Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rosenqvist se dočkal prvního vítězství v IndyCar

Rosenqvist se dočkal prvního vítězství v IndyCar

REV Grand Prix – 2. závod

Rosenqvist se ve svém 21. závodě v IndyCar raduje z premiérového vítězství. Jeden a půl kola před koncem předjel O´Warda, který startoval z pole position a vedl po většinu závodu. V závěru ale Rosenqvist těžil z toho, že měl obutou novou sadu tvrdých pneumatik, zatímco O´Ward bojoval s měkkou, kterou předtím použil v kvalifikaci. Tým Chipa Ganassiho tak ještě letos nenašel přemožitele, byť poprvé nezvítězil Dixon, který po problémech při posledním pit stopu dojel až 12.

V úvodu závodu si moc přátel nenadělal Power. Nejprve postrčil v první zatáčce Hunter-Reaye, který skončil v hodinách a ve zdi. Než zavlály nad Road Amerikou žluté vlajky, došlo ve třetí zatáčce ke kontaktu mezi Powerem a Rahalem, Rahal se dostal na obrubník a při návratu zpátky se odrazil od Rosenqvistova vozu. Zatímco Švéd zůstal na dráze a vůz nebyl poškozený, Rahala kontakt poslal tvrdě do betonové bariéry.

Ještě před startem zezadu narazil Daly do Askewa. Stejně jako Power za to dostal penalizaci – restart na konci startovního pole. Penalizaci dostal také Ferrucci za kontakt s Harveym v první zatáčce.

Po restartu se dlouho nezávodilo a prsty v tom měl opět Power. V předposlední zatáčce, podobně jako v sobotu v úvodu závodu Rossi a Andretti, vyletěl z dráhy, přeskákal přes trávu a zdemoloval polystyrénový reklamní poutač. Zůstal stát v únikové zóně. Když jej ale znovu nastartovali, dojel do boxů a v závodě pokračoval. Zároveň s trochou štěstí a šetření paliva měl naději, že závod dokončí už jen se dvěma dalšími zastávkami, zatímco na ostatní piloty čekaly stále tři pit stopy. Na stejné strategii byl také Ferrucci.

Restart přišel v osmém kole. Palou navázal na své sobotní skvělé restarty, v první zatáčce předjel Hertu a posunul se na druhé místo. O´Ward si hlídal vedení. Newgardenovi, který byl paradoxně jedním ze dvou pilotů, kteří startovali na tvrdé sadě pneumatik, začaly kolem 10. kola odcházet gumy, čehož postupně využili Veach, Kimball i Andretti. Ve 11. kole tak Newgarden zahájil první kolo zastávek u mechaniků.

Herta a Dixon si zajeli pro nové gumy v dalším kole. Lídr šampionátu chtěl zopakovat svůj sobotní výkon, kdy mu dřívější pit stopy pomohly dostat se dopředu. V neděli to byl ale přesně opak ideální strategie – ukázalo se, že je naopak lepší stint co nejvíce natáhnout.

Před Hertou a Dixonem, kteří byli před i po pit stopech těsně za sebou, se tak objevili třeba Rossi a VeeKay, kteří stavěli později. Zatímco s nizozemským nováčkem si Herta rychle poradil, Dixon se za ním zasekl. Ovšem jen do chvíle, než se Nizozemec v závěrečném úseku dostal mimo dráhu.

O´Ward z prvního místa zajel do boxů poprvé v 15. kole a vrátil se před Palouem. Za ním byl s odstupem pěti vteřin Herta. Do 16. kola vydrželi na dráze Rosenqvist, Ericsson a Sató. Oba Švédové se vrátili před svým stájovým kolegou Dixonem. Ericsson ale jen těsně a Dixon jej záhy předjel. Stejně tak Rossi, který měl v tomto stintu na rozdíl od soupeřů obutou novou sadu měkkých pneumatik. Chilton vydržel do 17. kola a jako poslední z pilotů, kteří ještě nestavěli, zajel k mechanikům.

Pořadí bylo Power, Ferrucci, O´Ward, Kellett, přičemž až na O´Warda se piloti v čele nacházeli na trochu jiné strategii. Kellett zamířil k mechanikům. O´Ward se na trati dostal ještě před jejich druhým pit stopem před Ferrucciho a Powera. Na Paloua měl náskok šesti vteřin. Rosenqvist ztrácel 7,5 sekundy, Rossi přes 11,5, Herta pak 14 a Dixon 15. Za ním byl s půlvteřinovým odstupem Ericsson a dalších pět vteřin ztrácel Newgarden.

Pro Powera přišel další pit stop ve 21. kole. Ferrucci vydržel ještě jedno kolo. Na trati se zatím sjela trojice Herta – Dixon – Ericsson. Ztrátu za nimi mazal Newgarden. Ve 24. kole Ericsson využil toho, že má novější sadu pneumatik, a předjel Dixona. Brzy se ukázalo, že právě pneumatiky jsou to, s čím má Dixon velké problémy. Ač tým nevěděl jak, někde zničil zadní pneumatiky a začal rychle ztrácet.

Na konci 24. kola tak musel do boxů. Vrátil se za Powerem a Ferruccim, kteří stavěli krátce před ním. Na Powera ztrácel skoro 10 vteřin. Mezitím Ericsson tlačil na Hertu. Newgarden byl dalším návštěvníkem u mechaniků a vrátil se se vteřinovou ztrátou na Dixona. Rossimu se mezitím podařilo předjet Paloua.

To už byly druhé zastávky v boxech v plném proudu. Ve 26. kole stavěl z jezdců na špici Herta. Rosenqvist zatím stahoval O´Warda a jeho ztráta byla už jen pět vteřin. Rossi se po své zastávce vrátil před dvojici potrestaných – Ferrucciho a Powera, kterým kolize v úvodu závodu naordinovaly jiné intervaly zastávek v boxech.

O´Ward zastavil jedno kolo před švédskou dvojicí. Tým Chipa Ganassiho měl ale problémy s pit stopem Rosenqvista, jehož mechanici shodili ze zvedáku ve chvíli, kdy ještě jedno z kol nebylo upevněno, a auto museli znovu zvednout. Díky zhruba čtyřem ztraceným vteřinám tak všechna Rosenqvistova práce přišla vniveč.

Po pit stopu měl ztrátu 7,5 vteřiny. Rossi ztrácel na O´Warda 11 vteřin, Ferruci o tři více. Power byl v úsporném módu, čehož využil Herta a ve 34. kole také Ericsson, který naopak mohl jet na nové sadě naplno a předjel předtím i Dixona a Newgardena. O dvě kola později začal tlačit na Ferrucciho, kterého předtím překonal Herta.

Ve 39. kole zamířili Ferrucci a Power naposledy k mechanikům. Byl to mladý Američan, kdo měl v tu chvíli poměrně velký náskok na zkušenějšího soupeře. Ericsson se ve stejném kole dostal před Hertu, který společně s Dixonem, Newgardenem či Satóem zamířil naposledy do boxů.

Dixonův tým měl potíže s výměnou pravé zadní pneumatiky. To nejhorší ale přišlo záhy – Dixon neudržel motor v chodu. Sice jej mechanici okamžitě znovu nastartovali, Novozélanďan ale ztratil hodně cenných vteřin.

O´Ward a Rossi zastavili ve 41. kole, Rosenqvist a Ericsson zůstali na dráze ještě jedno kolo. Když zastávky v boxech skončily, měl Mexičan v barvách McLarenu náskok čtyř vteřin. Rosenqvist měl novou sadu tvrdých pneumatik, O´Ward použité měkké. Třetí příčka patřila Rossimu, který se od začátku sezony potýká s potížemi. Ericsson jezdil čtvrtý.

Pro celou trojici je to první umístění na stupních vítězů v letošní sezoně. Foto: IndyCar

Do souboje o vítězství se zamotal Daly, pilot, s nímž O´Ward v sobotu kolidoval. Ten se po návratu z boxů dostal za lídra závodu O´Warda a nabral tak jedno celé kolo ztráty. Jenže byl evidentně rychlejší a čtyři kola před koncem se vrátil do stejného kola jako lídr závodu. Na toho už Rosenqvist ztrácel jen necelé dvě vteřiny. V předposledním kole svedli tvrdý souboj v místech, kde se v sobotu O´Ward a Daly srazili. Tentokrát to ale bylo ze strany obou jezdců čisté a pro Švéda vítězné.

V závěru už Rosenqvist žádné drama nepřipustil a stal se prvním Švédem ve Victory Lane amerických formulí od závodu CART v Mexiku v roce 2002, kde triumfoval Kenny Bräck, také s týmem Chipa Ganassiho.

O´Ward si připsal nejlepší výsledek v kariéře, na vítězství si ale zatím musí počkat. Třetí v cíli Rossi poprvé letos vyzrál na všechny nástrahy a dosáhl slušného výsledku.

Pátý Colton Herta je jediným jezdcem, který zatím všechny letošní závody dokončil v první desítce. Díky tomu se posunul na druhou příčku průběžného pořadí před Pagenauda, kterému se závody na Road Americe vůbec nepovedly, a také O´Warda, který má stejně bodů jako Francouz. Na Dixona Herta ztrácí 54 bodů.

Sezona pokračuje už v noci z pátku na sobotu na oválu v Iowě, kde se o 24 hodin později utkají piloti podruhé.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Felix Rosenqvist Chip Ganassi Racing Honda  1:51:22.0391 55 50+1
2. Patricio O´Ward Arrow McLaren SP Chevrolet +2,8699 55 40+4
3. Alexander Rossi Andretti Autosport Honda +8,6165 55 35
4. Marcus Ericsson Chip Ganassi Racing Honda +14,2233 55 32
5. Colton Herta Andretti Harding Steinbrenner Honda +32,4166 55 30+1
6. Santino Ferrucci Dale Coyne Racing Honda +35,8881 55 28
7. Álex Palou Dale Coyne Racing Honda +36,7706 55 26
8. Takuma Sató Rahal Letterman Lanigan Honda +47,9432 55 24
9. Josef Newgarden Team Penske Chevrolet +48,7864 55 22
10. Charlie Kimball A.J.Foyt Enterprises Chevrolet +53,0609 55 20
11. Will Power Team Penske Chevrolet +53,9711 55 19+1
12. Scott Dixon Chip Ganassi Racing Honda +54,5347 55 18
13. Simon Pagenaud Team Penske Chevrolet +56,3933 55 17
14. Rinus VeeKay Ed Carpenter Racing Chevrolet +1:00,4374 55 16
15. Max Chilton Carlin Racing Chevrolet +1:00,4688 55 15
16. Zach Veach Andretti Autosport Honda +1:06,8352 55 14
17. Jack Harvey Meyer Shank Racing Honda +1:08,2959 55 13
18. Conor Daly Ed Carpenter Racing Chevrolet +1:45,4680 55 12
19. Marco Andretti Andretti Herta Autosport Honda -1 kolo 54 11
20. Dalton Kellett A.J.Foyt Enterprises Chevrolet -1 kolo 54 10
21. Oliver Askew Arrow McLaren SP Chevrolet -2 kola 53 9
22. Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport Honda havárie 0 8
23. Graham Rahal Rahal Letterman Lanigan Honda havárie 0 7

Zdroj: FORMULE.cz