Hlavní obsah

Pirátem z Karibiku se slevou. Občanství je kvůli covidu za polovic

Ilustrační fotografie.

Reklama

Karibské státy bojují kvůli pandemii s odlivem turismu. Prázdné hotely a pláže přiměly prestižní destinace k tomu, aby nabízely hluboko pod cenou druhý pas. Občanství mohou touto formou získat i Evropané.

Článek

Svatý Kryštof a Nevis je ostrovní stát v Karibském moři, kde žije zhruba 53 tisíc obyvatel. S výhodnější nabídkou pro podporu rozvoje svého cestovního ruchu, který stejně jako v jiných luxusních destinacích těžce zasáhl koronavirus, přišel mezi prvními. Druhé pasy pro čtyřčlennou rodinu nabízí o 23 procent levněji – celkem za 150 tisíc dolarů, tedy asi tři a půl milionu korun. Nabídka platí do konce roku.

„V době covidu, kdy turismus takřka nefunguje, musíme hledat cesty, jak vytvořit příjem k udržení naší ekonomiky,“ uvedl pro agenturu Bloomberg šéf tamního úřadu pro udělení občanství Les Khan.

Motivací je strach z hospodářské krize

Ještě výhodnější nabídky zavedly další ostrovy jako Svatá Lucie, Grenada, Antigua a Barbuda nebo Dominika. Některé z nich nabízejí občanství už za 100 tisíc dolarů. K pandemií ovlivněnému růstu poptávky v multimiliardovém byznysu, který nastartoval právě Svatý Kryštof a Nevis v 80. letech, se přiklání i ředitel londýnské konzultační firmy Henley & Partners. „Klienti se uchylují k této možnosti třeba i kvůli nejistotě na svých domácích trzích a riziku klesání hodnoty měny nebo akcií,“ vysvětluje Paddy Blewer.

Obcházení cestovních omezení i nouzový plán

Obyčejně se druhý pas pořizuje třeba pro případy, kdy lidé svůj první pas musí nechat ambasádě kvůli vyřízení víz, ale současně musí odcestovat do zahraničí. Bohatí klienti však mohou druhého občanství využít i k překonání omezení pro cestování, která uplatňují jejich mateřské země, nebo k vytvoření nouzového plánu.

Během pandemie zaznamenal Svatý Kryštof a Nevis zvlášť velký růst zájmu u klientů z Číny a Blízkého východu. Pasy nabízené tamním úřadem umožňují vycestovat bez víza do více než 100 zemí včetně Spojeného království nebo Itálie.

Občanství lze ovšem získat také investicí do nemovitosti. Na Svaté Lucii také tuto částku snížili, a to až o polovinu na 250 tisíc dolarů za jednotlivce a 300 tisíc dolarů za čtyřčlennou rodinu – rovněž do konce roku. Od roku 2015 tento stát o 182 tisících obyvatel vydal druhý pas zhruba 700 žadatelů.

Kličkování mezi americkými cly

Americké úřady však podle agentury Bloomberg tento byznys kritizují a snaží se ho legislativně více svázat. Třeba Svatý Kryštof a Nevis totiž v roce 2014 kvůli nízkým nárokům i kontrolám vydal občanství Íráncům, kteří pak pasy využívali k tomu, aby se vyhnuli americkým sankcím. Spolu s Afghánci jsou nyní na „černé listině“.

Jak dodává londýnský konzultant Paddy Blewer, občanství v Karibiku si obyčejně kupují lidé, kteří svoji rodnou zemi nehodlají v dohledné době opouštět. Evropské národy jako třeba Malťané nebo Kypřané ale svá trvalá bydliště často měnit chtějí, a proto se po nich také požadují vyšší částky.

Reklama

Doporučované