Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Šéf Karlín Group: Založení společného podniku s dopravním podnikem nic nebrání
Ilustrační foto: archiv DPP

Šéf Karlín Group: Založení společného podniku s dopravním podnikem nic nebrání

Společný podnik k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, který připravuje pražský dopravní podnik (DPP), je podle právního názoru společnosti Karlín Group de facto uzavřen, protože byl odsouhlasen orgány podniku a radou města. ČTK to sdělil Serge Borenstein, šéf Karlín Group, která v oblasti vlastní pozemky a se kterou DPP plánuje spolupracovat. V poslední době se objevily informace o analýze, která společný podnik zpochybňuje, podle Borensteina je výsledkem politických bojů.

Většinu pozemků v okolí stanice vlastní DPP, případně hlavní město, část potom Karlín Group. To je podle vedení podniku hlavním důvodem plánu spolupráce s developerskou skupinou, která již část parcel vlastní a která by zajistila výstavbu. Smlouva ke společnému podniku zatím podepsána nebyla.

Developerská skupina CPI Group, která v oblasti také vlastní parcely, plán napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Na prodej pozemků podle něj měla být vypsána soutěž. Úřad námitku společnosti i následný rozklad zamítl.

„Podle názoru našich právníků by se neuzavřením společného podniku představenstvo DPP po všech absolvovaných krocích a souhlasech vystavilo zodpovědnosti za škody, které by tím DPP vznikly, protože by nejednalo s péčí řádného hospodáře," uvedl Borenstein.

Dodal, že prostým prodejem pozemků by se samospráva vzdala kontroly nad tím, co na nich bude. „Ostatně osud pozemků v jižní části rozvojového území Bubny-Zátory, které leží ladem už desítky let, jsou toho poměrně jasným důkazem," uvedl.

Prodej pozemků skupině CPI má podporovat analýza společnosti E&Y, kterou měl podle informací v médiích iniciovat nový finanční ředitel DPP Matej Augustin bez schválení představenstvem DPP. Augustina do představenstva nominoval klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), který návrh společného podniku kritizoval.

Koaliční Piráti a Praha Sobě původně nominaci odmítali, například primátor Zdeněk Hřib uvedl, že Augustin podle slovenských médií dovedl slovenskou firmu Cargo Slovakia do ztráty 127 milionů eur (3,24 miliardy korun) a firmě hrozil krach. Nakonec však Augustin zvolen byl.

Spory se podle Borensteina projevily právě vznikem nového posudku, i když již dříve vznikly ekonomické i právní analýzy, které podnik podporovaly. „Domníváme se, že posudek vzniknul na základě tlaku CPI, která neuspěla se svými podáními u ÚOHS, a z důvodu bojů různých politických skupin o ovládnutí DPP," uvedl.

Upozornil také na to, že posudek vypracovala společnost, která se loni stala auditorem skupiny CPI, i když na trhu auditorských firem působí další velké společnosti. Podle informací DPP vedení města ani samotný podnik o zpracování analýzy nevěděly, i když je firma měla informovat.

V případě, že podnik dohodu uzavře, by se podobný model spolupráce měl podle dřívějších vyjádření vedení DPP využít i při rozvoji jiných stanic metra. Šéf podniku Petr Witowski dříve řekl, by mohl vzniknout například pro stanici Roztyly a její okolí.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává skoro 11 000 lidí. Praha dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.


Autor: ČTK

Tragická nehoda na železnici

Včera ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

Včera ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru