Hlavní obsah

Nemocnice testuje náramky pro epileptiky. Mohou jim zachránit život

Foto: FNUSA

„Díky náramku přiběhnu během několika vteřin, otočím syna na bok, aby se neudusil slinami nebo neměl pokousaný jazyk,“ říká Martina Komárková, matka epileptika.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně testuje náramky se speciálními elektronickými senzory, které mají pomoci pacientům s epileptickými záchvaty. Náramek informuje rodinu i lékaře, čímž se snižuje riziko, že si pacient ublíží.

Článek

Jedním z pacientů, kteří náramek testují, je sedmadvacetiletý Václav Komárek z Kravař na Opavsku. „Záchvaty mám osmkrát do měsíce už od malička. Nepoznám, že záchvat přijde, vím to až ve chvíli, kdy začne. Je to často nebezpečné, už se mi stalo, že jsem záchvat dostal při běžné chůzi venku, spadl jsem a měl otřes mozku a naštípnutou ruku,“ zmínil Václav Komárek.

Jeho matka Martina Komárková dodala: „Tomu se asi úplně zabránit nedá, ale díky náramku přiběhnu během několika vteřin, otočím syna na bok, aby se neudusil slinami nebo neměl pokousaný jazyk. Nezůstane zkrátka nikde bez pomoci a to je pro nás strašně důležité.“

Foto: FNUSA

„Nepoznám, že záchvat přijde, vím to až ve chvíli, kdy začne. Je to často nebezpečné, už se mi stalo, že jsem záchvat dostal při běžné chůzi venku, spadl jsem a měl otřes mozku a naštípnutou ruku,“ říká Václav Komárek.

Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské je jedním z nejcharakterističtějších rysů epilepsie právě nepředvídatelnost vzniku vlastních záchvatů. „Pacienty onemocnění často limituje v běžných denních aktivitách, mají obavy ze situací, kdy jsou sami, proto někdy dochází i k jejich sociální izolaci,“ uvedla Lipovská.

Prozatím speciální náramky testuje 14 pacientů. Náramky detekují změny fyziologických parametrů v těle při velkých epileptických záchvatech. V plánu je nakoupit dalších 30. „U každého pacienta je sledovaný počet správně zachycených záchvatů, o nichž jsou díky propojení přes bluetooth formou textové zprávy do mobilu a posléze i zavoláním informováni jeho nejbližší příbuzní. Vše se děje v jednotkách vteřin. Riziko toho, že si pacient během záchvatu ublíží, se výrazně snižuje,“ vysvětlil Milan Brázdil, přednosta I. neurologické kliniky. Dodal, že přidanou hodnotou náramku jsou přesná data, která budou moci lékaři vyhodnotit pro úpravu další léčby.

První výsledky projektu by měly být odborníkům k dispozici již koncem roku. „Budeme je také konzultovat s odbornými lékařskými společnostmi a představovat zdravotním pojišťovnám, které by nové prostředky mohly postupně zařadit do svého portfolia. Finální výsledky plánujeme publikovat v odborných časopisech, samozřejmostí je v případě pozitivních výsledků zavedení systémů do klinické praxe,“ doplnil Brázdil. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny se podle něj ještě letos začnou testovat náramky i s pacienty, kteří trpí Parkinsonovou nemocí.

Reklama

Doporučované