Do Besedy už nebudou chodit místní pro pivo, ale pro knihy
Beseda. Foto: archiv obce
Teplice

Proboštov – Objekt bývalé restaurace Beseda v Proboštově po mnoha letech konečně ožije. Ještě do konce léta tady najde zázemí knihovna a některé služby. Nemovitost nechalo vedení obce rekonstruovat už mezi lety 2010-2017. Od té doby budova sloužila jen nárazově a o konceptu jejího využití bylo rozhodnuto až nedávno. Náklady na opravy se vyšplhaly na 8,6 miliónu korun a Proboštovským se podařilo pokrýt je částečně dotacemi.

„Knihovna doposud sídlila v prvním patře obecního úřadu, což nebylo optimální jak pro úřad, tak pro chod knihovny,“ uvádí k přesunu organizace, k němuž dojde ještě do konce prázdnin, místostarosta Roman Nešetřil. „Provozní doba knihovny byla podřízená provozním hodinám úřadu a knihovna tak mohla mít otevřeno pouze ve středu a v pondělí. Na druhou stranu, návštěvníci knihovny, kteří do budovy přicházeli v době úředních hodin, znamenali pro zaměstnance radnice určitou zátěž.“

Knihovna podle Nešetřila získá velkou část přízemních prostor v Besedě a její umístění uvítají i samotní čtenáři. Ti mnohdy po chodbách obecního úřadu bloudili. „Pro starší návštěvníky knihovny budou přízemní prostory lépe přístupné a knihovna obecně získá výhodnější strategickou polohu. Navíc zde bude možnost vytvoření komunitního centra,“ sčítá pozitiva nového sídla knihovny Nešetřil. Jak dodává, v prostorách, kde knihovna doposud sídlila, bude vytvořený archiv úřadu.

„Naše paní knihovnice, Zdeňka Hlaváčková, získala posilu, proto dojde k rozšíření provozní doby knihovny a centra. Současně jsou vypsaná výběrová řízení na poskytovatele rehabilitačních služeb v přízemí objektu a na zubního lékaře, pro kterého je připravený prostor v prvním patře,“ upřesňuje další nabídku služeb v Besedě Nešetřil.

Jako první se do zrekonstruovaného objektu z budovy obecního úřadu přestěhovala praktická lékařka Zuzana Lojková, která tady začala ordinovat už od pondělí 13. července. Její ordinaci najdou občané v prvním patře. Pohybově handicapovaní pacienti mohou využít bezbariérového přístupu ze dvora.

Do uvolněných prostor po lékařce a rehabilitaci v budově radnice se přestěhuje obecní policie. Získá tak konečně samostatné a důstojné prostory. „V současné době realizujeme v obci kamerový systém a v novém sídle policie bude pro něj potřebné zázemí. Počítáme zde také s umístěním kotce pro odchycené psy, což ve stávajících prostorách nebylo možné,“ dodává Roman Nešetřil. Obec má dva strážníky. Záměr přijmout třetího zmařila situace kolem pandemie a následná redukce obecního rozpočtu. „Uvidíme, jak na tom obec bude, ale rádi bychom počet strážníků rozšířili na tři,“ uzavírá Nešetřil.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru