Výsledky polských voleb nejsou překvapením, překvapením je Trzaskowski, myslí si europoslanec Vondra

13. červenec 2020

Stále ještě předběžné výsledky polských prezidentských voleb jsou spočítány z 99,9 %. Podle státní volební komise obhájil prezidentský post Andrzej Duda. Jeho rival, varšavský primátor Rafał Trzaskowski získal necelých 49 % hlasů. Zajímavé je ale i další číslo, a to 68,8% volební účast, největší od roku 1989.

Čtěte také

Podle polského zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína „jsou výsledky voleb prakticky jisté, protože státní volební komise oznámila výsledky po sečtení 99,9 % hlasů.

Duda oslovil podle téměř sečtených výsledků 51,21 % voličů, kteří v neděli přišli hlasovat. Ten dvouprocentní rozdíl mezi Dudou a Trzaskowským znamená téměř půl milionu hlasů, takže už se s výsledkem prakticky nemůže nic stát,“ potvrzuje na Plusu Dorazín.

Překvapením je výsledek Trzaskowského

Někdejší ministr zahraničí a obrany a dnes europoslanec Alexandr Vondra (ODS) ve Speciálu Plusu říká, že výsledky dvakrát překvapením nejsou. Překvapením je tak dobrý výsledek protikandidáta Rafala Trzaskowského.  

Připomíná také, že kdyby nepřišla koronakrize a polské prezidentské volby proběhly v řádném termínu, tak by Duda mohl vyhrát už v prvním kole. „Opozice ale ten čas využila k výměně kandidáta za Trzaskowského, který se ukázal jako velmi životaschopný a na poslední chvíli volby zdramatizoval.“

Čtěte také

„Duda měl našlápnuto vysoko. Myslel si, že vyhraje s velkým náskokem, Trzaskowski ale ukázal udělat velmi dobrý výsledek, takže je vidět, že se v Polsku zřejmě začnou věci měnit,“ myslí si místopředseda zahraničního výboru a poslanec za ANO Jaroslav Bžoch.

Celý Speciál Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu. Hostem byl i polonista Lukáš Skraba.

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.