filmových i literárních romantických příběhů. Na první pohled možná řadová romance, při bližším rozboru ale mimořádně funkční dobový film, kde komplexní chemie všech prvků zafungovala tak, že by to prostě ani nešlo předem připravit. To se povede párkrát za desetiletí. Srdcová záležitost a téměř dokonalý film. (Jaroslav Thraumb)

Love song

Zdroj: The Weinstein Company

Mark Ruffalo (nechápu, jak to dělá) je prostě stvořený pro hraní postav, které jsou na dně a snaží se z něho odrazit směrem vzhůru. Keira Knightley velmi překvapila svým pěveckým rozsahem a prožitek i samotné písničky jsem jí věřil od a do z. Dokonce po zhlédnutí filmu si teď přeji, aby se někdo pokusil o podobné natočení debutového alba. Adam Levine sice moc herectví nepředvedl, ale poprvé v historii se stalo, že díky soundtracku jsem si sehnal nejnovější album jeho skupiny Maroon 5. Film, od kterého jsem nečekal téměř nic, mě nadchl natolik, že jsem ho musel vidět hned několikrát. (Ondřej Platzer)

Největší showman

Zdroj: 20th Century Fox

Miluji muzikály a mrzí mě, že se jich netočí více. Už když máme muzikál jednou za rok, tak i to je luxus a za Největšího showmana jsem nesmírně ráda. Film je malinko delší, než by mohl být a pár scén bych vystřihla úplně, ale je to hezky natočené, vizuálně je to krásné a ty písně jsou božské. Hrají mi v hlavě od včerejška. Hugh Jackman měl v sobě jiskru a bavil mě ve filmu nejvíce. Krásně se na to kouká a užijete si to. (Tereza Filounková)

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Zdroj: Buena Vista Pictures

Kdo by nechtěl být polobohem? Animák soustředící se na mladou dívku, která chce zachránit svůj ostrovní lid. Aby tak učinila, vydá se na nebezpečnou cestu, při které narazí na poloboha Mauiho. Snímku nechybí vtip, zdařilý vizuál a na své si přijdou i milovníci písní, o muzikální čísla zde není nouze. (Daniel Birgus)

Popstar: Never Stop Never Stopping

Zdroj: Universal Pictures

Hudební parodie Popstar se ve své hodině a půl strefuje do těch největších jmen současné popmusic. Překvapivě povedená taškařice však absolutně propadla v kinech. Při skromném rozpočtu 20 milionů dolarů mířily americké výdělky k hranici deseti milionů (kterou však nepřekročily) a ve světě snímek cílil na hlavně mladé publikum (kde však film nakonec vůbec nestartoval). Těžce nevychytaný marketing. (Martin Steinbach)

Rocketman

Zdroj: Paramount Pictures

Rocketman je jiný než většina podobných počinů. Ale v tom zásadním se jim přesto podobá. Se všemi klišé, šablonami, ale i klady, jež k tomu patří. Není to ani tak biografický snímek, jako spíš fantasy muzikál. Ale je vlastně přes to všechno překvapivě i mnohem dynamičtější než Bohemian Rhapsody. Tedy až na závěr, kterému chybí nějaké výraznější finále. (Tomáš Lesk)

Sing Street

Zdroj: Lionsgate

Těžko se věří tomu, že se nejedná o žádný životopisný film, protože je to tak natočené. Jsem si ale jistá, že nějakou inspiraci režisér a tvůrci filmu v hudebních skupinách našli. Všechny hudební skupiny přece začínaly podobně… Příběh krásně šlape od začátku do konce, bavila jsem se, skvělá hudba, super nápad. Hlavní postava mi byla velmi sympatická, stejně tak i Raphina. A konec se mi zdál vážně snový. (Tereza Filounková)

Straight Outta Compton

Zdroj: Straight Outta Compton

N.W.A. neboli Niggaz Wit Attitudes je legenda a jedno z úplně prvních hip-hopových uskupení, které prorazilo a uspělo i v konkurenci ostatních žánrů. Pětice skládající se z raperů Eazy-E, Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren a DJ Yella stála u zrodu gangsta rapu a na kontě má nejednu zásadní skladbu. Svého věhlasu dosáhli právě díky albu Straight Outta Compton. (Adam Škaloud)

V nitru Llewyna Davise

Zdroj: CBS Films

V nitru Llewyna Davise je snímek, který si můžete vyložit dvěma způsoby. Buď v něm uvidíte obyčejný film s docela ohraným námětem, který je technicky sice dobře zvládnutý, ale jinak nemá co přinést a místy je i trochu nudný. A nebo vás zaujme Davisova osobnost, jeho muzika, jeho ambice, jeho snaha a chuť i přes to všechno bojovat dál a nevzdávat se, a pak pro vás bude přínosný. (Jaroslav Thraumb)

Whiplash

Zdroj: Sony Pictures Classics

Whiplash nabízí výjimečný herecký duet, který před pozadím velmi jednoduchého a vlastně ne tak zajímavého příběhu, a už vůbec ne originálního, rozvíjí emočně neuvěřitelně silné charaktery, v čele s J. K. Simmonsem, jehož mimický a rétorický výkon hraničí s lidskými možnostmi a rozhodně patří na úplný vrchol kandidatury na zlatou sošku, přičemž neméně geniálně mu sekunduje Miles Teller v jednom z nejvypjatějších a fyzicky nejnáročnějších výkonů snad od prvního Rockyho. Scénář není nijak zvlášť sofistikovaný (zde upřímně řečeno nominaci na Oscara příliš nechápu a nesouhlasím), nicméně velmi výjimečně lze i tuto skutečnost pominout, naservíruje-li vám někdo tak skvěle natočenou a především precizně zahranou emocionální bombu, jíž Whiplash dozajista je, díky tomu, že stojí na charakterech a jejich konfrontacích, jejichž napětí a chvílemi až „thrillerová“ atmosféra by se daly krájet. Nu což, letošní Oscary budou velmi nepředvídatelné… (Jaroslav Thraumb)

Yesterday

Zdroj: Universal Pictures

Yesterday je až příliš obyčejnou (byť kvalitní) hudební romantickou komedií na to, aby vystrčila růžky nad ostatní filmy Dannyho Boylea. Krom pár typicky podivně nakloněných záběrů a několika málo svěžích nápadů byste ani neřekli, že se pod režii podepsal on. Přesto se však jedná o velmi příjemný snímek, který sice zdaleka nevyždímal velký potenciál, ale nudit se u něj rozhodně nebudete. (Tomáš Lesk)

Zrodila se hvězda

Zdroj: Warner Bros.

Pokud máte rádi romantické filmy, které vás rozbrečí, tak je to film pro vás. Postupem filmu sledujeme rostoucí lásku mezi Ally a Jacksonem a jako bonus tam zazní spousta skvěle zazpívaných písní. Režijně to není úplně geniální, ale když vezmeme v potaz, že se jedná o Cooperovu režijní prvotinu, tak to není až tak zlé. Snímek se bude určitě líbit těm, co neviděli předchozí filmy. (Tereza Filounková)