Půlroční šimpanzice Caila je tahákem zoo! Hvězdička z Plzně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Půlroční šimpanzice Caila je tahákem zoo! Hvězdička z Plzně

Šimpanzí mládě Caila jako tříměsíční.
Šimpanzí mládě Caila jako tříměsíční. (Foto Zoo Plzeň)

Je to ale holka šikovná, ta naše Caila, dmou se pýchou v plzeňské zoo. Půlroční šimpanzí slečna je nebojácná, akční a zvědavá jako opice. Doslova. Svojí neutuchající zvídavostí leckdy překvapí i ošetřovatele. No a návštěvníci ji prostě milují. Hvězdičku zahrady.

Malá šimpanzice se narodila letos na Nový rok. Zatím si stále užívá péče mámy Zedonji (26), té už ale vydatně pomáhá její sestra Zizwa (34). U té je Caila pečená vařená. A také začíná napodobovat ostatní členy tlupy. Třeba co se jídla týká. „Láká ji sladká kořenová zelenina – mrkev a červená řepa. Tu ještě sice neukousne, ale ožužlává ji a snaží se z ní sát šťávu. Hrozně ráda má pórek a ledový salát, ty už zvládne. A naklíčenou čočku s cizrnou,“ popsal chutě juniorky ošetřovatel primátů Tomáš Krbeček. Kojená bude Caila do dvou až tří let, postupně se začne víc a víc krmit tím, čím ostatní šimpanzi.

A podobné je to i pohybem a zručností. Malá už sama ťapká mezi mámou a tetou, čerstvě se odvážila i na žebřík. „Vylezla na první příčku, jenže si neuměla přehmátnout, aby mohla dolů. Tak popolezla o další dvě, ale dolů to pořád nešlo. Nakonec pro ni přišla tetička Zizwa a sundala ji,“ vyprávěl Krbeček. Caila bude muset, jako všechna mláďata, ještě vypilovat koordinaci pohybů. Má ovšem našlápnuto k tomu, aby vyrostla v úžasnou šimpanzí dámu.

Šestičlenná tlupa
Šimpanzí tlupu v plzeňské zoo tvoří kromě malé Caily, jejíž jméno znamená čistá, přírodní, její táta samec Bask (27) a čtyři dospělé samice. Sestry Zizwa a Zedonja, která je Cailinou matkou, Maria (32) a nejstarší Brigitte (39). Ona, Maria a Bask jsou čistokrevní šimpanzi poddruhu čego.

Složité vztahy
V zahradě by rádi další mládě, nejlépe od geneticky cenné Brigitte. Ta zatím ale samce Baska neupoutala. „On má rád Marii, ale ta nemá říji. Veterinárně u ní řešíme, co dál. Alfa samice Zedonja má mládě, její sestra Zizwa kvůli gynekologickým problémům říji nemá,“ popsala složité vztahy v šimpanzím společenství při Cailiných křtinách ošetřovatelka primátů Monika Nováková.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.