Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duda jde na ruku Kaczyńskému. PiS může v klidu vládnout další tři roky, říká český odborník

Andrzej Duda
Andrzej Duda
Foto: pis.org.pl

Znovuzvolení Andrzeje Dudy polským prezidentem znamená určitou stabilitu pro vládu strany Právo a Spravedlnost (PiS), která získala nejméně další tři roky do příštích parlamentních voleb pro klidné vládnutí. ČTK to dnes řekl odborník na polskou politiku z Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál.

Duda těsně porazil v nedělním finále volby hlavy státu kandidáta opoziční Občanské koalice (KO) Rafala Trzaskowského.

#UPDATE Polish President Andrzej #Duda has squeezed past his europhile rival to win re-election, official results showed Monday, but the narrow victory put his allies in the populist right-wing Law and Justice (PiS) party government on the back foot https://t.co/OC79baTN2G pic.twitter.com/pHYGyIgW7C

— AFP news agency (@AFP) July 13, 2020

Dostál připomněl, že Duda i v prvním mandátu šel vládě PiS předsedy Jaroslawa Kaczyńského plně na ruku. "Realizoval cíle a plány, které Právo a spravedlnost mělo," uvedl. Duda byl členem PiS do svého zvolení hlavou státu v roce 2015, tato národně-konzervativní strana ho podporuje i nyní.

Vláda PiS nyní ponese podle Dostála plnou odpovědnost za to, aby Polsko dostala z krize po epidemii koronaviru. "Účet se bude platit po třech letech a nebudou se moci vymlouvat na nespolupracujícího prezidenta, což by byl jistě případ, kdyby se stal prezidentem Trzaskowský," řekl. Prezident může vetovat zákony a k přehlasování je v Sejmu nutná třípětinová většina, kterou kabinet nemá.

Trzaskowského výsledkem, který prohrál zhruba o 2,5procentního bodu, se podle Dostála vrátila Občanská koalice, dříve Občanská platforma, silně na politickou scénu. "Představitel platformy ukázal, že dokáže na svou stranu dostat velké množství voličů, které v předchozích volbách ztratila," podotkl.

Zajímavé bude podle Dostála sledovat, co se s liberální a proevropskou KO stane. Poukázal na nízké předpoklady k vítězství její původní kandidáty Malgorzaty Kidawové-Blońské, svázané s obdobím někdejší vlády Občanské platformy. "Když nastoupil kandidát, který nebyl tolik okoukaný, nebyl tolik spojovaný s vládami Donalda Tuska a platformou před rokem 2015, najednou získal obrovské množství hlasů," poznamenal.

Za zajímavou Dostál pokládá vysokou volební účast přes 68 procent. "Poláci jsou přesvědčeni o tom, že politika je důležitá a ovlivňuje jejich životy," míní.

Trzaskowského volili podle Dostála zejména lidé, kteří pokládají za důležité hodnoty právního státu a demokracie a také národní shodu. V Dudově případě voliči deklarovali, že je pro ně důležitá národní hrdost a kvalita života, podotkl Dostál. "Andzej Duda v kampani opakoval, že za posledních pět let se kvalita života řady lidí v Polsku výrazně zlepšila. PiS zavedlo sociální programy, které do některých chudších regionů opravdu přinesly viditelný pokrok, materiální změnu," uvedl.

Témata:  Andrzej Duda Polsko Právo a spravedlnost Rafal Trzaskowski Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

21. května 2024 17:22

Tusk obvinil ruské agenty ze založení velkého požáru ve Varšavě

Polský premiér Donald Tusk označil za pravděpodobné, že za nedávným velkým požárem obchodního centra ve Varšavě jsou ruské tajné služby. Polsko má také disponovat informacemi, že Rusko na svém území soustřeďuje migranty, které následně využívá k nátlaku na společné hranici s Polskem. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy